Sešinieks desmit ballu skalā • IR.lv

Sešinieks desmit ballu skalā

Skaidrīte Ābrama. Zīmējums – Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Valdība beidzot virza grozījumus likumā, kas pašvaldībām liks ievērot godīgu konkurenci. Konkurences padomes vadītājai Skaidrītei Ābramai ir versija, kāpēc Latvijā tik izplatīta ir sarunāšanas kultūra

Intervijai nolūkoto restorāna Fazenda terasi Baznīcas ielā nomainām pret galdiņu dziļi iekštelpās, jo pirmdienas pēcpusdiena drīzāk atgādina rudeni, nevis jūlija sākumu. Pasūtām karstu ingvera tēju un kafiju, jo «ēšanu ar baudu un runāšanu nevar apvienot», secina Konkurences padomes (KP) vadītāja Skaidrīte Ābrama. Pārrunājamā ir tiešām daudz. Valdība pēc ilgas stīvēšanās ar Latvijas Pašvaldību savienību atbalstījusi grozījumus Konkurences likumā, kuriem vajadzētu dot pilnvaras KP vērsties pret godīgu konkurenci kropļojošiem pašvaldību uzņēmumiem. KP par šādu pilnvaru nepieciešamību runājusi jau vairākus gadus, jo izpētē konstatējusi gan pašvaldību iejaukšanos labi funkcionējošā brīvā tirgū, gan pašvaldību monopolus, kas sadārdzina iedzīvotājiem pakalpojumus. Līdz šim KP nav bijušas iespējas vērsties pret publiskām personām.

Taču no grozījumu sākotnējās redakcijas visai maz palicis pāri jau valdībā, bet vēl tiem būs jāiziet cauri Saeimai. «Patiesībā jau visi ļoti labi saprot, ka šie grozījumi nebūs tie, kas ļoti sarežģīs dzīvi,» situāciju novērtē Ābrama. Piemēram, no likumprojekta svītrota iecere ļaut KP atcelt tirgu kropļojošus normatīvos aktus. Tā vietā padome varēs aicināt pašvaldības labprātīgi atteikties no šāda regulējuma un iesniegt materiālus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM). «Norma nav pārāk draudzīga uzņēmējdarbības videi, bet tas ir vairāk kā nekas,» saka Ābrama, un «arī par to mazumiņu vērts cīnīties.»

Tieši pašvaldību pārsāvju lobijs pērn izskanēja kā viens no iemesliem, kādēļ notika vilcināšanās pirms Ābramas virzīšanas KP vadītājas amatam uz otro pilnvaru termiņu. Arī pati esot dzirdējusi runas, ka atkārtotai apstiprināšanai jānākot komplektā ar atsacīšanos no šiem Konkurences likuma grozījumiem. Viņa nav tam piekritusi. Beigās tomēr pērn jūnijā Ābramai tika uzticēts vadīt KP nākamos piecus gadus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu