Pieci interesanti koncerti jūnijā • IR.lv

Pieci interesanti koncerti jūnijā

Trio Dock in Absolute. Publicitātes foto
Dāvis Eņģelis speciāli Ir

7. jūnijā Kongresu namā Ričards Bona, Latvijas Radio bigbends (festivāls Rīgas ritmi)

Ne ar ko nesajaucama, unikāla balss un smalka basģitāras meistarspēle Ričarda Bonas izpildījumā kopā ar bigbendu — šādu kombināciju vienā no saviem koncertiem piedāvā festivāls Rīgas ritmi. Bona jau vairākkārt saticies ar Rīgas klausītājiem, bet saspēle ar Latvijas Radio pūtējiem un ritma sekciju notiks pirmo reizi. Skanēs Ričarda Bonas skaņdarbi, kuri apvienoti zem nosaukuma Āfrikas pasakas.

16. jūnijā Sv. Pētera baznīcā Matīss Čudars, Ivars Arutjunjans, Latvijas Radio kora grupa, Kaspars Putniņš (Rīgas festivāls)

Sadarbībā ar Latvijas Radio kora grupu ģitārists Matīss Čudars radījis vienu no saviem, manuprāt, interesantākajiem skaņdarbiem Bollingenas pils. Šoreiz Matīss pievērsies dzejniekiem mistiķiem un sakomponējis mūziku, ko izspēlēt kopā ar brīnišķīgajiem kora grupas dziedoņiem Kaspara Putniņa vadībā. Putniņš ļoti trāpīgi raksturojis Matīsa ģitārspēli: «mūžam mainīga, ārkārtīgi interesanta un neparedzama».  Šajā lieliskajā ansamblī uzstāsies arī džeza bundzinieks Ivars Arutjunjans. Ja jums šis vārds nav labi pazīstams, iepazīšanās ar viņa bunguspēli jau vien ir pietiekams iemesls, lai dotos uz koncertu.

14. jūnijā Sv. Jāņa baznīcā Zeme un zvaigznes. Orķestris Rīga, flautiste Anete Toča, čellists Ēriks Kiršfelds, diriģents Valdis Butāns

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā klausīties pārlaicīgu mūziku aicina orķestris Rīga. Koncertā skanēs britu komponista Martina Ellerbija dažubrīd viesuliskais, bet finālā gaiši izskanošais Dona nobis pacem, kā arī nesen mūžībā aizgājušā amerikāņu komponista Deivida Maslankas Rekviēms. To var dēvēt par nesteidzīgu apceri vai lūgšanu un O Earth, O Stars, kurā orķestris skan ar zvaigžņainu spozmi, divas solobalsis pieder flautai un čellam. Šajā koncertā — Anetei Točai un Ērikam Kiršfeldam.

16. jūnijā koncertzālē Cēsis Zudušā laika prelūdijas. Gidons Krēmers, Kremerata Baltica, čelliste Giedre Dirvanauskaite, pianiste Anna Magdalēna Kokits

Gidons Krēmers nepārstāj ģenerēt jaunas idejas, kā savīt mūziku ar  būtiskiem, dažkārt arī sociāli politiskiem jautājumiem. Līdz šim šajos meklējumos viņam lieliski izdevies atrisināt sarežģīto uzdevumu — atskaņot mūziku un vienlaikus pārraidīt informāciju ar vizuālā medija palīdzību. Šoreiz mūzikas un attēla sintēzi veidos Mečislava Veinberga 24 prelūdijas čellam (pārlikumā vijolei) un lietuviešu fotogrāfa Antana Sutkus videoinstalācijas. Līdzās Šūberta Otrais klaviertrio, kurā Krēmers saspēlēsies ar Giedri Dirvanauskaiti un Annu Magdalēnu Kokitu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu