Žurnāls: Caur Igaunijas bankām atmazgāti 13 miljardi eiro • IR.lv

Žurnāls: Caur Igaunijas bankām atmazgāti 13 miljardi eiro

4
Aivars Rehe - bijušais "Danske Bank" nodaļas vadītājs zaudējis cienījamākā igauņu baņķiera godu. FOTO: AFP/LETA

Naudas atmazgāšana nav tikai Latvijas problēma, kā gadījumā ar pašlikvidējušos ABLV Bank. Prātam neaptverami liekas, ka Krievijā nozagti miljardi tikuši atmazgāti caur Moldovu un Igauniju. “Un mēs visu laiku bijām iedomājušies, ka pie mums valda skandināvu banku kultūra…” – tā žurnālā Ir ceturtdien raksta igauņu žurnālists Joosep Värk no izdevuma Postimees, kas piedalījās Organizētās noziedzības pētniecības projektā un publicēja informāciju par naudas atmazgāšanu Austrumeiropā, atmaskojot Laundromātu.

Laikraksta rīcībā nonāca moldāvu naudas atmazgāšanas shēma — 1,7 miljardi eiro tika izpumpēti no Krievijas caur Lielbritānijā reģistrētu kompāniju kontiem moldāvu bankās, kā starpniekus ķēdē izmantojot vairākas Igaunijas bankas.

Taču tā bija tikai neliela daļa netīrās naudas, kas izplūdusi caur Igaunijas bankām. Igaunijas Finanšu izlūkdienesta (IUD) bijušais vadītājs Aivars Pauls atzinis, ka caur valsts finanšu sistēmu tikuši atmazgāti 13 miljardi eiro, un Paula vadītā iestāde to nav spējusi novērst. «Mēs domājām, ka Igaunijā nekas tāds nav iespējams, taču tā tomēr ir noticis,» viņš saka. Grūti pateikt, kas šajā skandālā ir visnepatīkamākais: pats fakts, ka kopumā atmazgāti 13 miljardi, vai arī atklājums, ka daļa naudas saistīta ar Ziemeļkoreju, krievu ieroču tirgotāju, kā arī Krievijas prezidenta ģimeni un draugiem.

Lielā skandāla pazīstamākā seja ir Dānijas lielākas bankas Danske Bank nodaļa Igaunijā vai vēl precīzāk — tās bijušais vadītājs Aivars Rehe. Cilvēks, kurš agrāk tika respektēts kā izcils biznesa līderis un Igaunijas Komercbanku asociācijas vadītājs. Savulaik bijis Igaunijas spēcīgākās finanšu institūcijas Hansapank direktors, vēlāk četrus gadus vadījis Igaunijas Nodokļu un muitas padomi, bet 2006. gadā atkal atgriezies banku biznesā — stājies dāņu pārpirktās Sampo bankas vadībā.

Kā raksta igauņu žurnālists, informācija liecina, ka problēma Igaunijā skāra ne tikai Danske Bank. Līdzīgas problēmas atklātas ukraiņiem piederošajā Versobank un krieviem piederošajā Estonian Credit bank. Pēc atmaskošanas Versobank 2017. gada sākumā nomainīja visu bankas padomi. Bet Estonian Credit bank tika pārstrukturēta biznesa stratēģija, kad to pārpirka igauņu tirdzniecības ķēde Coop.

2017. gada septembrī atklātībā nāca jauni fakti — Danske Bank bijusi iesaistīta arī Azerbaidžānas naudas atmazgāšanā, kurā summas bija vēl iespaidīgākas par Moldovu — kopumā 3,3 miljardi eiro. Šogad martā tika nekavējoties slēgta Versobank, kas neesot veikusi reorganizāciju tik naski, kā tas bija pieprasīts. Mēnesi vēlāk Danske Bank paziņoja, ka vairs neapkalpos jaunus klientus Baltijas valstīs, un ilgtermiņā tas nozīmē, ka banka šo tirgu atstās.

Kad maijā Igaunijas Finanšu izlūkdienests publicēja savu ikgadējo pārskatu, tas visu šo skandālu izgaismoja jaunā dimensijā. Tā beidzot oficiāli paziņoja, ka laika posmā no 2011. līdz 2016. gadam caur Igaunijas bankām atmazgāti 13 miljardi eiro: 1,7 no Moldovas, 3,9 no Azerbaidžānas un 7,3 no Krievijas. Neviena banka vārdā netika nosaukta.

Žurnālists raksta, ka krievu shēmā bijis iesaistīts Krievijas aizsardzības uzņēmums Rosoboronexport, kura pārziņā ir lielākā daļa Krievijas ieroču eksporta. Prominentais Vladimira Putina kritiķis Bils Brouders nupat publiskojis apgalvojumu, ka caur Danske Bank izplūdināta vēl lielāka krievu naudas summa — 8,3 miljardi.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

 

Komentāri (4)

Sskaisle 12.07.2018. 17.18

nu atmazgāšana – pie tā jau esam pieraduši – kā saka – pat Anglijas karaiene naudu ārzonās nobēdzina

bet – kāvar būt tā, ka ES – Malta, Luksemburga ir nodkļu paradīzes? Kā var būt tā, ka vispār ir tādas nodokļu paradīzes?

Kurš – netīrās naudas atmazgātājs seko un izseko tam, kur paliek , piemēram, no ABLV izņemtā nauda ?

Vai Moldāvijas apzagšana ? Ja ir interpols – vai tiešām to nevar izpētīt un iztiesāt vai tomēr vienkārši nav ne politiskā griba, ne interese?

+2
0
Atbildēt

1

    kolpants > Dusma 13.07.2018. 11.06

    Я вам даже больше скажу-у самых главных борцов с отмыванием США до сих пор процветают так называемые оффшорные зоны типа штата Делавер.
    Другое дело, кто ж им рискнет сказать “вы вначале сами пример покажите”

    +1
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 13.07.2018. 16.36

Aivars Rehe – bijušais “Danske Bank” nodaļas vadītājs zaudējis cienījamākā igauņu baņķiera godu.

Очевидно, что он столько заработал, что от потери этой чести ему теперь ни тепло, ни холодно.
Интересно другое-почему так громко говорится, как плохие банки Балтии это все “отмыли”, но не говорится, куда потом эти деньги уплыли?

Только не надо рассказывать, что они так их чисто отмыли, что у респектабельных банков ЕС, Швейцарии и США прям потом никаких вопросов не было.

Или мавр сделал свое дело, его в жертву принесли и больше вопросов и не будет? Теперь где-нибудь в восточной Европе взращивают следующего мавра?

0
0
Atbildēt

0

Konstantins Skutels 13.07.2018. 07.36

Tie kam butu jasez groza dzelas a sez tie kas nosperusi zapts burku vai kartupelu maisu. Butu gribesana visu to maucibu varetu izbeigt viena raviena bet ka saka nauda garso visiem. Tapec valdibas var dirst par neiedomajamam augsupejam a pasi zog uz nebedu a kad novac kadu zagligu smerdeli sasauc pat arkartas sedi un vel hujznajet ko! Zodziet kungi kapos vietas pietiks visiem!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu