Nacionāli domājošs radio cilvēks • IR.lv

Nacionāli domājošs radio cilvēks

Sanita Dika-Bokmeldere. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Māra Miķelsone

Latvijas Radio valdes locekle Sanita Dika-Bokmeldere sabiedrisko mediju uzskata par nacionālās drošības jautājumu un satura vīziju veidos ar esošajiem programmu direktoriem

Četri mēneši — tik ilgi Ir nācās gaidīt interviju ar Sanitu Diku-Bokmelderi (44), kurai uzticēta atbildība par Latvijas Radio (LR) satura attīstību. Pērn 15. decembrī viņa tika iecelta LR valdē, taču janvārī guva smagu traumu un arī tagad uz sarunu ierodas, balstoties uz kruķa. Tiekamies radiomājas kafejnīcā, kas nav daudz mainījusies kopš padomju laikiem. Dikai-Bokmelderei līdzi ir mape ar dokumentiem, kurā ielūkojas pāris reižu, lai nosauktu statistikas skaitļus. Pirms sarunas viņa ieslēdz arī savu diktofonu: «būs dublikāts». Kā bijusī uzņēmuma VVD Mārketinga komunikācijas īpašniece un vadītāja, viņa atzīmē, ka darbojusies «ierakumu abās pusēs».

Sanita runā klusināti, fonā grab virtuves kastroļi, un tikai sarunas beigās, kad izslēgti ierakstītāji, jaunā radio valdes locekle ievelk dziļāk elpu un ar sirsnību stāsta, ka ir divu bērnu māmiņa un kāpēc iemīlējusi bulterjerus.

Viņas slimošanas laikā ir apstiprināts LR sabiedriskais pasūtījums, no 1. marta spēkā stājusies jaunā radio darbinieku atalgojuma sistēma. Kamēr pārējo divu jauno valdes locekļu Unas Klapkalnes un Mārītes Tukišas darbošanās jau pamanīta, par Diku-Bokmelderi zināms maz. Satraukums žurnālistiem bija, uzzinot, ka viņa tikai novembrī, dienu pirms dokumentu iesniegšanas konkursam uz valdes amatu, apturēja darbību Nacionālajā apvienībā, bet pirms tam kopš 2016. gada rudens bija šīs partijas ministra Kaspara Gerharda padomniece. Vai jaunā valdes locekle spēs saglabāt objektivitāti? Viņa par to nešaubās. «Redakcijas ir neatkarīgas un pašas plāno savu darbu. Es nekādā gadījumā nerediģēšu saturu un ziņas.» Turklāt viņas aktīvākā darbošanās partijā Visu Latvijai!, kas vēlāk apvienojās ar TB/LNNK, bijusi 2012. gada valsts valodas referenduma laikā. «Pēc abu partiju apvienošanās es atgāju malā, nebiju aktīva biedre.»

Vai tomēr nonākšana LR valdē no ministra padomnieces amata nav tabu pārkāpums, jo sabiedriskajā medijā jāietur politiskā neitralitāte? Dika-Bokmeldere te neredz riskus, jo darbību partijā apturējusi tā, kā nosaka likums. «Tieši tāpat, kā to izdarīja Valsts prezidents. Tas, ka strādāju Gerharda birojā, manuprāt, ir devis pieredzi, kā strādāt valsts institūcijā, kuras man nebija pirms tam.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu