Pēc rīdzinieku iebildumiem būtiski maina Simtgades alejas projektu • IR.lv

Pēc rīdzinieku iebildumiem būtiski maina Simtgades alejas projektu

5
Instalācijas "Laika priekškars" jaunā skice — vēsturiski nozīmīgos gadskaitļus alejā pie Nacionālā teātra plānots izvietot tā, lai neaizsegtu ozolus. Vizualizācija — dizaina birojs H2E
Māra Miķelsone

Būtiskas izmaiņas kopš pavasara piedzīvojis Latvijas simtgadei veltītais vides objekts pie Nacionālā teātra. Tas varēja notikt pēc sabiedrības iesaistes un kritikas, galvenokārt izsakot bažas par to, vai instalācija neizpostīs leģendārā Rīgas dārznieka Georga Kūfalta pirms simt gadiem radīto ozolu aleju — gan apdraudot tās kokus, gan aleju kopumā kā pilsētvides un vēsturisku vērtību.

Pirmo reizi, kopš februārī tika noskaidrots uzvarētājs Rīgas domes konkursā par Latvijas simtgadei veltīta objekta izveidi pie Nacionālā teātra, 2. jūlijā idejas autorus atklātā sēdē varēja iztaujāt arī pašvaldības deputāti. Domes Īpašuma komitejas darba kārtībā šo jautājumu pieteica opozīcijas pārstāvji, lai noskaidrotu, kā dizaina biroja H2E projekta Laika priekškars uzstādīšana var ietekmēt Rīgas centrā vienīgo simtgadīgo ozolu aleju.

Biroja H2E dizaineri kopdarbībā ar uzņēmuma Labie koki arboristiem ir mainījuši sākotnējo skici un projekta tehnisko risinājumu, Ir skaidroja dizainers Holgers Elers. Projekts paredz pie teātra izvietot tērauda instalāciju — Latvijas vēsturē nozīmīgus gadskaitļus.

Atšķirībā no sākotnējā varianta, tagad gadskaitļus vairs nav plānots sarindot virknē, kas aizsegtu aleju, bet gan izvietot tos starp kokiem. Kompozīcijas būtu pašnesošas — to stiprināšanai neizmantotu betona pāļus vai vertikālus balstus. Lai gan kopējais gadskaitļu daudzums ir palielināts līdz 24, tomēr daļa no tiem tikšot grupēta un objektu skaits varētu būt 17 vai 18. Instalācijas maksimālais augstums joprojām saglabāts 2,5 metri, taču daļa objektu būšot arī zemāki. Kopumā Laika priekškars aizņems alejas posmu 52 — 55 metru garumā, apmēram līdz Nacionālā teātra ēkas galam.

Pret projektu celtie iebildumi jau devuši labumu arī dažiem alejas kokiem. Arboristu piesaiste alejas novērtēšanā turpinājusies ar praktiskiem darbiem — sablietētā zeme ap pirmo septiņu ozolu sakņu sistēmu ir nomainīta pret porainu un barības vielām bagātinātu augsni. Ap kokiem plānots novietot metāla režģu klājumu, lai turpmāk aizsargātu augsni no sablīvēšanas. Arī gājēju celiņa asfaltu nomainīs bruģa klājums, kas ir labvēlīgāks kokiem, jo ļauj lietus ūdenim iesūkties augsnē.

Tomēr paredzams, ka šķēpi vēl tiks lauzti par instalācijas saturu, jo tās tekstus pagaidām redzējuši tikai autori un daļa žūrijas.

Cerams, ka reālu priekšstatu par objektu ikviens varēs gūt jūlija beigās, kad Īpašuma komitejas vadītājs Oļegs Burovs solīja pie teātra novietot instalācijas prototipu. Viņš arī nepieļāva šaubas, ka instalāciju varētu pārcelt kaut kur citur Rīgā un solīja šogad izdarīt divas lietas — nobruģēt alejas celiņa posmu un atklāt Laika priekškara instalāciju līdz valsts simtgades svētkiem 18. novembrī.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (5)

tonijs 05.07.2018. 10.07

Kokus vajadzēja sakopt tāpat, bet ciparus uztaisīt virtuālus – kā hologrammas, ja jau bez tiem nevar iztikt. Ir taču 21.gadsimts, digitalizācijas laikmets.

+3
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > tonijs 05.07.2018. 12.37

    neiztaisies, ka nesaproti – nav jau runa par mākslu , par skaistumu, bet par iemeslu “nokopt” naudiņu, liel naudiņu

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 05.07.2018. 12.45

    Tad jau labi, ka viņi neiedomājās par virtuāliem cipariem, jo tādi izmaksātu ne mazāk kā Rīgas Satiksmes nanoūdens.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 05.07.2018. 12.57

    nū – no tās puses jā – labi, ka vēl tā, no otras puses …. redz – RD tačcu sēž naciķi NA, JKP, Vienotība sēž un klusē par šito kārtējo nesmukumu – kā tad tā?
    Man ir baigi ļaunās aizdomas, ka tie patiesībā ir tieši tādi paši kā saskaņieši – ka tik nauda – visam citam 0 vērtiba

    es būtu laimīga , ja kļūdītos, bet šķiet, ka tomēr trāpu mērķī – kārtējo reizi:)
    bučas:)

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 05.07.2018. 13.08

    7) Ozolu alejas glābšanas process – Kronvalda parka ozolu aleja ir unikāla, taču RD vēlas šajā alejā izvietot vides objektu Laika priekškars. Organizējām gan akciju uz vietas alejā, gan aicinājām RD vadību pārskatīt šā vides objekta novietojumu. Izskatās, ka koku saknes tiks paglābtas, bet ne alejas kopaina. RD ir kā buldozers, kas, neskatoties uz sabiedrības neapmierinātību, iet uz priekšu.
    RD opozīcijas deputāte Inese Andersone
    https://ir.lv/2018/06/29/rd-opozicijas-deputate-saskana-gkr-nav-ne-socialisti-ne-demokrati

    Paldies, Dusma, Tev tāpat. Nu viss, jāsāk taisīties uz Dziesmu svētku koncertu. Turies!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu