Simtgades alejas lāpīšana • IR.lv

Simtgades alejas lāpīšana

1
Instalācijas "Laika priekškars" jaunā skice — vēsturiski nozīmīgos gadskaitļus alejā pie Nacionālā teātra plānots izvietot tā, lai neaizsegtu ozolus. Vizualizācija — dizaina birojs H2E
Māra Miķelsone

Rīgas dome turpina bīdīt «simtgades alejas» projektu, bet pēc rīdzinieku iebildumiem to būtiski maina

Pirmo reizi, kopš februārī tika noskaidrots uzvarētājs Rīgas domes konkursā par Latvijas simtgadei veltīta objekta izveidi pie Nacionālā teātra, beidzot 2. jūlijā idejas autorus atklātā sēdē varēja iztaujāt arī pašvaldības deputāti. Domes Īpašuma komitejas darba kārtībā šo jautājumu pieteica opozīcijas pārstāvji, lai noskaidrotu, kā dizaina biroja H2E projekta Laika priekškars uzstādīšana var ietekmēt Rīgas centrā vienīgo simtgadīgo ozolu aleju. Projekts paredz tajā izvietot tērauda instalāciju — Latvijas vēsturē nozīmīgus gadskaitļus.

Kā sēdē izrādījās, no 135 000 eiro vērtās ieceres dome neplāno atteikties, bet pēc simtiem rīdzinieku iebildumiem projekta vizuālais un tehniskais risinājums tiek mainīts, lai nekaitētu kokiem.

Pāļu nebūs

Ziemeļnieciski atturīgs, elegants, samērojams ar vidi, nav agresīvs — tā Laika priekškaru sēdē cildināja žūrijas locekļi. No idejas kritiķiem neviens nebija aicināts, bet sabiedrības lielākie iebildumi līdz šim ir izskanējuši nevis par objekta mākslinieciskajām kvalitātēm, bet gan izvietojumu. Uztraukums ir par to, vai instalācija neizpostīs leģendārā Rīgas dārznieka Georga Kūfalta pirms simt gadiem radīto ozolu aleju — gan apdraudot tās kokus, gan aleju kopumā kā pilsētvides un vēsturisku vērtību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu