Piparmētru radošums • IR.lv

Piparmētru radošums

Lolita Duge, zemnieku saimniecības Terēņi saimniece, Lolitas Duges piparmētru namiņa īpašniece. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Lielā Zemgales zemnieku saimniecībā Terēņi, kas gadiem ilgi nodarbojas ar graudkopību, saimniece Lolita Duge pirms pieciem gadiem izveidoja piparmētru lauku. Tad arī atklājās, kāds piparmētrām sakars ar radošumu

Zemnieku saimniecība Terēņi nav vienkārša, tā ir izcila. 2017. gadā konkursā Sējējs tā atzīta par labāko lauku saimniecību Latvijā, gadu pirms tam Jelgavas novada vadība tai teikusi paldies kā labākajiem novada popularizētājiem. Saimnieces Lolitas Duges piparmētru namiņš ir tas, kurš uz labības lauku ieskautajām Terēnu mājām vasarā atvilina tūkstošiem interesentu.

Te zem saimniecības ēku sijām bezdelīgas no Zemgales māla salipinājušas izturīgas ligzdas, kur valda bērnudārza cienīgs troksnis. Ap dzīvojamo māju plešas skaists dārzs, kur puķes cita citu pārspēj krāšņumā un smaržās. Un ir pushektāru liels piparmētru lauks, kurā zaļo desmit dažādu mētru. «Tas nav tāpēc, ka esam gribējuši būt labākie. Mēs veidojam skaistu un sakoptu vidi tāpēc, ka paši tajā jūtamies labi,» saka Lolita Duge. «Ja apkārt valda skaistums un kārtība, arī paši tā jūtamies, un līdz ar to ir vieglāk organizēt savu dzīvi.»

Lielais un mazais bizness

Ar graudkopību Terēņi, kas aptver ap tūkstoš hektāru zemes, nodarbojas jau kopš 1992. gada. Tas, pēc Lolitas vārdiem, ir lielais bizness, ko vada viņas vīrs Kaspars Duge. Bet piparmētru jeb «mazo biznesu» viņa nolēma veidot pirms sešiem gadiem, kad vēl strādāja Jelgavas novada domē par projektu vadītāju.

Vīra iedrošināta, nolēma pieteikties Lauku atbalsta dienesta projekta Leader atbalstam. «Vispirms uzdevu sev jautājumu, vai varu aiziet prom no stabilas darbavietas un realizēt savas idejas. Lai par to pārliecinātos, vispirms vajadzēja spēt piesaistīt finansējumu savam nelielajam biznesam,» stāsta Lolita. Kad bija izlēmusi rakstīt projektu savam biznesam, sāka domāt, ar ko tad varētu nodarboties. Par piparmētru audzēšanu Lolita izšķīrās dažu minūšu laikā. Ģimenē aug divas meitas, un vienai no tām garšo dzēriens, kas pagatavots no mammas vārītā piparmētru sīrupa. «Ja reiz vienam garšo, ticams, ka iegaršosies vēl kādam,» nodomāja Lolita, rakstīdama projektu par piparmētru audzēšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu