Dārzs izgāztuves vietā • IR.lv

Dārzs izgāztuves vietā

Pjērs Marī Kornins. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Guna Gleizde

Gudrā pilsētā vietas pietiek gan dārziem, gan autostāvvietām, pārliecināts franču Agrocité kustības arhitekts Pjērs Marī Kornins

Katrā pilsētā ir vietas, kas nevienam nav vajadzīgas vai netiek pienācīgi izmantotas, — pamestas noliktavas, noplukuši daudzdzīvokļu namu pagalmi, teritorijas starp industriālām zonām. Francijas arhitektu apvienībai Atelier d’Architecture Autogérée (AAA) šie it kā nevērtīgie īpašumi simbolizē plašas iespējas iedzīvotājiem. Pjērs Marī Kornins (Pierre-Marie Cornin) par saviem un domubiedru panākumiem Parīzē pagājušajā nedēļā stāstīja kādā Ziepniekkalna deviņstāveņu pagalmā. Viņš Rīgā ieradies uz apkaimju attīstībai veltīto pasākumu ciklu Kompass, kuru kopā ar partneriem organizē biedrība Free Riga — tukšo galvaspilsētas ēku atdzīvinātāji.

Kādā Miera ielas kafejnīcā plānoto pusdienu interviju pēdējā brīdī nākas pārcelt uz bijušās Šaha skolas telpām, kur tagad saimnieko mākslinieki un kur Pjēru Marī izmitinājuši pasākuma organizatori. Rīgā arhitekts ir pirmo reizi, taču viņa pieredze sociālos projektos nerobežojas tikai ar Franciju. Pusgadu viņš kā brīvprātīgais piedalījies kinofestivāla norises vietas būvniecībā Kolumbijā. «Katrā vietā ir savi noteikumi un savi ierobežojošie faktori. Mēģini ar tiem spēlēties un tos izmantot savā labā,» arhitekts aicina būt radošiem. Turklāt, lai īstenotu sociālus projektus, jāiemācās būt arī ļoti gudram un radošam attiecībā uz finansējuma iegūšanu, jo viņš ir pārliecināts — iespējas ir vienmēr.

Tagad Pjērs Marī un AAA vairākās Francijas pilsētās īsteno projektu Agrocité jeb agropilsēta. Ko tas nozīmē? Ar arhitektu palīdzību šī projekta laikā iedzīvotāji urbānās teritorijās iekārto dārzus, mājputnu novietnes, bišu stropus un dažādas koplietošanas telpas vietējai kopienai. Citi AAA projekti ietver pamestu teritoriju pārvēršanu kopējās darbnīcās, promenādēs ar dažādām aktivitātēm vai ekofabrikā. Visu šo projektu kodolu veido paši iedzīvotāji, bet arhitekti viņiem tikai palīdz. Iedzīvotāji pašu spēkiem mācās un uzlabo apkārtējo vidi, vienlaikus radot aktīvās atpūtas iespējas. «Tas ir ļoti jaudīgi — ļaut iedzīvotājiem pašiem organizēties, izmantojot ekoloģiju un socializēšanos,» saka Pjērs Marī.

Vēlme padarīt pilsētvidi «zaļāku» un demokrātisku Francijā apvieno arhitektus un aktīvistus AAA atbalstītos projektos kopš 2001. gada. Organizācijas nosaukums norāda, ka tā ir pašu vadīta un virzīta arhitektūra. Tā profesionāļi mēģina rast atbildi uz jautājumu, kā mūsdienu pilsētā izmantot «nevajadzīgo» telpu, padarot vidi pieejamāku iedzīvotājiem. Pašu mājās un ārpus Francijas robežām šie AAA projekti novērtēti arī ar vairākiem apbalvojumiem. Tagad šī platforma iekļauj arī pētniecību un mākslinieku iniciatīvas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu