Alus ar meža garšu • IR.lv

Alus ar meža garšu

Edgars Melnis (pa kreisi) un Reinis Pļaviņš, SIA Zlaukts līdzīpašnieki. Foto — Jēkabs Kalvelis, Picture Agency
Ieva Jakone

Kā alus darītavā Labietis Edgars Melnis un Reinis Pļaviņš darina miestiņu ar priežu pumpuriem, vaivariņiem un viršiem

Rīgas klusā centra sirdī, līdzās bohēmiskajam klubam Piens, šīs nedēļas beigās būs liela rosība. Pilsētā tiks ievesti lauki — vezumi ar puķēm un zālēm. Alus darītavā un krogā Labietis ielīgos Jāņus. Krodziņš šeit atvērts 2013. gadā, un alus, kas tajā tiek celts galdā, brūvēts šepat pēc līdzīpašnieku Edgara Meļņa un Reiņa Pļaviņa pašu izstrādātām receptēm.

Satieku viņus klusas pirmdienas pusdienlaikā, pirms kroga durvis atvērtas apmeklētājiem. Plauktos kārtojas glīti marķētas pudeles ar tik savdabīgiem nosaukumiem kā Pelašķu velns, Aroniju ragana, SOHO švītiņš un Baltais zvirbulis. Tomēr sarunu ar abiem relaksētajiem, šortos un iešļūcenēs tērptajiem aldariem turpinām ārpusē uz koka terases. To pavada daudz smieklu un joku. Viņi neslēpj savu attieksmi pret biznesu, ko paši dēvē par pelnošu hobiju. «Bizness — tas nav nopietni. Nopietni ir iet uz darbu,» smejas Reinis, kurš pirms iekāpšanas uzņēmēja kurpēs 15 gadus bija kaitborda treneris. Atsvaram noder Edgara pieredze — 17 gadus viņš bija Swedbank IT speciālists.

Par biznesa partneriem abus pirms pieciem gadiem padarīja kāda it kā nenopietna saruna alus mājbrūvētāju pasākumā. «Ko tik iesvilpuši nesarunās,» tagad pajoko Edgars.

Tolaik vēl viens otru nepazīdami, Edgars un Reinis aizrāvās ar pašbrūvētu miestiņu. Reinis no 2010. gada, Edgars vēl pāris gadus agrāk — viņš ir viens no alus mājbrūvēšanas kustības dibinātājiem un Mājas alus rokasgrāmatas autors. Viņš ir autors arī kādai alus receptei, kuru pirms vairākiem gadiem publicēja internetā. Sekojot šīs nejauši atrastās receptes norādēm, pirmo reizi miestiņu mājās izmēģināja brūvēt Reinis. Iepatikās. Iesaistījās mājbrūvētāju komūnā. «Pati vari iedomāties, kādi tie pasākumi ir. Sanāk mājbrūvētāji, katram līdzi pieci litri labākā alus, tad viņi mainās un dzer,» stāsta Reinis. «Tā intensīvi divu stundu laikā jānomēģina kādas 15—20 zortes,» viņu papildina Edgars. Vienā šādā sanākšanā Reinis pastāstīja, ka gribētu atvērt savu alus brūzi, bet tam vajag lielus ieguldījumus, tāpēc viņš meklē partneri. «Nu davai,» esot atbildējis Edgars. Strādājot bankā, viņam bija izdevies iekrāt gana daudz naudas, lai sāktu biznesu, turklāt lielā interese par alus brūvēšanu abus bija apgādājusi ar pietiekamu daudzumu informācijas, kā lieta darāma. 2013. gada maijā viņi nodibināja uzņēmumu un tā paša gada augusta beigās ielēja pirmo alus glāzi par naudu.  Pirmais gads bija grūts. Līdzīpašnieki paši strādāja pa 18 stundām dienā. «Līdz trijiem naktī strādāju bārā, tad astoņos braucu uz banku,» atceras Edgars. Tomēr bizness ieskrējās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu