Devītā un laimīgā reize? • IR.lv

Devītā un laimīgā reize?

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns (pa kreisi) un Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins sarokojas tikšanās laikā 27. aprīlī demilitarizētajā zonā uz abu valstu robežas. Foto — AFP/LETA
Čoi Sanhuns, © The New York Times News Service

Dienvidkorejas prezidents labi zina, ka priekšgājēji cieta neveiksmi. Vai viņam beidzot izdosies panākt izlīgumu ar kareivīgo Ziemeļkorejas režīmu?

Iepriekšējo reizi, kad Muna Džēina pārstāvētā liberālā partija bija pie varas, viņš uzmanīgi sekoja, kā toreizējais Dienvidkorejas prezidents No Muhjons šķērsoja demilitarizēto zonu, lai ieietu Ziemeļkorejā un īpašā samitā vienotos par jaunu miera deklarāciju, pie reizes apsolot plašu palīdzības paketi ziemeļu kaimiņiem.

Taču jau pēc gada — 2008. gadā — šīs vienošanās tika izmestas miskastē, jo jaunievēlētais Dienvidkorejas līderis nolēma veidot ciešākas saites ar ASV prezidentu Džordžu Bušu, kas bija paspējis nodēvēt Ziemeļkoreju par vienu no «ļaunuma asij» piederošām valstīm.

Tagad Muns pats ir prezidents, kurš, protams, nevēlas atkārtot pagātnes kļūdas. Tā ir ļoti augsta likme viņa politiskajā karjerā, jo pie viena sarunu galda jāapsēdina un jāpanāk vienošanās starp diviem diezgan neprognozējamiem līderiem — ASV prezidentu Donaldu Trampu un Ziemeļkorejas vadoni Kimu Čenunu. Pirmais pārstāv zemi, kas ilgus gadus bijusi dienvidkorejiešu drošības garants, savukārt otrais līdz šim bijis vislielākais ienaidnieks.

Pats Muns, kurš no 2003. līdz 2008. gadam bija No administrācijas vadītājs, tiešajās Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas sarunās nepiedalījās un nepievienojās savam prezidentam, kad viņš tika ielūgts apmeklēt Ziemeļkorejas galvaspilsētu Phenjanu. Taču viņš bija iesaistīts divpusējās tikšanās organizēšanā 2007. gada oktobrī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu