Triks ar pensijām • IR.lv

Triks ar pensijām

7
Zīmējums — Shutterstock
Gunita Nagle

Vai ļaut katram strādājošajam novirzīt daļu sociālā nodokļa tieši savu vecāku atbalstam? Eksperti kategoriski iebilst

Gandrīz puse Latvijas pensionāru — 43% — dzīvo trūkumā. Tas ir divreiz vairāk nekā vidēji Eiropā. Atsaucoties uz šiem datiem, Labklājības ministrija virza apspriešanai valdībā jaunas izmaiņas pensiju sistēmā: turpmāk katrs sociālā nodokļa maksātājs varētu 1% punktu no savām obligātajām iemaksām pārskaitīt tieši saviem vecākiem kā piemaksu pie viņu pensijas.

Ideja nāk no paša ministra Jāņa Reira (Vienotība), taču ar to ir kāda problēma. Eksperti nedomā, ka šis priekšlikums mazinās nabadzību, — tieši otrādi, sociālā nevienlīdzība varētu pat pieaugt.  «Nepārdomāts pirmsvēlēšanu triks un pensiju sistēmas kropļošana,» tik skarbi jauninājumu novērtē ekonomikas zinātņu doktors, pensiju eksperts Edgars Voļskis.

Papildus 5 eiro

«Šī ideja ir dzimusi diskusijās ar pensionāru organizācijām. Vienmēr ir bijis jautājums par nevienlīdzību, par mātēm, kurām nav veiktas sociālās iemaksas, un cilvēkiem, kuri strādājuši pusslodzi,» ministrs Reirs skaidro Ir sava priekšlikuma būtību. 28. jūnijā tas apspriests valsts sekretāru sanāksmē un nodots izvērtēšanā ministrijām — iespējams, jau tuvākajās nedēļās var nonākt valdībā.

Lai gan jaunā priekšlikuma pamatojumā ir iekļauta atsauce uz pensionāru trūcīgumu Latvijā (vidēji ES nabadzībai pakļauti 18% pensionāru, kamēr Latvijā vairāk nekā 43% un vēl lielāks šis īpatsvars ir tikai Bulgārijā, gandrīz 46%), tomēr Labklājības ministrija atzīst — vēlme esot «palīdzēt visiem pensionāriem», nevis tikai nabadzīgajiem. Ministrs Reirs uzsver, ka viņa ideja ir gādāt par to cilvēku vecākiem, kuri maksā nodokļus. «Pensionāri pensijas saņem, pateicoties tiem aptuveni 600 tūkstošiem cilvēku, kuri maksā sociālās iemaksas. Mūsu uzdevums ir palīdzēt tieši tiem vecākiem, kuru bērnu dēļ mums ir nauda pensijām. Tas ir primāri,» saka ministrs, liekot saprast, ka šis priekšlikums varētu sekmēt arī nodokļu nomaksu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu