Turpmāk būs citādi! • IR.lv

Turpmāk būs citādi!

33
Jānis Vimba. Foto — Gatis Rozenfelds, Picture Agency
Anda Burve-Rozīte

Jaunais Nacionālā teātra vadītājs Jānis Vimba (39) par to, kā piesaistīt gados jaunus skatītājus un nestrādāt kā rūpnīcā

Par sevi pārliecināts un enerģijas pilns, jaunais Nacionālā teātra vadītājs Jānis Vimba iejūtas savā visjaunākajā lomā. Atšķirībā no iepriekšējām tā aktiermākslas un režijas profesionālim būs jāspēlē nevis uz teātra, bet gan dzīves skatuves. Turklāt simboliski tas noticis Latvijas simtgadē un Nacionālā teātra simtgades sezonas priekšvakarā. Neilgi pēc apstiprināšanas amatā Vimba nav gatavs detalizēti atklāt, kādas pārmaiņas teātri gaida viņa vadībā. Taču neslēpj, ka ir ambiciozs un viņa vīzija atšķiras no līdzšinējā direktora Ojāra Rubeņa. Nacionālajā teātrī Vimba sāka spēlēt pirms vienpadsmit gadiem, Kultūras akadēmijā pabeidzot aktiermākslas studijas pie profesora Pētera Krilova.

Aktiermākslai pievērsās jau pēc ekonomikas studijām Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā. Bija sācis veidot karjeru valsts institūcijās: Pašvaldību lietu pārvaldē un Finanšu ministrijā. Intervijā stāsta, kā viena no Jaunā Rīgas teātra izrādēm atvērusi jaunu pasauli. Uzjundījusi radošo potenciālu, kas līdz tam izpaudies, dejojot Dzirnās un taisot «visādus trakus pasākumus» ekonomikas studiju laikā. Sākums Nacionālajā teātrī Vimbam bija cerīgs: jau pēc pirmās sezonas saņēma Spēlmaņu nakts balvu kā gada  labākais jaunais mākslinieks par lomu izrādē Slīdošā Lūče.

Šīs sezonas noslēgumā viņu vēl var redzēt izrādēs Klūgu mūks un Skroderdienas Silmačos, bet kopumā Vimba spēlē deviņās repertuāra izrādēs.

Ziņa par viņa apstiprināšanu Nacionālā teātra valdes locekļa amatā kultūras videi bija pārsteigums, jo pirms diviem gadiem aktieris sāka režijas studijas Kultūras akadēmijas maģistrantūrā. Šoziem Nacionālajā teātrī rādīja savu režijas diplomdarbu, Jasmīnas Rezā komēdiju ART. Tās tēma — trīs draugi, kuri izvērš konfliktu par laikmetīgās mākslas darba vērtību, ko viens no viņiem nopircis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu