Neloģiskā Igaunija • IR.lv

Neloģiskā Igaunija

Aivars Rehe - bijušais "Danske Bank" nodaļas vadītājs zaudējis cienījamākā igauņu baņķiera godu. FOTO: AFP/LETA
Joosep Värk, Postimees, speciāli Ir

Skaudri atmaskojumi sagrāvuši mītu par «godīgo ziemeļvalstu kultūru» Igaunijas banku sistēmā — caur Danske bank filiāli atmazgātas rekordlielas summas, kas daudz neatpaliek no valsts gada budžeta

Tā bija Bronzas nakts Igaunijas banku sistēmā, — intervijā saka Igaunijas Finanšu izlūkdienesta (IUD) bijušais vadītājs Aivars Pauls, atgādinot par prokremlisko spēku saceltiem nemieriem Tallinā 2007. gadā, kad prom no pilsētas centra tika pārcelts Otrā pasaules kara piemineklis, bronzas kareivis. Caur valsts finanšu sistēmu tikuši atmazgāti 13 miljardi eiro, un Paula vadītā iestāde to nav spējusi novērst.

«Mēs domājām, ka Igaunijā nekas tāds nav iespējams, taču tā tomēr ir noticis,» viņš saka. Grūti pateikt, kas šajā skandālā ir visnepatīkamākais: pats fakts, ka kopumā atmazgāti 13 miljardi, vai arī atklājums, ka daļa naudas saistīta ar Ziemeļkoreju, krievu ieroču tirgotāju, kā arī Krievijas prezidenta ģimeni un draugiem.

Lielā skandāla pazīstamākā seja ir Dānijas lielākas bankas Danske Bank nodaļa Igaunijā vai vēl precīzāk — tās bijušais vadītājs Aivars Rehe. Cilvēks, kurš agrāk tika respektēts kā izcils biznesa līderis un Igaunijas Komercbanku asociācijas vadītājs. Savulaik bijis Igaunijas spēcīgākās finanšu institūcijas Hansapank direktors, vēlāk četrus gadus vadījis Igaunijas Nodokļu un muitas padomi, bet 2006. gadā atkal atgriezies banku biznesā — stājies dāņu pārpirktās Sampo bankas vadībā.

Savas baņķiera karjeras laikā Rehe tikai vienreiz piedzīvojis zaudējumus — 2008. gada finanšu krīzes laikā. Piecus gadus vēlāk intervijā žurnālam Director viņš stāstīja, ka krīzes laikā daudz ko iemācījies no Parex kraha Latvijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu