Gatis Kondrāts • IR.lv

Gatis Kondrāts

Uzstāties Gatim paticis jau kopš bērnības — vecāki stāstījuši, ka jau no agrām dienām viņš centies uzlīst uz galda un sniegt privātos priekšnesumus dziedot vai dejojot. Foto — TUESI.LV
Dace Rukšāne-Ščipčinska

Akrobātikas šovu organizētājs

Pie Gata (22) biju plānojusi doties uz Ogri — viņa dzimto pilsētu, taču beigu beigās satiekamies Cēsīs, mazā kafejnīciņā vietējā tirdzniecības centrā. Kad tur ierodos, Gatis sēž jauniešu ielenkumā un aktīvi diskutē. Man pienākot, jaunieši dodas prom, bet kopā ar mums paliek Luīze — Gata komandas biedrene, kas laiku pa laikam iesaistās mūsu spridzīgajā sarunā.

Gatis intensīvi pārvietojas pa visu Latviju, un reti izdodas viņu noturēt uz vietas vairāk par dienu vai divām. Jaunā puiša ikdiena sadalās starp diviem sirdsdarbiem. Viens ir sociālais projekts, jauniešu biedrība Street Warriors (Ielu kareivji), kas organizē nometnes, sporta dienas, dodas tūrēs pa skolām un stāsta jauniešiem, kā lietderīgāk pavadīt savu laiku. Otrs — paša pavisam nesen izveidotais uzņēmums Bigshow, kur viņš profesionāli pievēršas šovu un priekšnesumu sniegšanai. Tajos ir akrobāti, dejotāji, kas sagatavo skaistus priekšnesumus korporatīviem un izklaides pasākumiem, pilsētas svētkiem. Vēl ikdienā Gatis nodarbojas ar pasākumu vadīšanu — pagaidām tās ir ballītes bērniem, taču viņš cer attīstīties un ar laiku iemācīties vadīt arī lielus sporta pasākumus un kāzas.

Tikai 22 gadi un pašam jau savs uzņēmums? Tas izklausās neticami, taču Gatis par to tikai smej — viņaprāt, galvenais ir darīt to, kas pašam vislabāk patīk, un tad nevar neizdoties. Fiziski aktīvs viņš ir bijis jau no agras bērnības, kad iesaistījies gandrīz visos sporta veidos pēc kārtas. Sācis ar tautas dejām, kur bijis jādanco tā, ka nākamajā dienā kājas sāp kā trakas, pēc tam pārgājis uz peldēšanu, futbolu, orientēšanās sportu. Turklāt to visu bez īpaša vecāku pamudinājuma — vienkārši ieraudzīja, ieinteresējās un pats izlēma piedalīties. Tā pēc kādas prezentācijas skolā nolēmis iestāties jaunsardzē, kur pavadīja četrus gadus interesantās nodarbībās. Arī uzstāties Gatim paticis jau kopš bērnības — vecāki viņam teikuši, ka jau no pavisam agrām dienām viņš centies uzlīst uz galda un sniegt privātos priekšnesumus dziedot vai dejojot.

Gatis vienmēr ir bijis sportisks, bet ar akrobātiku nodarbojas nu jau astoņus gadus — sākās viss ar parkūra nodarbībām, tad tas pamazām pārvērtās ielu vingrošanā, kur vingrojumi tiek veikti ar ķermeņa paša svaru. Vēlāk pievienojās karsēju sports, tas ir sporta veids, kura mērķis ir uzkurināt un atbalstīt publiku — tiek mesti salto, izpildīti dažādi akrobātikas vingrinājumi, un tas daudzviet pasaulē atzīts par oficiālu sportu ar savām sacensībām un reitingiem.

Street Warriors Gatis ar draugiem nodibināja tūlīt pēc Rīgas Tirdzniecības tehnikuma beigšanas. Sākotnēji biedrības mērķis bija popularizēt ielu vingrošanas kustību. «Sākās viss tā, ka paši vingrojām, vingrojām, vingrojām un tad iedomājāmies, ka varam foršus trikus iemācīties. Salikām triku kombinācijas un sapratām, ka varētu arī citiem parādīt, lai viņi iedrošinās un arī gribētu darīt to pašu. Izdomājām, ka varētu braukt uz skolām. Tad gribējām visu to oficiāli noformēt, lai mūs atpazītu kā komandu.»

Gatis atzīst, ka mūsdienās daudzi jaunieši baidās vai ir iebiedēti veidot savus uzņēmumus, jo no malas jau izklausās ļoti nopietni, bet vajagot tikai sākt darīt, un viss izdosies. «Pats esmu rakstījis projektus, iesniedzis tos. Reizēm ir traki, bet reizēm jāaizpilda tikai anketas. Arī uzņēmumu noformēt ir ļoti vienkārši, ja tikai dara. Pirmajā reizē ir sarežģītāk, bet ir taču, piemēram, grāmatveži, kas var palīdzēt. Ja pats nevari, palūdz citiem.» Gatim palīdzēja viņa tehnikuma grāmatvedības pasniedzēja, kas izrādīja lielu atbalstu, kad tika dibināta biedrība un vēlāk jau uzņēmums.

Gatis pagaidām neplāno apgūt vēl kādu profesiju — viņš iet uz savu mērķi aizrautīgi un uzskata, ka vislabāko pieredzi var apgūt praksē, darot un ticot savam spēkam. «Katram jāmēģina atrast savu sirdslietu. Ļoti daudzi, izvēloties profesiju, skatās, lai tā nestu naudu. Es saku: nevajag skatīties uz naudu, vajag darīt savu sirdslietu, un tad tā nauda pati atnāks. Es jau pamatskolā daudz vingroju un toreiz teicu — kad beigšu skolu, arī vingrošu. Klasesbiedri smējās — baigo profesiju esi sev izdomājis, ar vingrošanu Latvijā pelnīt! Bet re — te nu es esmu, vingroju un pelnu ar to. Es iedvesmojos no saviem panākumiem — es izdaru, redzu rezultātu, un tas mani iedvesmo iet uz priekšu, pārspēt pašam sevi. Ja redz, ka izdodas, ka var, tas dod iedvesmu.»

Nupat Gata biedrībai bija lielāks sadarbības projekts kopā ar ZZ čempionātu — Street Warriors bija festivāla vēstneši un kopā ar to apciemoja vairāk nekā 40 skolu visā Latvijā, nonākot arī pavisam attālos nostūros, stāstīja par sevi, iedvesmoja, mācīja jauniešiem akrobātikas trikus. Prasu — kā viņi nokļūst tik tālu, kā var būt tik mobili, vai pašiem ir sava mašīna? Jā, tāda esot bijusi, taču tad Gatis sapratis, ka lielāko daļu sanāk darboties kā servisam, apkalpot automašīnu, tāpēc tagad viņi pārgājuši uz autonomas pakalpojumiem, kas esot gan lētāk, gan izdevīgāk. Turklāt nereti izdodas sarunāt mašīnu par brīvu apmaiņā pret reklāmu. Njā, iedomājos es, kas auto nomājusi tikai ārzemēs, paskat kā — ja vajag risinājumu, to var atrast arī citos veidos.

Lai gan ikdienā sanāk traukties pa visu Latviju, Gatis nedomā pamest Ogri — tās ir viņa mājas, un tur viņš jūtas forši. «Pirmais pluss — var visur novietot automašīnu. Ogrē ir klusāks, mierīgāks, nav tādas steigas, var uzelpot, nejūties stresā. Turklāt Ogre nav tālu no Rīgas — ja gribi aiziet uz kino vai kaut ko lielāku, tad ir ceļojuma sajūta, jo tam speciāli jāgatavojas, jāplāno.»

Kāpēc Ogre?

Te ir mierīgāk, viss notiek nesteidzīgi, mazpilsētā cits citu vairāk pazīst un cilvēki ir izpalīdzīgāki.

Moto: nekad negaidi īsto brīdi — īstais brīdis ir tagad!

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu