Par sinepēm • IR.lv

Par sinepēm

6
Nellija Ločmele

Šonedēļ beigusies sarakstu pieteikšana Saeimas vēlēšanām — visiem, kas žēlojas, ka nav, par ko balsot, būs iespēja starp veseliem 16 sarakstiem izvēlēties, par ko nebalsot.

Viens no ieteikumiem, ko kampaņā vērts likt aiz auss, ir politologa Anda Kudora brīdinājums — piesargāties no populisma. Viņš Ir intervijā to attiecina gan uz vēlētājiem, gan uz pašiem politiķiem.

Pilnīgi brīva no populisma nav neviena politiskā organizācija, taču ir milzīga atšķirība, vai harismātiska kaisle ir tikai garšviela vēlētāju rosināšanai, vai kļūst par pamatēdienu. Sinepes garšo lieliski uz desas. Bet ja zem pamatīga sinepju triepiena desas nemaz nav? «Lielbritānijā tagad Brexit brēcēji iet malā un sauc, lai citi izstrebj. Bet var būt arī tā, ka populistu savārīto izstrēbt nemaz nav iespējams,» brīdina Kudors, kura pētnieciskās intereses saistās ar Latvijas drošību un Krievijas  ārpolitiku. Tāpēc vēl viens secinājums — sabiedrības šķelšana un agresīva «tautas» rīdīšana pret «eliti» ir viens no Kremļa ciniskajiem scenārijiem, kā vājināt Rietumu demokrātijas.

Taču kaistošajā priekšvēlēšanu gaisotnē nupat Latvija piedzīvojusi skaistu un saliedējošo lepnuma brīdi. «Mūsu zeme — Latvija!» sauca tūkstošiem līdzjutēju Arēnā Rīga, uzgavilējot U-18 basketbola izlases brašuļiem Eiropas čempionāta finālā. Šoreiz gūtais sudrabs ir zelta vērtē, jo pārbaudījumi norūda «tīņus», kuru talants un mērķtiecība nākotnē būs varens papildinājums nacionālajai izlasei. Viņu vidū nevar nepamanīt Artūru Žagaru, par kuru basketbola leģenda Valdis Valters saka: «Pat es viņa vecumā nebiju tik labs.» Gaidīsim turpinājumu!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu