Pilsoniskās labsajūtas pasākums • IR.lv

Pilsoniskās labsajūtas pasākums

Burkās ģērbušies aktīvisti protestē pret aizliegumu sabiedriskās vietās valkāt tradicionālu musulmaņu apģērbu, kas sedz seju. Aizliegums Dānijā stāsies spēkā 1. augustā. Foto — The New York Times
Martins Selso Sorensens, © The New York Times News Service

Četras dienas, kad dāņi aci pret aci strīdas (pieklājīgi) ar saviem līderiem

Vismaz četras dienas jūnijā dāņiem patīk izlikties, ka viņu sabiedrībā nav nekādu robežu. Daudzi pulcējas politiskajā festivālā Folkemødet, kur premjers un lielu kompāniju vadītāji noņem kaklasaites, lai iejuktu «vienkāršo» cilvēku vidū. Tur jauni un veci, un tie, kas pa vidu, iesaistās vaļsirdīgās debatēs par demokrātijas stāvokli savā zemē. Mielojoties ar desiņām un iedzerot alu, viņi runā par vispārējiem un arī personiskiem jautājumiem, cenšoties meklēt labāku risinājumu, lai būtu ieguvums visai sabiedrībai.

Jūnija vidū idilliskajā pilsētiņā Allingē, kur dominē divstāvu ēkas ar sarkanu dakstiņu jumtiem, no akmens celti žogi un dārzi ar augļu kokiem un rozēm, sapulcējās vairāk nekā 110 000 interesentu. Pasākums speciāli tiek rīkots pēc iespējas tālāk no galvaspilsētas Kopenhāgenas, lai politiķu tikšanās ar vēlētājiem būtu neformālākas. Paši dāņi stāsta, ka Folkemødet palīdz noņemt mediju filtru, kas ikdienā pastāv starp cilvēkiem pie varas un tautu, un politiskās debates no populārā «patīk» klikšķināšanas sociālajos tīklos pārslēdzas uz tiešām sarunām un tikšanos aci pret aci.

Pirmais izaicinājums, protams, ir nokļūt uz Folkemødet. Lai tiktu līdz Bornholmas salai (588 km2, 40 000 iedzīvotāju), vispirms jāaizbrauc līdz Zviedrijas dienvidu krastam un jākāpj uz prāmja. Pēc tam pusstundu jālīkumo pa ceļiem, kas ved caur ciematiņiem ar akmens baznīcām un jūras brāzmu viļņotiem košzaļiem laukiem, beidzot nokļūstot Allingē.

Viens no prāmja reisiem bija pārpildīts ar Folkemødet dalībniekiem. Studenti ar mugursomām jau ceļā sāka diskutēt ar cilvēktiesību organizācijas Amnesty International Dānijas nodaļas ģenerālsekretāru. Tikko nokāpis no sava velosipēda, sēdvietu ieņēma likras sporta kostīmā ģērbies lielākās skolotāju arodbiedrības vadītājs. Starp pasažieriem bija arī bijusī pornozvaigzne.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu