Kirhenšteini • IR.lv

Kirhenšteini

1
Māris Bišofs

Komentāri (1)

Jānis Lakijs 23.06.2018. 10.28

Sestdien, 23. jūnijā, Polijas laikraksts “Gazeta Polska Codziennie” publicējis žurnālistes Olgas Alehno rakstu par krievu propagandas ietekmi Latvijā. Pārtulkoju raksta fragmentu, kurš šķita visinteresantākais ar AndaKudora apgalvojumu, ka “latvieši ir lielāki krievu kultūras fani nekā Latvijas krievi”. Tāda ir “mūsu elites” pārliecība. “Elite” laikam nesaprot, ka propaganda bez kultūras ir bezspēcīga.
=======
Kremļa acs skatās uz Latviju
(…)
Ar Austrumeiropas Pētniecības centra (APPC) vadītāju Andi Kudoru gandrīz divas stundas sarunājamies šīs domnīcas birojā Rīgā. Lai gan aiz loga gāž lietus, telpā virmo dedzīgas emocijas.
“Kremļa ļaudis saka: “Latvieši ir rusofobi.” Nē, mēs tādi neesam. Mēs esam krievu kultūras fani. Varbūt pat lielāki fani nekā daudzi krievi, kuri dzīvo Latvijā. Pārbaudīsim zināšanas, parunāsim par krievu kultūru, tad redzēsim, kurš ir rusofobs un kurš nav,” apgalvo mūsu satrauktais sarunu biedrs.
Kudors, kurš ir arī Latvijas Ārlietu ministrijas Ārpolitikas adomes loceklis un pasniedzējs Latvijas Universitātē, jau daudzus gadus analizē Krievijas propagandas ietekmi Baltijas valstīs. Tieši šī propaganda, līdz ar sociālajiem solījumiem, gadu no gada nodrošina augstu atbalsta līmeni partijai “Saskaņa”.
“Te nav runa par valodu vai etnisko piederību. Te ir runa par politiku un vērtību nodošanu tālāk,” uzsver analītiķis. Kudors uzskata, ka šajā jomā visefektīvākais Kremļa instruments joprojām ir tradicionālie plašsaziņas līdzekļi. Galvenokārt daudzie krievu televīzijas kanāli, kas darbojas Latvijā un reizēm vienkārši retranslē saturu no Krievijas. Kudors no galvas uzskaita visus nosaukumus un finansēšanas shēmas no Maskavas. Lai gan tās ir labi zināmas, Latvijā tās netiek aizliegtas. Kāpēc?
“Pirmkārt, mums nav pietiekama Rietumvalstu atbalsta,” atzīst mūsu sarunu biedrs. Otrais iemesls ir iekšējais. “Šis ir vēlēšanu gads. Ja latvieši slēgs krievu televīzijas programmas vai vismaz izņems tās no kabeļtelevīzijas tīklu pamatpaketēm, tad tādas partijas kā Latvijas Krievu savienība (LKS) un “Saskaņa” izmantos to, lai pievērstu sev uzmanību,” viņš paskaidro. Sarunas noslēgumā Kudors kārtējo reizi apliecina, ka ir optimists un cer, ka tomēr izdosies atņemt apraides tiesības vismaz diviem trim viskaitīgākajiem telekanāliem.
(…)
– Olga Alehno, “Gazeta Polska Codziennie”, 23.-24.06.2018, Nr. 144, 6. lpp.
https://gpcodziennie.pl/92378-okokremlapodgladalotwe.html
=======
Pārējie poļu žurnālistes sarunu biedri šajā rakstā ir Latvijas Radio žurnālists Uģis Lībietis, Iveta Kažoka no “Providus”, Inga Sprinģe no “Re:Baltica” un Sanita Jemberga no IR.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu