Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

ASV Valsts departaments publicēja deklarāciju par Krimu. Tajā ASV paziņoja, ka nav mainījušas nostāju un joprojām neatzīst Krimas pievienošanu Krievijai. Jautājums par Krimu radās G7 samitā Kanādā pēc prezidenta Donalda Trampa neskaidrajiem izteikumiem un pēc Trampa tikšanās ar Vladimiru Putinu Helsinkos. Valsts departamenta deklarācijā ir atsauce uz 1940. gada jūlijā pieņemto Samnera Velsa paziņojumu, ka ASV neatzīst triju Baltijas valstu pievienošanu PSRS. ASV Baltijas valstu okupāciju neatzina vairāk nekā 50 gadus.

Eiropas Savienība otrdien paplašināja sankciju sarakstu pret Krieviju ar uzņēmumiem, kuri cēla Krimas tiltu pāri Kerčas līcim. ES uzskata, ka šā tilta būvniecība un oficiālā atklāšana šāgada 15. maijā ir «būtiski simboliski pasākumi, ar ko Krievijas Federācija konsolidē kontroli pār nelikumīgi anektēto Krimu un Sevastopoli un vēl vairāk izolē pussalu no Ukrainas». Sankciju sarakstā iekļauti pieci Krievijas un viens Krimas uzņēmums.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien paziņoja, ka uzaicina ASV prezidentu Trampu uz Maskavu. Putins būtu gatavs arī braukt uz ASV galvaspilsētu. Pagājušajā trešdienā Baltais nams atlika Trampa iecerēto tikšanos ar Putinu Vašingtonā.

ASV un ES pagājušajā nedēļā vienojās strādāt «nulles tarifu» virzienā. Pēc ASV prezidenta Donalda Trampa un EK prezidenta Žana Kloda Junkera tikšanās kļuva zināms, ka Vašingtona neīstenos draudus par muitas tarifu noteikšanu ES ražotām automašīnām. Vienošanās paredz, ka ES iepirks ASV dabasgāzi un palielinās ASV sojas pupiņu importu. Abas puses arī atturēsies no jaunu muitas tarifu ieviešanas un, kamēr turpinās tirdzniecības pārrunas, izvērtēs ASV jau noteiktos tarifus no ES importētajam tēraudam un alumīnijam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu