Ramatas purva ugunsgrēka platība sasniegusi 220 hektārus (papild.) • IR.lv

Ramatas purva ugunsgrēka platība sasniegusi 220 hektārus (papild.)

Izdegušais mežs Ķemeru nacionālajā parkā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Mazsalacas novada Ramatas pagasta purva ugunsgrēka platība sasniegusi 220 hektārus, un uguns pašlaik nav ierobežota, aģentūrai LETA teica Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

Viņš teica, ka ugunsgrēka vietai piekļūt ir ārkārtīgi grūti, un tādēļ ugunsgrēku var izdoties ierobežot no augšas – ugunsgrēku dzēš Nacionālo bruņoto spēku helikopters, tāpat liesmu dzēšanā šodien piesaistīts arī Lietuvas gaisa spēku helikopters, lai ierobežotu ugunsgrēku ar helikopteru palīdzību.

Pēc Jaunķiķa teiktā, talkā ugunsgrēka dzēšanā Latvijai nākuši kolēģi arī no Igaunijas, kas palīdz ar specializētām tehnikas vienībām.

Jaunķiķis teica, ka ir grūti prognozēt, kad ugunsgrēks tiks nodzēsts, bet pašlaik tiek darīts viss iespējamais, lai to ierobežotu. “Uguns ierobežota nav, tā virzās uz priekšu. Ātrāk vai lēnāk ir cits jautājums, bet apturētas liesmas nav,” viņš teica.

Jau ziņots, ka Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pieprasīja starptautisko palīdzību no Igaunijas glābšanas dienesta Mazsalacas novada Ramatas pagasta Saklaura (Oļļas) purva ugunsgrēka dzēšanā, aģentūru LETA informēja VUGD pārstāve Inta Palkavniece. Šonakt palīgā dzēst ugunsgrēku ieradās kolēģi no Igaunijas glābšanas dienesta. Saulei nožāvējot mitrumu un pieturoties vējam, dažviet no rīta ir atsākusies degšana un ir sadūmojums.

Šajā paaugstinātas bīstamības ugunsgrēkā glābējiem ir apgrūtinātas piekļuves iespējas dzēšamajām platībām, tādēļ atbilstoši starpvaldību sadarbības līgumam VUGD kaimiņvalsts kolēģiem lūdzis iesaistīt trīs kvadraciklus un vienu visurgājēju ar personālu.

Tāpat kā Talsu novada Valdgales pagasta ugunsgrēkā, iedarbināts arī Eiropas Savienības satelītu sistēmas “Copernicus” Ārkārtas situāciju pārvaldības pakalpojums (Copernicus Emergency Management Service, CEMS), lai saņemtu informāciju par degšanas platību un situāciju notikuma vietā.

Dzēšanas darbos iesaistīti vairāk nekā 50 VUGD ugunsdzēsēju un 13 speciālās ugunsdzēsības automašīnas, kā arī brīvprātīgie ugunsdzēsēji no apkārtējiem novadiem.

Purva ugunsgrēks Mazsalacas novadā 31.jūlijā vēlu vakarā, visticamāk, izcēlies neuzmanīgas rīcības ar uguni dēļ, pieļāva Mazsalacas novada pašvaldības vadītājs Harijs Rokpelnis. “Tā ir dabas teritorija, kur purva vidū ir divi ezeri. Uzņēmīgākie cilvēki tur var vai nu lasīt ogas, vai makšķerēt. Neņemos nevienu apvainot, bet, visdrīzāk, tā ir kāda cilvēka neuzmanīga rīcība, kas šo uguni ir izraisījusi,” teica Mazsalacas novada pašvaldības vadītājs.

Trešdienas vakarā bija sasaukta novada civilās aizsardzības komitejas ārkārtas sēde, lai pārrunātu situāciju saistībā ar ugunsnelaimi, kurā puses sadalīja atbildības sfēras un vienojās par tālāko rīcību.

Rokpelnis teica, ka notikuma vietā patlaban strādā gan VUGD, gan par dzēšanas darbiem galvenais atbildīgais – Valsts meža dienests (VMD), kuri to turpinās darīt tik ilgi, kamēr ugunsgrēks būs nodzēsts. Papildus ir iesaistījušās arī brīvprātīgo ugunsdzēsēju vienības no papildu novadiem un Mazsalacas novada uzņēmumu un iedzīvotāju tehnikas vienības, kas palīdz darbos, kā arī helikopters, kam drīzumā pievienosies vēl divi.

Pašvaldības atbildība ir informēt iedzīvotājus un palīdzēt koordinēt ugunsgrēka dzēsēju iespējas veldzēt slāpes un paēst, kā arī piesaistīt vietējos resursus ugunsgrēka dzēšanā. Talkā nākusi arī Zemessardze, kas palīdz aizsargāt teritoriju no nepiederošām personām, kas ar savu klātbūtni varētu apgrūtināt ugunsgrēka dzēšanu.

“Ugunsgrēks notiek nomaļā vietā, kur nevienu cilvēku vai infrastruktūras objektu tas neapdraud. Deg dabas teritorija, tāpēc lūdzam ziņkārīgos pagaidīt, iekams ugunsgrēks tiks nodzēsts, un tikai pēc tam šo teritoriju izstaigāt un izpētīt, kas tad īsti notika. Patlaban ir būtiski turēties nedaudz nostāk no turienes, jo piebraucamie ceļi ir šauri, satiksme ir intensīva ar operatīvo transportu,” piebilda Rokpelnis.

Mazsalacas novada pašvaldības vadītājs atzina, ka joprojām turpinās ugunsgrēka ierobežošana. “Glābēji strādā pie tā, lai noturētu perimetru un neļautu ugunij izplesties vēl vairāk nekā tas noticis,” teica Rokpelnis, piebilstot, ka attiecīgā teritorija tiks novērota arī ar satelītiem, “lai noturētu perimetru”.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu