FOTO: Okupācijas muzeju pārbūvēs "Skonto būve" • IR.lv

FOTO: Okupācijas muzeju pārbūvēs “Skonto būve”

10
Latvijas Okupācijas muzejā notiek Okupācijas muzeja paplašinājuma "Nākotnes nams" un memoriāla mākslas objekta "Vēstures taktīla" būvniecības darbu uzsākšanas pasākums. Foto: Edijs Pālens, LETA

Latvijas Okupācijas muzeju pārbūvēs SIA “Skonto būve”, aģentūra LETA uzzināja Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveides darbu sākšanas pasākumā. Muzeja pārbūves līgums tika noslēgts par 5,19 miljoniem eiro. Paredzamais pārbūves laiks ir 12 mēneši.

Līgumu par Latvijas Okupācijas muzeja pārbūvi otrdien parakstīja VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis un “Skonto būve” valdes loceklis Juris Pētersons.

Latvijas Okupācijas muzejs cer, ka pēc ēkas pārbūves un iekārtošanas tas vēsturiskajās telpās varētu atgriezties 2020. gadā.

VNĪ atbilstoši publiskā iepirkuma likumam organizēja sarunu procedūru par Okupācijas muzeja ēkas pārbūvi, arī jaunas piebūves “Nākotnes nams” būvniecību, ar septiņiem pretendentiem, kuri iesniedza piedāvājumus muzeja pārbūves projekta būvdarbu konkursa otrajā posmā, proti, ar SIA “Abora”, SIA “RCBS”, AS “LNK Industries”, “Skonto būve”, SIA “Arčers”, SIA “Newcom Construction” un SIA “Ostas celtnieks”.

Kultūras ministre Dace Melbārde (NA) svinīgajā būvniecības sākšanas pasākumā uzsvēra, ka šis projekts ir tapis nepiedodami ilgi. “Jācer, ka vēsture izskaidros visas aizkulises, kāpēc šim projektam tik grūti bija saņemt nepieciešamos saskaņojumus, kāpēc bija jāpieņem speciāls lēmums nodot būvvaldes funkcijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Tagad daudzus gados iestrēgušo projektu ir izdevies izkustināt. Ļoti ceru, ka būvnieki spēs projektu īstenot noteiktajā laikā, jo tas pārāk ilgi bija iestrēdzis birokrātijas valgos,” sacīja Melbārde.

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) norādīja, ka mūsdienu “piektā kolonna” ir kavējusi projekta virzību, taču VNĪ visas pretdarbības ir pārvarējusi un atradusi risinājumu projekta īstenošanai.

Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels. Foto: Edijs Pālens, LETA

Muzeja pārbūves projektā “Nākotnes nams” izmantota arhitekta Gunāra Birkerta ideja – papildināt esošo ēku ar jaunu apjomu, un šim mērķim izmantotas 2001.gadā Birkerta dāvinātās Okupācijas muzeja pārbūves skices. Muzeja jaunā koncepcija paredz 1970.gadā būvēto ēku papildināt ar baltu piebūvi un stikla sienu, kā arī piešķirt muzejam mūsdienu funkcionalitāti. Arhitekta ideja ietverta metaforā – no tumšās pagātnes uz gaišo tagadni un apskaidrotu nākotni. Projektā paredzēts izbūvēt jaunas, mūsdienīgas muzeja ekspozīcijas telpas ar telpiskiem un multimediāliem, interaktīviem objektiem. Plānots, ka nākotnē jaunajai ēkai Strēlnieku laukumā uz Daugavas pusi piekļausies arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls.

Vienlaikus ar Okupācijas muzeja pārbūvi paredzēts izveidot arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālu “Vēstures taktīla”. Paredzēts, ka mākslinieka Kristapa Ģelža, arhitektes Ilzes Miķelsones un komponista, sonologa Voldemāra Johansona kopdarbu īstenos uzņēmums SIA “Taktila” kopīgi ar dizaina biroju “H2E” un arhitektu biroju “Sarma un Norde”.

“Vēstures taktīla” iecerēta kā vienots arhitektonisks ansamblis kopā ar Birkerta projektēto Okupācijas muzeja paplašinājumu “Nākotnes nams”.

Dizaina biroja “H2E” pārstāve Dagnija Balode un memoriāla mākslas objekta “Vēstures taktīla” autors Kristaps Ģelzis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla “Vēstures taktīla” pirmajai kārtai, tas ir, būvprojekta izstrādei, mākslas daļas izgatavošanai, uzstādīšanai un būvprojekta realizācijas autoruzraudzībai, paredzēti 1,149 miljoni eiro, bet darbu izpildes termiņš – 32 mēneši no līguma parakstīšanas brīža.

Saskaņā ar 2016. gada 14. novembra grozījumiem 2011. gada 8. jūlija Ministru kabineta rīkojumā valsts budžetā Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla ansambļa īstenošanai tika piešķirti 7 392 743 eiro.

Okupācijas muzeja pārbūves projekts ir iekļauts VNĪ pārmaiņu programmā “100 adreses Latvijas valsts simtgadei”. Viens no šīs programmas mērķiem ir īstenot projektu būvniecību tā, lai ar tiem varētu lepoties arī pēc simts gadiem.

VNĪ vienīgais īpašnieks ir Finanšu ministrija.

Komentāri (10)

Sskaisle 29.05.2018. 16.00

sajūsma negrib rimties ….

29.05.2018 15:26
Bijušie čekisti pelnīs uz savu kolēģu sastrādāto noziegumu rēķina.
http://www.delfi.lv/news/national/politics/okupacijas-muzeju-parbuves-skonto-buve.d?id=50073823&com=1&reg=0&no=0&s=1

+3
-1
Atbildēt

1

    J.šveiks > Dusma 29.05.2018. 17.14

    vai tad saeima ir pieņēmusi likumu par to ka bijušo čekistu būvfirmas nedrīkst piedalīties atsevišķu būvprojektu tenderos?

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > J.šveiks 29.05.2018. 19.32

    vispirms tu man pasaki, kurā bankā tevi par velti apkalpo – es arī gribu –

    pēc tam – neprasi man to, ko es nezinu – es tikai lasu komentārus un interesantākos iekopēju
    par NA tiesu sistēmu – kas jauns bija par kādu TM ierēdni -starptautiskā departamenta vadītāja vietnieci, kura dzīvojot krietni pāri saviem līdzekliem -alga tāda, ka labākajā gadījumā autobusa biļetei līdz Liepājai tik sanāk bet dzīvojot kā miljonāre

    redz kur krievu spiegam arī tik lielu sodu uzlika – pusotru gadu – nez vai Putins nedusmosies un vai rasnačs nelīdīs zem galda

    traki vispār –

    +4
    -1
    Atbildēt

    2

    J.šveiks > Dusma 29.05.2018. 21.07

    swed

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 29.05.2018. 23.25

    “Pēc līdzpilsoņu novērojumiem, Martinsona sieva ikdienā labprāt pārvietojas ar “Bentley” markas auto, kuru modeļi tiek mainīti viens pēc otra, savā garderobē viņa izvēlas pārsvarā luksusa zīmolu apģērbus un aksesuārus, savu naktsmieru Latvijā lielāko tiesu rod greznā villā Jūrmalā, kā arī nereti redzēta Rīgas lidostā, dodoties prom vai atgriežoties Latvijā, lidojumiem izvēloties biznesa klases biļetes. Martinsones dzīvesveids liecina par ievērojamu līdzekļu pieejamību, taču amatpersonas deklarācija par to klusē un tas drīzāk liecina par zināmu pieticīgu. Tātad šādu luksusa dzīvi iespējams nodrošināt vien ar ierēdņa algu!”
    http://jauns.lv/raksts/bizness/283216-luksusa-dzires-tieslietu-ministrija
    ……………..
    Ko par to visu saka Nacionālā apvienība, kuras ministrs vada Tieslietu ministriju?

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    J.Biotops > tonijs 30.05.2018. 08.09

    “…Ko par to visu saka Nacionālā apvienība, kuras ministrs vada…” Droši zināt, ka vada?
    (“Ko saka” – nojaušu, bet atbildēt nevaru, rupjības svešvalodā te nerakstu)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 30.05.2018. 07.42

    nu es domāju, ka rasnačs ir gauži apmierināts – lai neteiktu – laimīgs – skat – Eiropas Komisija ir pētījusi un secinājusi, ka mums ir izcila tiesu sistēma. Nu ja EK to saka, tad mums tas tikpat kā tas Kungs no Debesīm – tur šaubu nevar būt –
    Galvenais, ka – dokumenti v porjadke – tas , ka tiesu sistēma pieejama tikai pašiem bagātākajiem – tas nevienu neinteresē , gluži tāpat , kā saeima atsakās atlaist veselības ministri, kura izrādās ir radījusi vēl lielāku haosu un mirstību
    bet nu – tādi esam – jeb precīzāk – putins tāds maita ir – mūs nabadziņus šitā moca

    http://jauns.lv/raksts/zinas/283328-eiropas-komisijas-petijuma-pozitivi-izcelta-latvijas-tiesu-sistema

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 29.05.2018. 15.59

Easy 29.05.2018 14:17
Referenci uz Skonto kā čekistu dibinātu celtniecības firmu šeit izdzēsa?
WTF?

http://www.delfi.lv/news/national/politics/okupacijas-muzeju-parbuves-skonto-buve.d?id=50073823&com=1&reg=0&no=0&s=1

+3
-1
Atbildēt

0

Sskaisle 29.05.2018. 15.45

nu redz – vai nav sirsnīga ziņa ?

nabaga upuri – ja viņi zinātu, ja viņi spētu kaut kā reaģēt uz to , kas un kā uz viņu rēķina pelna ….

Nabaga Bezspēcīgās Debesis ….

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu