Žurnāls: deputāta Kaimiņa apcietināšana - pirmais gadījums pēc neatkarības atjaunošanas • IR.lv

Žurnāls: deputāta Kaimiņa apcietināšana – pirmais gadījums pēc neatkarības atjaunošanas

2
Partijas "KPV LV" valdes priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš piedalās partijas "KPV LV" preses konferencē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Pirmo reizi kopš neatkarības atgūšanas Saeima izdeva aizturēšanai kādu deputātu — pie frakcijām nepiederošo KPV LV līdzpriekšsēdētāju Artusu Kaimiņu. Pirmskara Latvijā bijuši gadījumi, kad Saeima lēmusi par deputāta paturēšanu apcietinājumā, taču tolaik kriminālprocesa likuma izpratne bijusi citāda nekā mūsdienās, ceturtdien raksta žurnāls Ir.

Uz žurnāla jautājumu, vai Kaimiņa aizturēšana bija juridiski korekta, Saeimas Juridiskā biroja vadītājas Dinas Meisteres īsā atbilde — jā! Parlaments lēmumu pieņēmis ārkārtas sēdē, un tās «sasaukšanas un norises kārtība būtiski atšķiras no [parastās sēdes] kārtības».

Žurnāls ceturtdien skaidro, kāpēc notika Kaimiņa aizturēšana. KNAB pārbauda aizdomas par nelikumīgu partijas KPV LV finansēšanu, un šīs izmeklēšanas ietvaros pagājušajā nedēļā arī tika aizturēts gan Kaimiņš, gan otrs KPV LV līdzpriekšsēdētājs Atis Zakatistovs un uzņēmējs Viesturs Tamužs. Tā kā tiesībsargājošās iestādes sīkāku informāciju nesniedz, Ir, apkopojot pašlaik lietā zināmos apstākļus, raksta – var noprast, ka izmeklēšana iet divos virzienos — vienā gadījumā nelikumīgais naudas avots saistīts ar uzņēmēju Viesturu Tamužu, otrā ar Rūdolfu Meroni.

Izrādās, ka KPV LV nelikumīgās finansēšanas lieta nav svaiga — kriminālprocess ierosināts jau 2017. gada  5. jūnijā, bet iespējami nelikumīgās darbības notikušas vēl iepriekš.

Izmeklētāju ieskatā 2016. gada pavasarī atkritumu pārstrādes uzņēmuma Eco Baltia padomes priekšsēdētājs Tamužs vienojies ar KPV LV valdes locekli Zakatistovu, ka personu grupā ar viltu iegūs no koncerna uzņēmuma finanšu līdzekļus lielā apmērā, lai novirzītu partijas nelikumīgai finansēšanai.  Tamužs un Zakatistovs aizdomas par krāpšanu noliedz.

Jāatgādina, ka Tamužs iepriekš iesaistījās arī Bordāna un Sudrabas partiju tapšanā. Taču kopš 2016. gada politika viņu vairs neinteresējot.

Arī Kaimiņš KNAB pārmetumus noraida un pēc viņa sūdzības deputātam tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi — aizliegums izbraukt no valsts un pienākums atrasties dzīvesvietā vismaz reizi diennaktī.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (2)

Sskaisle 28.06.2018. 11.06

nezinu – nespēju spriest – bet man šobrīd viss izskatās pēc politiskā iestudējuma vēlēšanu rezultātu ietekmēšanai

es nekad neesmu bijusi un nebūšu kaimiņa vēlētāja, esmu dziļi gandarīta ka man sapņu varonis NEO no viņa aizgāja – tātad -es rīkojos pareizi !

+2
-1
Atbildēt

0

QAnon 28.06.2018. 10.41

Ņemot vērā to, ka Tamužs, kurš savulaik piedalījies JKP veidošanā un kriminālais advokāts Meroni finansējuši Kaimiņa partiju, jāsāk domāt, ka KPV LV ir kārtējais čekas projekts.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu