Mīlestības vēstule? • IR.lv

Mīlestības vēstule?

1
Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Miljonārs Jūlijs Krūmiņš un tiesas priekšsēdētāja Aija Orniņa sēdēja uz dīvāniņa viņas kabinetā un čukstoties sarakstījās uz lapas, kuru vēlāk iznīcināja smalcinātājā. Krūmiņš lūdza palīdzēt draugam, kurš tiesājās. «Cik? Vai 5000?» Uz šiem Krūmiņa jautājumiem Orniņa atbildēja ar milzīgu «7» un solījumu «darīšu, ko varēšu». Visu notiekošo slepeni filmēja KNAB, birojam pat izdevās restaurēt iznīcināto saraksti. Kāpēc tad prokuratūra šo krimināllietu par kukuļa piedāvājuma nolēma nevirzīt uz tiesu, bet gan izbeigt?

Golferu zīmola Callaway cepure, tumšas saulesbrilles un profesionāls smaids — no amata pienākumu pildīšanas atstādinātā tiesnese Aija Orniņa operatīvi atsaucas Ir intervijas aicinājumam un ierodas uz tikšanos kādā Rīgas parkā. Fotogrāfa lūgumi noņemt brilles paliek bez sekmēm, taču vēlāk Orniņa pārdomā un atsūta publicēšanai lietišķu portretu no Tiesu administrācijas arhīva.

«Tiešām jūtos lieliski. Tas darbs nebija medusmaize,» Orniņa komentē tiesneša mantijas zaudēšanu 2016. gada oktobrī, kad KNAB viņu aizturēja aizdomās par 5000 eiro kukuļa piedāvājuma pieņemšanu. Tagad pusotru gadu viņa strādā Tiesu administrācijā par vecāko referenti, pienākumi saistīti ar tiesnešu lēmumu anonimizēšanu. Jūtoties daudz labāk, jo pēdējo 18 gadu laikā tiesneša darbā bijusi «piekususi tā, ka es pat nesapratu, cik esmu piekususi».

Rīgas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja Orniņa likumsargu redzeslokā nonāca saistībā ar tā dēvēto Jauno Jūrmalgeitu. Tās galvenie «varoņi» ir uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš, viņa finansists Jorens Raitums un Jūrmalas mērs Gatis Truksnis.

Aizdomas ir par nelikumībām politisko organizāciju ZZS un No sirds Latvijai finansēšanā, kā arī par Krūmiņa uzsauktu lepnu dzīvokli Truksnim.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu