Kas padara par cilvēku • IR.lv

Kas padara par cilvēku

4
Mārtiņš Mintaurs. Foto — Alise Šulca, Picture Agency
Gunita Nagle

Kultūras mantojuma pētnieks, viens no izstādes Valsts pirms valsts kuratoriem Mārtiņš Mintaurs atgādina — par nāciju latvieši kļuva skolojoties. Izglītība nosaka iespēju robežas

Lai iekļūtu izstādē Valsts pirms valsts. Atbrīvošanās gadsimts 1817—1918, kas līdz 19. augustam skatāma Nacionālajā bibliotēkā, ir jāizvēlas starp divām ieejām. Viena durvju aile ir 1,66 metrus zema, kāda reiz bijusi 1840. gadā celtai Rucavas zemnieku mājai. Otra ir  latviešu arhitektu Konstantīna Pēkšēna un Eižena Laubes projektētās jūgendstila ēkas Alberta ielā Rīgā 2,70 metrus augstās ieejas kopija. Durvju augstums simbolizē, kā latvieši vienas paaudzes laikā izauga no pazemīgiem zemniekiem līdz inteliģentai tautai ar vislielāko lasītpratēju īpatsvaru Krievijas impērijā.

Mākslinieku Kristas un Reiņa Dzudzilo veidotā izstādes scenogrāfija izteiksmes līdzekļos ir lakoniska un vienkārša kā jaunlatviešu dzīvoklis. Apstulbina tā ar faktiem. Lūk, 1817. un 1819. gadā atcēla dzimtbūšanu, bet jau pēc dažiem gadiem sāka izdot avīzes latviešu valodā. 1834. gadā sāka latviešiem dot uzvārdus, bet šīs paaudzes bērni jau ir jaunlatvieši, kuru vidū ir uzņēmēji, ārsti, skolotāji, arī rakstnieki, dzejnieki un mākslinieki. Kā tas bija iespējams?

Izstādei ir trīs kuratori, visi trīs vēstures zinātņu doktori: Jānis Šiliņš, Vija Daukšte un Mārtiņš Mintaurs, kurš ir kultūras mantojuma pētnieks. Kam jānotiek, lai tauta saprastu, ka izglītība ved uz ekonomisko neatkarību, valstisku pašnoteikšanos un attīstību, jautājām Mārtiņam Mintauram.

Izstāde pierāda, ka latvieši līdz savai valstij izlauzās ar labu izglītību. Kāpēc zemnieku ļaudis 19. gadsimtā tik ļoti tiecās pēc augstām skolām?
Romantiskās versijas pamatā ir ekonomiski argumenti. Mājas un saimniecību, ko latvieši izpērkot ieguva kā dzimtas īpašumu, parasti nodeva vecākajam dēlam. Ko darīs pārējie saimnieka bērni? Nevienu nevilināja iespēja iet par kalpu pie cita saimnieka. Bet, mācoties augstās skolās, kā toreiz teica, bija iespēja dzīvē tikt uz augšu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu