Lieta ar bārdu • IR.lv

Lieta ar bārdu

2
Bijušais Latvenergo prezidents Kārlis Miķelsons, biznesa konsultants Andrejs Livanovičs un bijušais Latvenergo prezidenta vietnieks Aigars Meļko. Foto — Alise Šulca, Picture Agency
Indra Sprance

Sešu gadu laikā dārgos Latvenergo iepirkumos atmazgāti miljoni — lielākie pieķertie kukuļi Latvijas vēsturē. Izmeklētājiem bija aizdomas, ka daļa aizplūdusi arī politiķiem. Tūlīt apritēs astoņi gadi, kopš noslīpētajā sistēmā iestājās īssavienojums, kad KNAB aizturēja Latvenergo spici. Taču lieta tiesā virzās gausi, bet pirmie spriedumi atgādina absurda teātri

Otrdienas rīts Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā. Pirmais ierodas bijušais Latvenergo prezidents Kārlis Miķelsons. Atnācis viens, pirms znota Kristapa Štrausa, ar kuru kopā sēž uz apsūdzēto sola Latvenergo krimināllietā, kurā tiesai būs jāvērtē naudas atmazgāšana un miljonu kukuļņemšana TEC-2 centrāles rekonstrukcijā. Noskaņojums nav priecīgs. «Kā var justies cilvēks, kurš nu jau astoto gadu tiek spīdzināts,» Ir uzrunāts, Miķelsons sūdzas par ilgo procesu. Jūnijā apritēs astoņi gadi, kopš Latvenergo vadības pēkšņajiem arestiem pirms līgosvētkiem 2010. gadā. Taču bez rezultāta jau pēc dažām minūtēm beidzas arī šodienas sēde — uz to nav ieradies viens no 12 apsūdzētajiem, par naudas atmazgāšanu aizdomās turētais ekonomists Andris Deniņš. Advokāte skaidro, ka viņam tieši šodien ir sievas bēres. Tiesa nevar turpināt darbu, ja nepiedalās viens no smagos noziegumos apsūdzētajiem, tāpēc sēdi atliek uz 11. maiju.

Miķelsons savu vainu kukuļņemšanā, dienesta pilnvaru pārsniegšanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā neatzīst. No jebkādiem komentāriem atsakās bijušais TEC-2 rekonstrukcijas projekta vadītājs Ēriks Priednieks un par lietas «melno kasieri» dēvētais konsultants Andrejs Livanovičs.

Daudz omulīgāks ierodas bijušais Latvenergo viceprezidents Aigars Meļko, priecīgi apsveicinās ar kolēģiem. Uz pārējo fona viņš ir jau pieredzes bagāts tiesu lietās. Meļko pēdējo gadu laikā saukts pie atbildības vēl divās citās krimināllietās, kas izaugušas no Latvenergo lietas. Vienā viņš apsūdzēts par nepatiesām ziņām valsts amatpersonas deklarācijā, kurā nav norādījis slēpti piederošas kapitāldaļas. Otrā — par kukuļņemšanu grupā, kas saistīta ar Pļaviņu HES rekonstrukciju. Abās lietās pirmās instances tiesā Meļko var uzskatīt par uzvarētāju. Deklarācijas lietā pilnīgi attaisnots, otrā — saņēmis naudas sodu, kas trīs reizes mazāks par 146 tūkstošu eiro kukuli, ko KNAB konstatēja viņa automašīnas bagāžniekā.

Abos gadījumos izšķirošs bija kāds juridisks arguments — pats apsūdzētais un arī pirmās instances tiesa uzskatīja, ka valsts uzņēmuma Latvenergo viceprezidents nav bijis valsts amatpersona, tātad viņu nevar sodīt par amatpersonas noziegumiem. Meļko apstiprina, ka šāda būs viņa aizstāvība arī tagadējā lietā. Līdzīgu pozīciju ieņem Miķelsons. Cik pamatots ir šis arguments, un kādi ir izmeklēšanas savāktie pierādījumi Latvijas lielākajā korupcijas skandālā?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu