Rekur viņa ir! • IR.lv

Rekur viņa ir!

1
Mētra Saberova. Foto — Gatis Rozenfelds, Picture Agency
Anda Burve-Rozīte

Māksliniece Mētra Saberova pirms trim gadiem satricināja Latviju ar olvadu nosiešanas operāciju, ko pārvērta mākslas projektā. Tagad viņa piedalās nesen atklātajā laikmetīgās mākslas izstādē Glandula Mammae Medicīnas vēstures muzejā, dzīvo Londonā un strādā pie jauna projekta

Mētras dzirkstošā enerģija un komiķes dotības atklājas jau pirmajās intervijas minūtēs — saņēmusi komplimentu par rokaspulksteni, kas atgādina lego struktūru, viņa attrauc: «Sen jau esmu apvainojusies uz visiem, kuriem mans pulkstenis patīk daudz labāk nekā es pati!»

Jaunā māksliniece plašāk tika pamanīta pirms trim gadiem, kad Latvijas Mākslas akadēmijā vēl studēja glezniecību. Viņas aizraušanās — performatīvā māksla un interese par feminismu rezultējās mākslas projektā, kurā Mētra dokumentēja sterilizācijas operāciju, kas viņai tika veikta Taizemē.

Bakalaura grādu glezniecībā viņa ieguva, par diplomdarbu tagadējā rektora Kristapa Zariņa vadībā saņemot vērtējumu «izcili». Jaunā māksliniece vēlējās tālāk studēt Lielbritānijā, pievērsties performanču mākslai un apņēmīgi virzījās uz mērķi. Viņa iestājās vienā no slavenākajām mākslas augstskolām Eiropā — Senmārtina Mākslas un dizaina koledžā. Turpināja izmantot savu ķermeni un ķermenisko pieredzi kā publisku platformu, lai runātu par neērtiem jautājumiem sabiedrībā, kas skar sievieti, viņas izvēles un tiesības. Pirms diviem gadiem Mētra ar operācijas palīdzību atjaunoja jaunavības plēvi, bet šogad notetovēja melnas krūtis. Šie mākslas akti, kas paviršam vērotājam var izskatīties pēc skandāla, Mētrai pašai nozīmēja aizvien izaicinošāku un nozīmīgāku jautājumu uzdošanu sev. To skaitā par aizliegtā un atļautā robežām, dzimumu stereotipiem, mātišķuma izpratni un lomu sabiedrībā.

Mākslas kritiķe un filozofe Jana Kukaine, kas veidojusi vairākas izstādes ar Mētras Saberovas piedalīšanos, saka: «Esmu dzirdējusi sakām, ka Mētra taču ir traka. Ko nozīmē būt trakam māksliniekam? Domāju, viņas mākslas prakse Latvijas situācijā vienkārši ir ļoti neparasta, tāpēc šis apgalvojums pēc būtības ir kompliments. Mētra ir viens no saprātīgākajiem cilvēkiem, ko esmu satikusi, viņa ir dzirkstoša, asprātīga, pašironiska un ļoti atvērta. Šīs kvalitātes parādās arī viņas darbos, kur nopietnās tēmas, ar kurām Mētra strādā, tiek izspēlētas ar neredzētu vieglumu, bieži vien radot komisku efektu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu