Vadītājs – līderis kā investīcija uzņēmuma nākotnē • IR.lv

Vadītājs – līderis kā investīcija uzņēmuma nākotnē

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Anna Litvina

Mūsdienās uzņēmumi sastopas ar neskaitāmiem izaicinājumiem – mainās tirgus un tehnoloģijas, izmaiņas notikušas arī darbinieku paaudzēs. Aizvien svarīgāk kļūst atrast tos cilvēkus, kas redz situāciju kopumā un var vadīt uzņēmumu cauri pārmaiņu vētrām droši un pārliecināti.

Tāpēc arvien aktuālāks kļūst jautājums, kā atrast sekmīgu līderi – dzinējspēku pārmaiņām un progresam?

Veiksmīgs uzņēmums sastāv no t.s. ierindas darbiniekiem, menedžeriem, ekspertiem un vadītājiem. Liela daļa sekmīgu vadītāju apgalvo, ka viņi ir labi visās jomās – gan menedžējot ikdienas darbu, gan vadot uzņēmumu kopumā. Lai gan viņi jūtas pārliecināti par savām prasmēm, daļa no viņiem saprot, ka ir problēmas iedvesmot un aizraut kolektīvu, radīt augstākus mērķus un vīzijas, kuriem uzņēmums būtu uzticīgs.

Izaicinājums – jaunā paaudze

Īpaši svarīgi tas ir darbā ar jaunākajām darbinieku paaudzēm, kas tagad ienāk darba tirgū – tā sauktajiem mileniāļiem un Z paaudzi. Viņi darbā meklē ne tikai labu atalgojumu, bet arī rūpējas par to, lai darbam būtu dziļāka jēga, lai viņi sajustu, ka tas ir ne tikai ieguvums pašam, bet arī sabiedrībai un pasaulei. Tur bez skaidras vīzijas neiztikt. Ja uzņēmumam būs noteikta stratēģija, mērķi un vīzija, darbinieki strādās daudz produktīvāk un aizrautīgāk. Laba līdera uzdevums ir to panākt. Viņš palīdzēs ieraudzīt kopainu, resursu ainu, tirgu, parādīt galveno virzienu, kur uzņēmumam jāiet, un panākt to, lai visa komanda arī dodas nospraustajā virzienā.

Arī maziem kolektīviem ir nepieciešams līderis. Ir tikai reti izņēmumi, kur var iztikt tāpat, piemēram, saliedētas IT komandas, kur lomas ir ļoti labi sadalītas un atstrādātas.

Kas notiek ar uzņēmumu, ja viņam nav līdera? Tas pats, kas notiek ar hokeja komandu, ja tai nav trenera. Ja komanda ir tikai veidošanās stadijā, parasti ir haoss un nekas nenotiek. Ja tā jau ir saspēlējusies, dažas spēles viņi var nospēlēt diezgan labi, bet drīz vien rodas problēmas ar lomu sadalījumu, ar tālāko mērķi, ar virzību – katrs var vilkt segu uz savu pusi, notiek darbošanās šeit un tagad, bet trūkst tas kopējais mērķis, uz kurieni jāiet. Kādu laiku tā var dzīvot, bet ne ilgtermiņā.

Kā meklēt līderus?

Līderus var meklēt divējādi – atrast to savu darbinieku vidū vai piesaistīt no malas. Bet vispirms ir jāsaprot, kādus līderus uzņēmums vēlas redzēt. Ja tā fokuss ir uz inovācijām, tad būtu vērts skatīties uz tiem, kas tendēti uz inovācijām arī savā ikdienas darbā. Jāskatās arī uz tiem, kas pēc savām īpašībām atbilst ideālā vadītāja profilam – jāvēro spēja mācīties, zinātkāre, prasme pielāgoties, pārliecināšanas dotības, neatlaidība, orientācija uz rezultātiem.

Uzreiz jāpiebilst, ka labs eksperts savā jomā nav gluži tas pats, kas labs līderis. Reiz kāds pārdošanas direktors pajokoja, ka viņu nekad nepaaugstinās par izpilddirektoru, jo viņš pārāk labi pārdod. Jā, reizēm ir risks pazaudēt labu ekspertu un iegūt sliktu vadītāju. Līderība prasa pavisam citas kvalitātes. Eksperti, kuriem ļoti patīk darba saturs, parasti nevēlas būt par līderiem – viņi lieliski dara to darbu, kuru dēļ viņi vispār sākuši savu karjeru.

Tas, vai meklēt līderi no iekšējiem vai ārējiem resursiem, ir atkarīgs no biznesa mērķiem. Ja uzņēmums ir augošs un viss ir ļoti forši, labāk ir ņemt no iekšienes. Bet, ja uzņēmums vēlas iet pārmaiņu ceļu vai jūt, ka kaut kā trūkst, loģiskāk ir ņemt cilvēku no ārienes, kas ienesīs svaigumu, varbūt jaunu stratēģiju. Ja runa ir par augstākajiem līmeņiem, ieteiktu vērsties pie profesionāliem darbinieku meklētājiem, kas palīdzēs ar skatu no malas. Vadītāju atlases kļūdas dārgi maksā, tāpēc labāk to darīt vienreiz, bet pamatīgi. Neveiksmīga vadītāja atlase naudā ir tas pats kā viņa gada alga.

Pieci vadītāju tipi

Pavisam ir pieci līderu tipi. Ir deleģējošie līderi – tie visu atdod darīt citiem – deleģē gan atbildību par lēmumiem, gan par izpildi. Šis stils ir ļoti piemērots kompetentiem līderiem un tādiem darbiniekiem, kuriem galvenais nevajag traucēt strādāt. Pārsvarā šādu stilu piekopj uzņēmumu padomes. Tad ir iesaistošie līderi, kur vadītāji tendēti uz darbinieku iesaistīšu ikdienas darbā – tiek veicinātas kolektīva idejas, vadītājs daudz komentē un vērtē, notiek spēcīga darba motivācija.

Latvijā visizplatītākais ir pārliecināšanas stils, kur vadītājs burtiski pasaka priekšā, kas ir jādara un kā. Mūsu vadītāji māk pārliecināt, bet tāds stils neder jaunajām paaudzēm, mums vairāk vajadzētu pāriet uz iesaistīšanas stilu, citādi sanāk tāda augstas raudzes profesionāļu mācīšana, kas var izraisīt neapmierinātību ekspertu vidū. Piektais stils – direktīvais – ir piemērots nemotivētiem un nekompetentiem darbiniekiem, par laimi, tas arvien vairāk paliek pagātnē.

Rezumējot ir vērts tikai atgādināt, ka ikvienam, kurš vēlas, ir iespēja attīstīt sevī līdera prasmes.

 

Autore ir konsultāciju kompānijas Fontes vadītāju novērtēšanas un attīstības konsultante

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu