Meja meklē izeju • IR.lv

Meja meklē izeju

Pauls Raudseps

Vissmagākās cīņas par Brexit jāizcīna britiem pašiem

Ilgais izlikšanās un pašapmāna laiks nāk uz beigām.

Palikuši tikai deviņi mēneši līdz brīdim, kad būtu jāstājas spēkā Lielbritānijas lēmumam izstāties no Eiropas Savienības, un premjerministres Terēzas Mejas valdība beidzot ir sākusi iezīmēt savu vīziju, kādas varētu būt attiecības starp viņas valsti un ES pēc šīs robežšķirtnes.

Pagājušajā piektdienā britu valdība sanāca premjerministres ārpuspilsētas rezidencē Čekersā. Tikšanās laikā Meja izklāstīja savus priekšlikumus, kuru īstenošana nozīmētu platu soli virzienā uz «mīksto Brexit» jeb nozīmīgu saišu saglabāšanu ar ES.

Par vienu no būtiskākajiem Brexit radītajiem draudiem Lielbritānijai jau sen tiek uzskatīta muitas robežas uzstādīšana starp Apvienoto karalisti un ES. Ar robežu šķērsošanu saistītās birokrātiskās procedūras padarītu daudz dārgāku visu ražošanu, kas līdz šim balstījās uz iespēju brīvi un bez jebkādiem ierobežojumiem ievest detaļas vai izejvielas no citām ES valstīm. Sevišķi smagi tas skartu autorūpniecību, no kuras atkarīgi
700 000 darba vietu. «Ciets Brexit» šo industriju satricinātu. Dažas dienas pirms tikšanās Čekersā Jaguar Land Rover vadītājs paziņoja, ka «cietais Brexit» izmaksātu viņa uzņēmumam 1,2 miljardus mārciņu (1,4 miljardus eiro) gadā un apdraudētu vairāk nekā 80 miljardu mārciņu (90 miljardu eiro) investīcijas. Jaguar Land Rover būtu gatavs pārcelt ražošanu uz kādu citu valsti, ja tas būtu nepieciešams, «lai glābtu uzņēmumu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu