Neredzami. Kāpēc? • IR.lv

Neredzami. Kāpēc?

Vineta Grigāne-Drande un viņas vīrs Ēriks ir vecāki trīs bērniem. Jēkabs, kura dēļ tapa fotosesija, ir tēta rokās. Foto — Arita Strode-Kļaviņa
Gunita Nagle

Visi bērni ir skaisti, un vecāki viņus mīl tādus, kādi viņi ir. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc ģimenes, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, piedalās fotogrāfes Aritas Strodes-Kļaviņas rīkotajā fotoprojektā Neērtie bērni

Ieguvusi maģistra grādu baltu filoloģijā, Arita Strode-Kļaviņa maz strādājusi darbu, kas saistīts ar valodām. Nu jau četrus gadus viņa ir profesionāla fotogrāfe, kas specializējusies ģimeņu fotosesijās.

Taču Arita ir pārliecināta, ka fotogrāfam bez maizes darba ir vajadzīga arī aizraušanās. «Ja to nedara, ir grūti pilnveidoties. Fotogrāfam visu laiku jāmeklē jauni izaicinājumi.» Vislabprātāk viņa veido portretus, kuros cilvēki atšķiras no citiem. Grib parādīt personības skaistumu, kam uz āru palīdz izlauzties koši mati, traki tetovējumi, kaut vasarraibumi. Tā tapa fotogrāfiju izstāde Neparastie latgalieši, kurā bija redzami Aritas dzimtā novada mūziķi, mākslinieki, tetovētāji, podnieki. «Gribēju parādīt, cik dažāda var būt Latgale un tās cilvēki,» saka fotogrāfe, kas dzīvo Jelgavā, tomēr par mājām uzskata Viļānus.

Viņa arī aicināja uz fotosesijām mammas, kuras neatbilst stereotipam par mātes tēlu. Bildējot sievietes, kam patīk militarizēts vai cits neierasts vizuālais tēls, tapa fotoprojekts Alternatīvās mammas. Tajā viņa iepazinās ar vijolnieci un tulkotāju Velgu Polinsku, jaunu sievieti, kura aizraujas ar heavy metal mūziku un arī atbilstoši ģērbjas. Velga ir mamma Austrai un Madaram, kuram ir Dauna sindroms. «Piedāvāju fotografēties ar ģimeni, un viņa piekrita. Tad man radās ideja fotografēt ģimenes ar īpašiem bērniem,» saka Arita. «Ja šo attēlu dēļ kaut viens cilvēks tiek vaļā no aizspriedumiem par bērniem, kuriem ir diagnoze, — tas ir daudz. Man gribējās šādām ģimenēm kaut ko uzdāvināt. Ar naudu nevaru šķiesties, bet bildes gan varu iedot.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu