Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Nedēļas notikumi pasaulē

ASV prezidents Donalds Tramps un Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien gandrīz divas stundas aizvadīja pārrunās aiz slēgtām durvīm Somijas prezidenta pilī Helsinkos, un tās beidzās bez kopīga paziņojuma vai dokumenta parakstīšanas. Preses konferencē Tramps apgalvoja, ka Krievijai neesot bijis iemesla iejaukties ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā. Taču tas ir pretrunā ar ASV izlūkdienesta ziņojumu. Iejaukšanos ASV vēlēšanās noliedza arī Putins.

ASV Tieslietu ministrija piektdien izvirzīja apsūdzības 12 Krievijas pilsoņiem  Krievijas armijas izlūkdienesta (GRU) virsnieki tiek vainoti datoru uzlaušanā, lai nelikumīgi iegūtu informāciju un to izplatītu ar citu personu starpniecību nolūkā iejaukties ASV vēlēšanu procesā.

Pēc NATO dalībvalstu tikšanās Briselē pagājušajā nedēļā prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka panācis dalībvalstu piekrišanu palielināt savus tēriņus aizsardzībai pāri par 2% no IKP. Tomēr citu NATO dalībvalstu vadītāji neapstiprina Trampa teikto. Briselē notikusi arī vienošanās, ka līdz nākamā gada vidum dalībvalstīm jāiesniedz priekšlikumi par Baltijas valstu pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanu. Latvija kopā ar vēl 15 NATO dalībvalstīm varēs kopīgi iepirkt munīciju.

Eiropas Savienība (ES) un Japāna otrdien parakstīja brīvās tirdzniecības līgumu, kas atceļ 99% muitas tarifu, kuri ES un japāņu uzņēmumiem ik gadu izmaksāja gandrīz miljardu eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu