Ciemakukulī — komposts • IR.lv

Ciemakukulī — komposts

Foto — Gatis Rozenfelds, Picture Agency
Ieva Puķe

Linda Bilsēna-Brole, kuras mazdārziņu Vašingtonā apbrīnoja Mišela Obama, nesen Rīgā sniedza padomus par atkritumu pārstrādāšanu. Tāpat kā Latvijas kolēģei Santai Krastiņai, viņai vides zinības kļuvušas par profesiju

Santa un Linda satikās pagājušoruden Amerikā un nesen Latvijā. Santa Krastiņa, studējusi vides zinības un uzņēmējdarbību Latvijas Universitātē, vadīja vides organizāciju homo ecos:, tagad strādā ar Eiropas inovāciju un tehnoloģiju institūta Climate-KIC projektiem. Saņēma Amerikas valdības stipendiju, lai gūtu pieredzi savā nozarē aiz okeāna. Organizācijā Institute for Local Self-Reliance ar sēdekli Vašingtonā viņai pirms gada atsaucās darbiniece Linda Bilsēna-Brole. «Sarunājām Skype interviju, e-pastā lasīju kontaktpersonas vārdu, uzreiz nodomāju: izklausās latviski,» Santa atceroties smaida.

Viņas ātri atrada kopīgus krustpunktus ne tikai vides jomā, bet latviešu sabiedrībā. Arī Linda ir studējusi vides zinības, Institute for Local Self-Reliance viņas maizes darbs ir mācīt cilvēkiem kompostēšanu, bezatkritumu dzīvesveidu. Santai, kas jau vairāk nekā 10 gadus darbojas NVO kustībā, bijis interesanti vērot, kādas aktivitātes un kampaņas Linda veic, kā sadarbojas ar citām organizācijām Vašingtonā.

Lindas un vīra Ērika Broļa zvaigžņu stunda, protams, bija 2016. gadā, kad vizītē ģimenes dārziņā Bruklendas mikrorajonā ieradās Mišela Obama, toreiz vēl ASV pirmās lēdijas statusā. Tolaik Linda pašvaldības programmā konsultēja pilsētas dārzkopības entuziastus, bet tagad pievērsusies tieši kompostēšanai. Patiesību sakot, arī Broļu dārza titulēto viešņu vairāk par dabas veltēm piesaistīja Ērika būvētā komposta kaste ar nodalījumiem.

Nesen Linda Bilsēna-Brole kompostēšanas pieredzē dalījās Latvijā: Teikas iedzīvotāju biedrībā, Latvijas Neredzīgo biedrībā, Ikšķiles Brīvajā skolā, Repair Cafe pasākumā, ko katra mēneša pēdējā sestdienā Kaņepes kultūras centrā organizē aktīvistu grupa. Kompostēšanas padomi atrada dzirdīgas ausis pat Zadiņos, lauku saimniecībā pie Smiltenes. Tajā darbojas vairākas ģimenes, kas aizraujas ar permakultūru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu