Bilingslijs: Latvijas valdībai jāsakopj desmitiem gadu piekoptā sliktā banku politika • IR.lv

Bilingslijs: Latvijas valdībai jāsakopj desmitiem gadu piekoptā sliktā banku politika

1
ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks Maršals Bilingslijs. Foto: AP/LETA

“Šobrīd Latvijas banku sektors vēl aizvien ir starp visievainojamākajiem Eiropā. Vēsturiski to ir izmantojusi gan organizētā noziedzība, gan citu valstu valdības, kuras ir vistiešākajā veidā naidīgas NATO,” intervijā žurnālam Ir saka ASV Finanšu  ministrijas sekretāra vietnieks terorisma finansēšanas jautājumos Maršals Bilingslijs. Tāpēc viņš uzsver, cik ļoti svarīgs ir Latvijas valdības darbs, kas uzņēmusies sakārtot banku sektoru pēc ABLV Bank kraha. “Mēs to stingri atbalstām un stāvam plecu pie pleca ar Latvijas valdību un tautu šajā jautājumā.”

Tomēr ASV Finanšu ministrijas pārstāvis arī uzver, ka valdības darbs banku sektora sakārtošanā ir krietni aizkavējies. Valdība kopā ar banku asociāciju sagatavojusi vairāk nekā 20 konkrētu priekšlikumu. “Ja tie visi tiks pieņemti un godprātīgi ieviesti, mums šķiet, ka Latvijas banku sektors būs panācis lielu progresu pašreizējo vājo vietu novēršanā,” saka speciālists. Banku sektora sakārtošanai būtu jānotiek tikpat strauji, kā valdība un Saeima pieņēma lēmumu par čaulu uzņēmumiem.

Arī FKTK jākļūst aktīvākai un jāuzņemas atbildība par likumības ievērošanu banku sektorā, norāda Bilingslijs. “Tai ir jāieņem redzama loma, ieviešot bankās pasākumus, kas nodrošina darbības atbilstību [naudas atmazgāšanas novēršanas prasībām],” viņš teic. Uz Vašingtonu jau uzaicināta arī jaunā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta jaunā vadītāja Ilze Znotiņa, “lai tiktos ar mani un mūsu kontroles dienesta FinCEN vadītāju”.

Lai arī Bilingslijs īpaši uzver, ka atbalsta Latvijas valdību tās centienos un kā NATO partneri, viņš nešaubīgi norāda, ka “tai ir jāsakopj ļoti sarežģīta situācija, kuru radījusi vairāku desmitgažu laikā piekopta slikta politika, slābana pārraudzība un vājš tiesībsargu darbs. Viņiem jākāpj stāvā kalnā, jo ir jāpārvar politiski lēmumi, kuri faktiski tika īpaši izstrādāti, lai veicinātu ārzonu banku sektora attīstību”.

“Mēs ar sapratni izturamies pret izaicinājumiem, ar kuriem saskaras valdība, bet mēs arī esam atkārtojuši, ka neuzskatām šo par Latvijas partiju politikai pakļautu jautājumu. Tas ir jautājums, kas saistīts ar Latvijas drošību, ar NATO drošību, ar starptautiskās finanšu sistēmas drošību,” saka ASV valdības pārstāvis.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (1)

mooi 31.05.2018. 17.00

Bilingslijs ir totāli naivs vai arī nezin, kas būtībā ir Latvijas valdība jau 28 gadus.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu