Krāšņais Ogres Zilo kalnu masīvs • IR.lv

Krāšņais Ogres Zilo kalnu masīvs

FOTO — nils hammers un dina preisa
Dina Preisa

Pārgājiens Ogre-Ikšķile: stāvu pauguru grēda, smaragdzaļš karjers, žuburaini koki un citi dabas brīnumi

Ejot cauri Zilajiem kalniem no Ogres līdz Ikšķilei, jāmēro tikai 8 kilometri, toties kādi! Ceļš vijas cauri dižam skujkoku mežam ar tik krasiem reljefa kāpumiem un kritumiem, ka pat rūdīti velobraucēji dažos pauguros minas augšā pūzdami elsdami. Zinu, ko runāju, — šajā apvidū esmu bijusi līdzjutēja vairākās sacensībās un dabas baudīšanas režīmā braukusi ar riteni arī pati. Tāpat parks ir izstaigāts no viena gala līdz otram un atpakaļ, esot kājniekos. Lai kāda aktivitāte mani šurp būtu atvilinājusi, es, rīdziniece, ar baltu skaudību vienmēr nodomāju: «Ogrēniešiem un ikšķiliešiem gan ir laimējies ar tādu dabas bagātību rokas stiepiena attālumā.»

HASKIJI, VELNI, CILVĒKĒDĀJI

Kāpēc šeit ir tik neparasts reljefs? Teika vēsta, ka velns reiz nesis uz Rīgu smilšu maisu, bet ceļā piekusis un atgūlies purvainā vietā atpūsties. Bērni, gribēdami velnu izmuļķot, izplēsuši smilšu maisam caurumu. Velns atmodies un, nekā nemanīdams, cēlis maisu plecos un gājis tālāk. Tā smiltis izbirušas un izveidojušās osu grēdas — Zilie kalni, ko tautā dēvē arī par Velna gultu.

Vārdu savienojums Ogre* Blue Hills, kas daudzināts dabas parka pievārtē izvietotajos informācijas stendos, ārzemju tūristam droši vien pirmajā mirklī izklausās baiss. Kurš gan vēlētos sperties taisni iekšā milzīgu egļu un priežu biezoknī, Zilo kalnu cilvēkēdāja ķetnās? Bet es jums saku — nebaidieties ne nieka! Ogres Zilie kalni ir miermīlīga, patīkamiem pārsteigumiem pilna un ģimenēm draudzīga vieta, turklāt pasakaina jebkurā gadalaikā.

Ziemā OZK (tā dabas parku saīsinājumā dēvē vietējie) takas ir austas sniega skujiņrakstā — šeit iekārtota oficiāla distanču slēpošanas trase, un tā ir gana noslogota. Ja paveicas, reizēm var novērot, kā vēja ātrumā garām aiztraucas Sibīrijas haskiju un Aļaskas malamutu vilkti pajūgi — mežā regulāri tiek rīkoti biedrības Sniega suņi treniņi un izbraucieni. Arī siltajā sezonā cilvēki izmanto teritoriju visos iespējamos veidos — pastaigājas, nūjo, skrien, orientējas, brauc ar velosipēdiem un jāj ar zirgiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu