Septiņi Vidzemes apslēptie dārgumi • IR.lv

Septiņi Vidzemes apslēptie dārgumi

Dina Preisa

Pārgājiens Liepa—Cēsis: Lielā Ellīte, Lodes māla karjers, Līču-Laņģu klintis, Baltijas augstākais dzelzceļa tilts, Kazu grava, Septiņavotu ūdenskritums un viduslaiku nocietinājumi

Pa gaisa līniju no Liepas līdz Cēsīm sanāk nieka 10 km, taču, ja gribas tā kārtīgi izkustināt muskuļus apvidū, kur netrūkst ne kalnu, ne leju, kā arī pamielot acis gleznainos nostūros, pārgājiens izvēršas divreiz garāks.

No elles līdz paradīzei

Pati maršrutu esmu izgājusi trīs reizes, katru no tām — ar citiem organizatoriem. Vissvaigākā un interesantākā pieredze trāpījās pēdējā pastaigā kopā ar Streelnieks.lv komandu, kas ik vasaru rīko diennakts izturības pārgājienu #Simtiņš — no Elles līdz Paradīzei (starts ir Lielajā Ellītē Liepā; finišs — Paradīzes kalnā Siguldā), un tajā ietverts arī šis 20 km posms. Tiem, kuri nav gatavi mērot visus 100 km vai, gluži pretēji, cītīgi gatavojas pilnajai distancei, nedēļu iepriekš ir iespēja doties mazākā pārgājienā Simtiņam pa pēdām, lai notestētu ekipējumu, iepazītos ar reljefu un apjaustu savu spēju robežas ekstrēmos apstākļos. Es pēc pāris nedēļu slinkošanas pauzes (savā naivumā) vēlējos vienkārši noiet vasarīgu «divdesmitnieciņu» plecu pie pleca ar staltiem zemessargiem un karavīriem.

Nekā vienkārša tur nebija! Jāatzīst, ka tā elsusi, pūtusi un svīdusi nebiju sen. Manis iedomātā pastaiga izvērtās par kārtīgu intervāla treniņu saunas apstākļos. Sajūtu spektrs? Patiesi plašs — no elles līdz paradīzei! Kā nu ne, 26 grādu temperatūrā ēnā (un ap 30 saulē) pārvietojāmies ar vidējo ātrumu 5,6 km/h augšā—lejā pa gravām un pauguriem, gar klintīm, dzelzceļu un šoseju, pāri aizaugušām pļavām un cauri mežu biezokņiem. Piekopām īstenu armijas režīmu: 50 minūtes vieglā riksītī ejam, 10 minūtes atpūšamies un, fonā skanot Highway to Hell, vēdinām iesvīdušās zeķes. Nu, vai pietiekami sabaidīju? Labā ziņa — temps nav obligāti jākopē, taču brīnumaino maršrutu gan silti iesaku izstaigāt. Savā ritmā un ar fotoaparātu pa ķērienam, jo jābildē būs daudz. Vieglākam solim noteikti noderēs nūjas.

Lielā Ellīte kilometra attālumā no Lodes dzelzceļa stacijas būs pirmais apbrīnas vērtais objekts, kur roka pati sniegsies pēc kameras. 300 miljonu gadu vecā smilšakmens veidojums senatnē ir līdzinājies ērģelēm ar daudzām stabulēm un bijusi nozīmīga kulta vieta. Gan cilvēka, gan arī dabisku iemeslu (iežu drupanuma) dēļ Ellīte nepārtraukti ir pārveidojusies. Mūsdienās to pazīstam kā 23 m garu alu ar trim arkām, no kuras iztek ņiprs avota veidots strauts, kas radījis visu šo unikālo sistēmu. Teika vēsta, ka alā reiz bijusi pazemes eja, kas taisnā ceļā vedusi uz Cēsīm. Mēs gan uz skaisto pilsētu iesim apkārt pa virszemes takām, jo varenākie skati vēl priekšā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu