Zelta roka • IR.lv

Zelta roka

Džeimss Harisons ar dažām māmiņām, kuru mazuļu veselību palīdzēja glābt donora asinīs atrodamā specifiskā antiviela. Foto — AFP/LETA
Mets Stīvenss, © The New York Times News Service

81 gadu vecs vīrietis visu mūžu Austrālijā ir bijis īpašs donors — tieši viņa asinīs atrodamā specifiskā viela palīdzējusi glābt vairāk nekā divus miljonus bērnu

Kad viņam bija 14, Džeimsam Harisonam bija nepieciešama operācija. Un arī liels daudzums citu cilvēku ziedotu asiņu, lai puika izdzīvotu. Par laimi, viņš atveseļojās un, kļuvis pieaudzis, sāka izjust pienākumu pašam kļūt par asins donoru. Nākamos 60 gadus Harisons iekšēji apkaroja savu lielo nepatiku pret adatām — ne reizi neesot skatījies, kā adata tiek iedurta viņa vēnā — un sāka apmeklēt asins nodošanas centrus. Gandrīz katru nedēļu.

Mediķi nonāca pie pārsteidzoša atklājuma: Harisona asinīs ir reta antiviela, kas nepieciešama unikāla medikamenta radīšanai. Tagad Austrālijas Sarkanā Krusta Asins donoru dienests aprēķinājis, ka vīrietis no potenciāli nāvējošas slimības ir paglābis vairāk nekā divus miljonus mazuļu.

Sarkanais Krusts skaidro, ka kopš 1967. gada topošajām māmiņām izsniegti vairāk nekā trīs miljoni dozu medikamenta Anti-D, kurā viena no galvenajām sastāvdaļām ir Harisona asinis.

Taču visiem laimīgiem stāstiem reiz pienāk gals. 11. maijā Harisons apsēdās Sidnejas Asins donoru centra krēslā, lai nodotu asinis pēdējo reizi. Sarkanā Krusta mediķi pieņēmuši lēmumu, ka 81 gadu vecais vīrietis vairs nedrīkst nodot asinis, jo tas var kaitēt paša veselībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu