Tūkstošiem koristu divās plaukstās • IR.lv

Tūkstošiem koristu divās plaukstās

«Esmu laimīga, ka man tik daudziem cilvēkiem ir izdevies ieaudzināt mūzikas un kordziedāšanas mīlestību,» saka diriģente Gunta Paškovska. Viņa 30 gadus vadīja kori Skali, tagad — kori Re, kā! Foto — Jēkabs Kalvelis, Picture Agency
Gunita Nagle

Pēc tam, kad 2006. gadā diriģente Gunta Paškovska pārtrauca vadīt kori Skali, viņas koristi dažus gadus varēja iztikt bez dziedāšanas. Taču pēc kora jubilejas salidojuma viņi vairs nelaida diriģenti vaļā, un Gunta piekrita veidot jaunu kori, lai kopā ar citiem atkal pieskandinātu Mežaparka estrādi

Siltā svētdienas pievakarē, kad vairums zviln kafejnīcu vai dārzu krēslos, Jelgavas ielas ir gandrīz tukšas un klusas. Tikai Svētes ielā, vienā no Lauksaimniecības universitātes ēkām, zum — notiek kora Re, kā! mēģinājums. «Kuš!» diriģente Gunta Paškovska teikto pastiprina, plaukstu virzot uz leju. «Kuš!» viņa norūc jau zemākā balsī, un vīriešu murdoņa auditorijas aizmugurē noklust pavisam. 58 koristi Guntu klausa kā skolēni. Viņi visi reiz skolas gados dziedāja Jelgavas Valsts ģimnāzijas jauktajā korī Skali, ko 1976. gadā izveidoja un 30 gadus vadīja Gunta Paškovska.

Atkalsatikšanās notika kora 40 gadu jubilejas salidojumā, pēc kura sākumā burbuļoja, pēc tam līdz vārīšanās temperatūrai uzkarsa sarunas par jaunu kori. «Gribam dziedāt», «vajag», «kad būs pirmais mēģinājums?» — tā bijušie dziedātāji mēnešiem ilgi tirdīja Guntu, līdz viņa pieņēma lēmumu pēc desmit gadu pārtraukuma atkal veidot savu kori. «Profesija «diriģents» ir uz mūžu,» viņa smaidot saka. Koristiem nav iespējams saskrieties biežāk kā divreiz mēnesī, taču tik un tā koru skatēs Re, kā! novērtēts ar pirmo pakāpi.

Koristi, kuri reiz kā bērni vai jaunieši nokļuva Dziesmusvētkos, šogad atkal piedzīvos vareno spēku, ko dod tūkstošbalsīga dziedāšana.

Kad dziedāsim?   

Kora salidojums 2016. gadā Jelgavā bija varens pasākums, uz kuru sabrauca ap 90 bijušo dziedātāju no Jelgavas, Rīgas, Jūrkalnes, Smiltenes, Briseles, Londonas un Flensburgas Vācijā. «Vakars bija brīnišķīgs,» atceras Gunta. Tie bija svētki ne tikai viņai un koristiem, bet arī pilsētai. Jubileja atgādināja par laikiem, kad Skali bija vislabākais Zemgales koris, ieguvis daudzas godalgotas vietas starptautiskos kormūzikas konkursos. Pēc XXII dziesmu svētkiem Guntai Paškovskai pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni, XXIII dziesmu svētkos, kas notika 2003. gadā, viņu iecēla virsdiriģentes godā. Skalu sasniegumi bija viens no iemesliem, kāpēc kormūzika Jelgavā piedzīvoja ziedu laikus un joprojām ir populāra. Ģimnāzijas lielā zāle bija par mazu, lai satilptu visi, kas gribēja dzirdēt šo kori.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu