Neatkarības laika paaudze: patriotisms ir spēja būt noderīgam savai zemei • IR.lv

Neatkarības laika paaudze: patriotisms ir spēja būt noderīgam savai zemei

2
Fricis Kalvelis, Matīss Čudars, Liene Dreimane, Emīls Pakārklis, Daniels Krimans un Ieva Florence. Foto — Reinis Hofmanis, stils — Baiba Prindule-Rence

Kas ir patriotisms šodien? Pirms 28 gadiem, kad tika pieņemta Neatkarības deklarācija, daudzi no tiem, kuri patlaban veido Latvijas tēlu un ikdienu, vēl nebija dzimuši. Kas šiem cilvēkiem ir patriotisms šodien, žurnāls Ir jautāja sešiem jauniem un talantīgiem cilvēkiem.

Liene Dreimane, skolotāja (24):

“Patriotisms ir izvēle. Izvēle par atbildību un rīcību. Izvēle nebūt vienaldzīgam un labticīgi pacietīgam. Katru dienu darīt labāku. Redzēt iespēju – kur, kā un kāpēc darīt labāk sev un citiem. Darīt un būt darbībā, jo kustība ir dzīvībā!”

Matīss Čudars, mūziķis (27):

“Manas domas par patriotismu ir dalītas. Uzskatu, ka mīlēt savu ģimeni, dzimtu un tautu ir veselīgas dzīves priekšnoteikums. Bet tikpat svarīgi, ja ne svarīgāk, ir mīlēt visu – jo, pēc paša pieredzes, tikai tad spēju pa īstam mīlēt savus tuvākos un mīlēt savu tautu.”

Daniels Krimans, fiziķis(21):

“Man patriotisms nozīmē to, ka es sevi identificēju ar Latviju un vēlos, lai zeme, kurā es dzimu un augu, saglabātos un attīstītos. Lai daba, tautas cauri vēsturei iznestā pasaules uztvere, intelekts un garīgās vērtības netiktu pazaudētas, bet gan koptas un atzītas. Patriotisms ir gatavība strādāt šim mērķim, ieguldīt tajā darbu, laiku, domas – uzlabot to, ko spēj, lai darītu dzīvi te labāku.”

Fricis Kalvelis, dizainers (25):

“Patriotisms nozīmē to, ka tev ļoti patīk tava dzimtā valsts, bet, ko nozīmē būt patriotam, jāprasa kādam, kas sevi sauc par patriotu. Man ļoti, ļoti patīk Latvija, bet nevēlos sev uzlikt zīmogu – patriots. Es lepojos ar Latvijas skaisto un dažādo dabu, kā arī šeit valdošo radošo nekārtību.”

Ieva Florence, aktrise (25):

“Patriotisms, manuprāt, ir cēla, bet mūsdienās reta parādība. Tomēr esmu sastapusi cilvēkus, kurus noteikti varu saukt par patriotiem – stipras ģimenes, kuras kopj tradīcijas, tic savai zemei, Latvijai. Lepnums – tas ir tikai prāta stāvoklis. Mēs varam būt lepni, tāpat kā varam būt priecīgi vai dusmīgi. Patriotisms ir spēja būt noderīgam savai zemei – to kopt, veidot šeit ģimeni, uzturēt latviskās tradīcijas. Būt atbildīgam par Latviju. Jo zemes bez tautas nebūtu. Mēs esam viena no sarkanajā grāmatā rakstāmajām tautām, tāpēc būt patriotam ir darbības vārds. Valsts esam mēs paši. Tāpēc, kad sakām “slikta valsts”, būtībā sakām to par sevi.”

Emīls Pakārklis, uzņēmējs (27):

“Latvijā mums ir dots viss – gan iespēja šeit uz vietas attīstīt savu biznesu, kas strādā ārzemju tirgum, kā to izdarījām mēs, gan ceļot, pārcelties uz ārzemēm, ja to vēlamies. Tāpēc nevajag meklēt attaisnojumus, bet vajag darīt.”

 

Vairāk par šiem jauniešiem lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (2)

vitalisvita 04.05.2018. 00.31

“Neatkarības laika paaudze: patriotisms ir spēja būt noderīgam savai zemei”
—————————————————————-
Ja vērtējam objektīvi, tad cilvēka patriotismu nosaka viņa tautas un tēvzemes mīlestība. Jā – ir tāds abstrakts jēdziens kā mīlestība….arī neatkarības laikā”.
“…spēja būt noderīgam savai zemei” jau vēl neraksturo cilvēka gribu tādam būt.

+1
0
Atbildēt

0

andrejs 05.05.2018. 07.40

Skaisti latviski uzklāts galds.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu