Divreiz vienā upē neiekāpsi • IR.lv

Divreiz vienā upē neiekāpsi

Režisors Andrejs Ēķis (pa labi) ar aktieriem Ievu Florenci un Ralfu Eilandu filmēšanas laukumā. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Cik veiksmīgi Andreja Ēķa režisētā komēdija Blēži spēj sasniegt skatītāju?

Pirmdienas pēcpusdiena, e-pastā iekrīt Forum Cinemas filmu tops — 1. jūnijā repertuārā nonākušo latviešu komēdiju Blēži nedēļas nogalē noskatījušies 2109 skatītāji (šīs nedēļas jaunumam — Holivudas grāvējam Juras laikmeta pasaule ir 4600 skatītāju). Filmu kinoteātrī Kino Citadele otrajā izrādīšanas nedēļā demonstrēja uz 13 (!) ekrāniem, un kopējais redzējušo skaits raksta tapšanas brīdī bija 10 664. Šis gan, salīdzinot ar 2016. gada nogalē iznākušo Ēķa darināto komēdiju Svingeri, ir ievērojams kritums. To pēc divām izrādīšanas nedēļām bija redzējuši vairāk nekā 28 tūkstoši cilvēku.

Vai skatītāji ir kļuvuši izvēlīgāki, un pieticīgās kvalitātes stāsts nespēj kļūt par sensāciju tikai tāpēc, ka ir vienīgais pašmāju kino piedāvājumā?

Cita situācija

Tobrīd, kad uz ekrāniem parādījās Svingeri, populārie simtgades filmu projekti (piemēram, Paradīze 89, Bille un citi), arī pūļa un privāto investoru finansētais, negaidīti par dižpārdokli kļuvušais Kriminālās ekselences fonds, vēl atradās «ražošanā». Taču tagad situācija ir mainījusies — lai skatītāju ievilinātu kinozālē, jāiegulda lielākas pūles un radošums. Ar šādu apstākļu maiņu Blēžu veidotāji, izskatās, nebija rēķinājušies.

Baltiem diegiem šūtais stāsts par, citēšu, «negodīga ierēdņa [Intars Rešetins], ārštata aktrises [Ieva Florence], dedzīga alūksnieša [Ralfs Eilands] un ietekmīgas biznesa sievietes [Rēzija Kalniņa] mīlas četrstūri» neuzņem tādus popularitātes apgriezienus kā Svingeri, kas kļuva par starptautisku franšīzi, piedzīvojot pirmizrādes Ukrainā un Igaunijā, un, šķiet, gatavojas triecientempā ieņemt arī Norvēģijas, Somijas un Lietuvas tirgu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu