Žurnālists Babčenko izrādās dzīvs, viņa "slepkavība" - Ukrainas Drošības dienesta specoperācija • IR.lv

Žurnālists Babčenko izrādās dzīvs, viņa “slepkavība” – Ukrainas Drošības dienesta specoperācija

8
Noslepkavotais žurnālists Arkādijs Babčenko. Foto: AFP/LETA

Krievijas žurnālista un Kremļa kritiķis Arkādijs Babčenko “slepkavība” izrādījusies Ukrainas Drošības dienesta (UDD) specoperācija un viņš trešdien Kijevā UDD preses brīfingā uzrunājis žurnālistus. UDD paziņoja, ka operācijā aizturējis aizdomās turamo par žurnālista slepkavības gatavošanu.

“Pirms trim stundām Kijevā tika aizturēts Babčenko slepkavības organizators,” preses brīfingā paziņoja UDD vadītājs Vasils Hricaks. Pēc viņa teiktā, Babčenko slepkavības organizators plānojis Ukrainā likvidēt 30 cilvēkus. Viņš sacīja, ka UDD savlaicīgi saņēmis informāciju par Babčenko slepkavības gatavošanu.

“Šodien es varu pastāstīt detaļas par Ukrainas Drošības dienesta specoperāciju, pateicoties kurai mums izdevās ne tikai izjaukt cinisku provokāciju, bet arī dokumentēt, kā Krievijas specdienesti gatavoja šo nekaunīgo noziegumu,” pavēstīja Hricaks. “Es varētu izteikt līdzjūtību Arkādija Babčenko ģimenei, taču es to nedarīšu. Tieši otrādi, šodien es apsveicu Arkādiju ar trešo dzimšanas dienu un aicinu viņu zālē,” pavēstīja Hricaks, pēc kā zālē ienāca Babčenko.

Viņš par notikušo atvainojās savai sievai un atklāja, ka UDD operācijai Krievijas rīkotu teroraktu novēršanai piesaistīts pirms mēneša, bet pati operācija gatavota divus mēnešus.

Hricaks arī paziņoja, ka Babčenko slepkavības izpildei Krievijas specdienesti savervējuši Ukrainas pilsoni, bijušo pretterorisma operācijas dalībnieku, kuram dots uzdevums par naudu atrast izpildītājus virknei teroraktu ar daudziem upuriem. Par Babčenko slepkavību viņam piesolīta 30 000 dolāru liela atlīdzība.

Kā pavēstīja Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko, cilvēks, kuram bija jākļūst par Babčenko slepkavu, piekritis sadarboties ar izmeklēšanu un lietā figurēs kā liecinieks. Pēc viņa teiktā, žurnālista “slepkavības” izpildītājs bija būtiska specoperācijas sastāvdaļa, lai organizators noticētu, ka slepkavība pastrādāta.

“Vakardienas izpildītājs bija operatīvās kombinācijas daļa, lai galīgi fiksētu organizatora vainu un vairāk uzzinātu par pasūtītāju,” paziņoja Lucenko, piebilstot, ka pasūtītājs atrodas Krievijā un tagad veicams darbs tā noskaidrošanai.

Tikmēr Ukrainas prezidents Petro Porošenko apsveicis UDD ar veiksmīgo operāciju un uzdevis nodrošināt Babčenko un viņa ģimenei nepārtrauktu apsardzi. “Apsveicu Ukrainas Drošības dienestu ar spīdošu operāciju Krievijas žurnālista Arkādija Babčenko dzīvības saglabāšanai. (..) Maskava diezin vai nomierināsies – uzdevu piešķirt Arkādijam un viņa ģimenei piešķirt nepārtrauktu apsardzi,” savā “Facebook” lapā raksta Porošenko.

Savukārt starptautiskā preses un vārda brīvības organizācija “Reportieri bez robežām” (RSF) Babčenko slepkavības inscenēšanu nosodījusi kā “nožēlojamu triku”. Kā pavēstīja RSF vadītājs Kristofs Deluārs, lai arī viņš ir atvieglots, ka Babčenko ir dzīvs, “tas ir nožēlojami, ka Ukrainas policija šim trikam ir spēlējusies ar patiesību, lai arī kāds būtu viņu motīvs”.

Mediji iepriekš ziņoja, ka Kijevā otrdien nošauts krievu žurnālists Arkādijs Babčenko, kurš rakstīja opozīcijas medijiem un pēdējos gados bija ļoti kritisks pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmu, paziņoja Ukrainas policija. Babčenko tika nošauts savās mājās Kijevā, ziņu aģentūrai AFP atklāja policija.

“Viņa sieva atradās vannasistabā, kad dzirdēja šāvienu. Kad viņa iznāca laukā, viņa redzēja savu vīru asiņojam,” sacīja policijas preses pārstāvis, piebilstot, ka Babčenko nomiris ātrās palīdzības mašīnā ceļā uz slimnīcu.

Babčenko kolēģis, žurnālists Osmans Pašajevs sociālajā tīklā “Facebook” atklāja, ka Babčenko sašauts trīs reizes mugurā savas mājas kāpņutelpā.

Ukrainas policijas izmeklētāji ieguvuši apkārtnes novērošanas kameru ierakstus. Pēc tiem sastādīts iespējamā slepkavas fotorobots – 40 – 45 gadus vecs vīrietis ar sirmu bārdu, aptuveni 175 – 180 cm garš, ar izteiktu vēderiņu.

Satrauktie iedzīvotāji un policijas auto pie nama, kur noslepkavoja žurnālistu Babčenko. Foto: AFP/LETA

41 gadu vecais Babčenko dienēja Krievijas armijā pirmā un arī otrā Čečenijas kara laikā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados un vēlāk kļuva par žurnālistu.

Viņš strādājis par kara žurnālistu vairākos Krievijas medijos, tajā skaitā “Moskovskij komsomoļec” un “Novaja gazeta”, kā kara žurnālists 2008. gadā Babčenko piedalījās Dienvidosetijas karā. Pirmoreiz ukraiņu uzmanību Babčenko ieguva Maidana notikumu laikā, kad viņš bija viens no nedaudzajiem krievu žurnālistiem, kas pats ieradās Ukrainā un arī par šiem notikumiem objektīvi informēja.

2017. gada februārī viņš pameta Krieviju, jo bija saņēmis draudus. Babčenko arī bažījās, ka Krievijas varasiestādes varētu viņu aizturēt.

Pēc Krievijas atstāšanas Babčenko pārcēlās uz Prāgu un pēc tam uz Kijevu, kur strādāja telekanālā ATR, kura mērķauditorija ir Krievijas okupētās Krimas tatāri. Viņš vēl nesen mēģinājis nokārtot uzturēšanās dokumentus Čehijā, taču saņēmis atteikumu, vēsta portāls “Ukrainskaja pravda”.

Kā galvenais žurnālista slepkavības motīvs pagaidām policijai ir Babčenko profesionālā darbība. Taču pazīstamais Krievijas opozīcijas advokāts Iļja Ponomarjovs esot nesen saņēmis ziņas par iespējamām Krievijas politisko emigrantu pasūtījuma slepkavībām Ukrainā. Šim nolūkam tiekot algoti bijušie brīvprātīgie karotāji, Facebook rakstīja Ponomarjovs. “Esmu pārliecināts, ka viņš nebūs pēdējais [kuru noslepkavos],” raksta Ponomarjovs.

“Ukrainskaja pravda” atgādina, ka vēl vienu Krievijas politisko bēgli un Ponomarjova aizstāvamo, bijušo Valsts domes deputātu Denisu Voroņenkovu Kijevas centrā nogalināja bijušais brīvprātīgais karavīrs Pāvels Paršovs. Toreiz Ukrainas policija pasūtījuma slepkavībā vainoja Krieviju.

Medijs arī raksta, ka iespējamais Krievijas pasūtījums šai slepkavībai varētu kļūt par galveno versiju. Jāatgādina, ka tāda pati versija bija arī vēl viena pārbēdzēja uz Ukrainu – Baltkrievijas un Krievijas populārā žurnālista Pāvela Šeremeta slepkavības izmeklēšanā 2016. gadā. Viņu Kijevas centrā no rīta uzspridzināja automašīnā, kad žurnālists devās uz darbu. Taču arī pēc neatkarīgas žurnālistiskas izmeklēšanas iespējamie slepkavas ir tikai vizualizēti, bet ne notverti.

(atjaunota ziņa no sākuma)

Komentāri (8)

rozitisrolands 30.05.2018. 17.56

Nepieciešams aktualizēt rakstu, jo žurnālists tomēr ir dzīvs.
http://www.bbc.com/news/world-europe-44307611

+2
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > rozitisrolands 30.05.2018. 18.37

    Kremlī apjukums mijas ar niknumu, visā Krievzemē vilšanās un dziļas sēras. Tomēr vēl jau atliek versija par Vašingtonas obkoma un Kijevas fašistu kopīgi sarīkotu provokāciju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 30.05.2018. 10.16

Krievija jau taisa paredzamo brēku. Izmeklēšot, kā Ukrainā Kijevas režīms un nacionālisti slepkavo pārbēgušos krievus un žurnālistus.
2015.gadā krieva Buzinas nošaušanā pat mašīna ar Latvijas numuru redzēta – kur nu bez mums. Šoreiz šauts no tuvuma, tāpēc pribaltu snaiperes baltās zeķbiksēs nebūs vajadzīgas. Pietiks ar Vašingtonas obkoma caur Sorosa fondu noalgotu banderofašistu.

MBH lapā jau nelietīga hipotēze, ka izpildītāji varētu izrādīties Krievijas specdienestu attālināti vadīti “radikālie nacionālisti”, kuri paši var pat nezināt savu īsto saimnieku:
«Это заявление подтверждает мою версию о том, что в качестве исполнителей убийства Бузины и Калашникова будут заявлены радикальные украинские националисты. Это еще больше укрепляет мое подозрение, что за спиной этих людей стоят российские спецслужбы (хотя непосредственные исполнители, возможно, об этом даже не подозревают)

Labi, ka tādi tikai Ukrainā, mūsu patrioti gan vienā balsī ar Krievzemi brīžam iebrēcas tikai un vienīgi no tīras sirds.

+1
0
Atbildēt

0

kolpants 31.05.2018. 09.38

Журналисты ИР или постеснялись или не успели добавить и мнение Литвы “мы в шоке от таких инсценировок”.
И странно- в каждом случае убийства тут же следовало заявление “виновный определен, скоро назовем конкретные лица” и потом тишина…Это даже в конце статьи отмечено

А еще времечко назад было тут интервью с украинской журналисткой. Где она рассказывала, что собрали кучу материала по последнему громкому убийству, вплоть до записей с камер. Но вот удивительное дело-украинская полиция проявила крайнюю незаинтересованность в этих материалах…С чего бы это?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu