ALA aicina ASV būt stingrām pret Maskavas mēģinājumiem atjaunot ietekmi Baltijas valstīs • IR.lv

ALA aicina ASV būt stingrām pret Maskavas mēģinājumiem atjaunot ietekmi Baltijas valstīs

3
NATO samitā Briselē. Foto: EPA/LETA

Pēdējā mēneša notikumi starptautiskajā politikā – NATO samits Briselē, ASV prezidenta Donalda Trampa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās un tiem sekojošie paziņojumi medijos – rosinājuši Amerikas Latviešu apvienību atkārtoti uzsvērt stingru atbalstu Ziemeļatlantijas līguma organizācijai – NATO un ciešai sadarbībai starp ASV un Eiropas sabiedrotajiem.

Kopš alianses izveidošanās 1949. gadā, ASV ir nozīmīga loma NATO kolektīvajā drošībā, atbalstot Eiropas Atturēšanas iniciatīvu, gādājot par mieru un stabilitāti Eiropā, īpaši Baltijas valstīs – Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Pamatoti uzskatīta par veiksmīgāko valstu aliansi pasaules vēsturē, NATO turpina attīstīties, un tās spēks apliecina arī Amerikas Savienoto Valstu vadošo lomu cīņā par miera saglabāšanu pasaulē.

NATO turpina attīstīties un pildīt savu misiju. Mēs atzinīgi vērtējam Briseles samita lēmumus, kas uzlabos NATO spējas reaģēt krīzes situācijā. Piemēram, svarīgais NATO lēmums par Gatavības iniciatīvas apstiprināšanu, kas paredz, ka NATO ne ilgāk kā 30 dienu laikā būs jānodrošina rīcībspējīgas 30 jūras spēku, 30 sauszemes spēku un 30 gaisa spēku vienības. Šīs vienības kopīgi veidos strukturētu spēku aizsardzības uzdevumu veikšanai.

Samitā ir pieņemts lēmums, ar kuru tiks uzlabota NATO komandstruktūra, izveidojot divas jaunas NATO spēku pavēlniecības: ASV – Norfolkā un Vācijā – Ulmē. Jaunā pavēlniecība Vācijā nodrošinās efektīvāku militāro loģistiku Eiropā.

NATO būtiski paaugstina arī spējas stāties pretī tradicionālajam un hibrīdajam apdraudējumam, attīstot jaunu Kiberoperāciju centru, kas papildinās Kiberaizsardzības izcilības centru Tallinā, Igaunijā.

Amerikas Latviešu apvienība pateicas ASV Kongresam par nozīmīgo ieguldījumu valsts ārpolitikā un spēju ātri reaģēt uz notikumiem starptautiskajā politikā.

Mēs augstu vērtējam ASV Senāta vienprātīgi pieņemto rezolūciju, kas iestājas pret Krievijas prezidenta Putina izteikto piedāvājumu par amerikāņu diplomātu, tai skaitā bijušā ASV vēstnieka Krievijā, izdošanu nopratināšanai Krievijas varas iestādēm.

Mēs ļoti ceram, ka ASV Kongress turpinās atbalstīt tik svarīgo Eiropas Atturēšanas iniciatīvu un likumdošanu, kas ierobežotu Krievijas izvērstās dezinformācijas kampaņas un agresīvo ārpolitiku.

Šogad paiet simts gadu, kopš Latvija, Lietuva un Igaunija nodibināja neatkarīgas, demokrātiskas valstis. Mums ir ļoti svarīgi, lai Amerikas Savienotās Valstis skaidri paustu savu nostāju, atgādinot Putinam un viņa autoritārajam režīmam, ka stingri iestāsies pret jebkuru Maskavas mēģinājumu atjaunot ietekmi Baltijas valstīs. Kā pagājušajā vasarā tikšanās laikā Tallinā paziņoja ASV viceprezidents Maiks Penss: “Prezidents mani šeit atsūtīja, lai es pateiktu – mēs esam ar jums. Mēs esam kopā ar Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautām un valstīm. Prezidenta Donalda Trampa vadībā Amerika noraida jebkādu mēģinājumu izmantot spēku, draudus, iebiedēšanu vai ļaunprātīgu ietekmēšanu, kas būtu vērsta pret Baltijas valstīm vai jebkuru mūsu sabiedroto.”

Tas ir ļoti nozīmīgs paziņojums, un, tāpat kā līdz šim, mēs ticam, ka ASV valdība, ieskaitot administrāciju, valsts iestādes un ASV Kongresu, turpinās uzturēt Amerikas tautas mūžīgās vērtības.

 

ALA valdes priekšsēdis Pēteris Blumbergs

Sabiedrisko attiecību vadītājs Dzintars Dzilna

Komentāri (3)

vvilums 26.07.2018. 21.04

Paldies ALA par rūpēm un atbalstu Latvijai ne tik mierīgos laikos.

+3
-1
Atbildēt

0

Pandora 28.07.2018. 21.02

Maskavai jau ir ietekme Baltijas valstīs.

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 26.07.2018. 10.03

ha ha h a -savus nodevīgos tautiešus – šito ellei pārdevušos varas eliti būtu vispirms aicinājuši

trampam nu gan nav par visiem pasaules blēžiem un liekuļiem rūpe jātur

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu