Žurnāls: «Vairāk saules» - krāpnieki vai upuris • IR.lv

Žurnāls: «Vairāk saules» – krāpnieki vai upuris

10
Restorāns "Vairāk saules" Dzirnavu ielā. Foto: Paula Čurkste, LETA

«Jums tas ir skandāls, mums — kriminālprocess,» tā atteikumu sniegt atbildes žurnālam Ir uz sabiedrību interesējošajiem jautājumiem pamatoja Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava. Kas īsti ir restorānu ķēdes Vairāk saules īpašnieki un darbinieki – krāpnieki vai konkurentu apmelojuma upuri, ceturtdien analizē žurnāls Ir.

12. jūnija pēcpusdienā policija veica 34 kratīšanas — restorānos Vairāk saules, uzņēmuma birojos, darbinieku mājās un automašīnās. To laikā likumsargi no pārmeklētajām vietām izņēma kases aparātus, printerus, zibatmiņas un citus datu nesējus. Izņemta arī nauda.

Policija ar ēdināšanas biznesa darbiniekiem izrīkojusies diezgan skarbi – darbinieki restorānos nostādīti pie sienas, aptuveni pusei no tiem, arī viesmīļiem, picu kurjeriem un trauku mazgātājām, atņemti mobilie telefoni. Uzņēmuma birojā, kur strādā trīs grāmatvedes, policija iebrukusi melnās maskās ar automātiskajiem ieročiem. Izmeklētāji nopratināšanā darbiniekiem atklājuši, ka divus mēnešus noklausījušies viņu telefonsarunas.

Pēc kratīšanām policija aizturēja četrus darbiniekus — galveno grāmatvedi Mariku Vītoliņu, uzņēmuma līdzīpašnieku un šefpavāru Aivo Šneideru, kurjeru un ēdienu piegādes daļas vadītāju Dmitriju Balabu un ārpakalpojumā piesaistīto uzņēmuma IT speciālistu Edgaru Štrombergu.

Pirmie divi atbrīvoti pret uzņēmuma iemaksātu 30 tūkstošu eiro drošības naudu par katru, kā naudas izcelsmi norādot aizdevumu no uzņēmēja Kaspara Garkaņa. Balaba atbrīvots bez drošības naudas, bet Edgars Štrombergs, kurš uzņēmumam nodrošinājis interneta pieslēgumu un instalējis operētājsistēmas, paturēts apcietinājumā.

Policijai radušās aizdomas, ka četrotne darbojusies organizētā grupā — Balaba atgādājis kādu nelegālu datorprogrammu, ar kuru iespējams sagrozīt dienas ienākumus kases aparātos, Štrombergs pieslēdzies pie kases aparātu datu apstrādes sistēmām un veicis neatļautu to grozīšanu, bet Vītoliņa grāmatvedības reģistros nav norādījusi patiesās darbinieku darba algas, kas daļēji izmaksātas arī no melnās kases. Norādes par veicamajām darbībām esot devis Šneiders, kurš arī personīgi izmaksājis aplokšņu algas darbiniekiem.

Policija uzskata, ka iegūts pietiekams apjoms pierādījumu, lai noziedzīgo rīcību pierādītu, sacīts tiesai iesniegtajos ierosinājumos par apcietinājuma piemērošanu. Tikmēr uzņēmuma pārstāvji to sauc par absurdu.

Žurnāls arī stāsta par otru versiju, pie kuras turas paši restorāna īpašnieki – tā ir konkurentu izrēķināšanās. To viņiem liek secināt picēriju tīkla Čili pica īpašnieka Čilija pizza valdes locekļa Donata Vaitasjus rīcība, kurš dažas minūtes pēc kratīšanu sākšanas 12. jūnijā vairākiem iepirkšanās centriem bija izsūtījis e-pasta vēstules, apjautājoties, cik laimīgi centri ir par sadarbību ar Vairāk saules, un norādot, ka, pēc viņa rīcībā esošas informācijas, Latvijas nodokļu iestādes ir aizvērušas visus Vairāk saules restorānus.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (10)

Sskaisle 21.06.2018. 10.17

nezinu, patiešām nezinu , kā ir patiesībā – ticu tam, ko lasīju kasjauns.lv – ka arī restorānu biznesā ir valsts kontrolēts bandītisms – ka godīgs bizness nav iespējams

savukārt, par kases aparātiem – to arī esmu lasījusi interentā un arī tam piekrītu, ka tā dzīvo lielākā daļa uzņēmēju – manipulē ar kases aparātiem un ka to jauno kases aparatu iepirkšana un tas haoss ar tiem bija tikai valsts iestāžu darboņu bizness

es saprotu, ka IR nav tādu resursu – izpētīt un uzrakstīt – kādas ir saistības valsts iestāžu amatpersonām ar tiem cilvēkiem , kuri saņēma valsts iepirkumus –

+3
0
Atbildēt

0

Sskaisle 21.06.2018. 10.27

man laimējās – protams, arī es vakardien biju uz Garančas koncertu un kad vēroju publiku – es domāju – bet kā tas ir – tik daudz sejas , kuras ir redzētas medijos saistībā ar šmucīgām netīrām lietām – kuri nesēž cietumā tikai tāpēc, ka spēj samaksāt tiesu varai un gan jau, ka attiecīgi polit. elitei –

un tad atkal prātā ienāca šitas – ka latvieši vairāk sargā čekistus, kolabroacionistus, attaisno viņus, nekā cīnās par čekas upuru reabilitāciju

es nedomāju, ka vairāk saules ir balti zirņu ziedi – nē, bet ka zināmā mērā tādi paraugdemonstrējumu upuri – tam gan es neticu – tāpat – ticības dēļ –

+3
0
Atbildēt

1

    ADTM > Dusma 21.06.2018. 15.32

    Nu varbūt vairāk būs žurnāla numurā. Šis lakam tikai reklāmraksts rakstam. :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 21.06.2018. 08.58

drīzāk liekas upuris , šādus noziegumus izmeklē vizmas finansu policija , bet kripo jau nu ar ziņu uzrīdīts … leiši ir maitas , kā mans biedrs izteicās par leišiem , ka leitis ir puscilvēks , un viņam pilnībā piekrītu.

+2
-1
Atbildēt

1

    QAnon > J.šveiks 21.06.2018. 13.16

    Cik tad procentus no homo sapiens esi atvēlējis, krieviem, serbiem, abhāziem un osetīniem?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu