Strukturētā ūdens tirgotāji tiek pie Eiropas fondu naudas • IR.lv

Strukturētā ūdens tirgotāji tiek pie Eiropas fondu naudas

30
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Ieva Jakone

Pie dāsna Eiropas Sociālā fonda atbalsta — 133,2 tūkstošiem eiro — ticis strukturētā ūdens tirgotājs SIA Memory Water, kas apgalvo, ka to tirgotais dzeramais ūdens pēc caurplūdes principa ir izvadīts cauri kādai īpašai iekārtai, kas darbojas bez ķimikālijām un elektrības. Šajā iekārtā uz ūdeni iedarbojoties augsts un zems spiediens, tas tiek savirpuļots 10,6534 reižu, saņem 9995 pozitīvās frekvences, arī Saules un Mēness frekvenci.

«Efekts no virpuļošanas ir tas, ka ūdens attīra visu negatīvo informāciju,» Ir skaidro SIA Memory Water valdes loceklis Jānis Pļaviņš.

Naudu uzņēmums plāno tērēt, nolīgstot darbā deviņas personas ar invaliditāti, kas telefoniski piesaistīs uzņēmumam jaunus klientus un strādās ūdens ražotnē Daugmalē. Plānota arī jaunas iekārtas iegāde, lai automatizētu ražošanas procesu.

Fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs šādus apgalvojumus dēvē par pseidozinātni un pasakām. «Ja šis būtu cits laiks, droši vien tirgotu dzīvo ūdeni, kas nāk no laumiņu prieka asarām,» zinātnieks žurnālā komentē maģisko domāšanu un mītisko pasaules uztveri, kas ir šādu produktu pārdošanas pamatā.

Memory Water reklāmas bukletā norāda arī to, ka ir pirmais uzņēmums Latvijā, kas saņēmis Bio Water sertifikātu. Kā pētījumā atklāja Ir – šo sertifikātu izdevusi Veselīgās pārtikas asociācija, kas dibināta deviņas dienas, pirms uzņēmums pie šāda dokumenta ticis. Sertifikātu parakstījis biedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Valeika. Viņš iepriekš vairākus gadus darbojies citā biedrībā Veselību visiem, kurai ir daudzas saites ar uzņēmumu Memory Water — biedrībā līdzdarbojies pats Pļaviņš, tā reģistrēta Memory Water ražotnes adresē, un to vada Memory Water īpašniece Tatjana Pļaviņa.

Veselīgās pārtikas asociācijai nav mājaslapas un internetā nav atrodams tās telefona numurs, bet Ir izdodas sazināties ar vienīgo asociācijas pārstāvi Valeiku. Viņš apliecina — biedrība nodarbojas ar bioūdens sertifikātu izsniegšanu, kas ir maksas pakalpojums, un līdz šim to saņēmis tikai Memory Water.

Sertifikāts nozīmējot to, ka ūdens uzreiz atbilst viņu kritērijos noteiktām dzeramā ūdens kvalitātes prasībām bez filtrēšanas — atļauta vienīgi cieto daļiņu, piemēram, smilšu, atdalīšana.

Bez Memory Water asociācija esot uzrunājusi vēl citas kompānijas, bet Latvijā neesot daudz tādu, kas šiem kritērijiem atbilstu. Kā asociācija to zina? «Mēs pieņemam. Braucam un veicam apsekošanu. Ir uzņēmumi, par kuriem pilnīgi noteikti zinām, ka tie neatbilst, tos nemaz neuzrunājam.» Kā šim sertifikātam var pieteikties, ja asociācijai nav ne telefona, ne e-pasta? «Mēs uzrunājam tos uzņēmumus, par kuriem jūtam, ka viņi varētu atbilst šiem kritērijiem. Protams, paredzēts vesels kopums ar mediju pasākumiem, lai skaidrotu ūdens kvalitātes nozīmi,» sola Valeika, mierinot, ka prasībām atbilstoši uzņēmumi noteikti atradīs asociāciju. Interešu konfliktu ar Memory Water pārstāvjiem viņš nesaskata.

Bez tam, kā apliecina gan Valeika, gan Pļaviņš, asociācija nemaz nav BIOwater preču zīmes radītāja, preču zīme sākotnēji piederējusi Memory Water valdes loceklim Pļaviņam, bet vēlāk viņš to nodevis asociācijai.

Pārtikas un veterinārais dienests šo bioūdens sertifikātu pagaidām atsakās komentēt, bet atklāj — ir saņēmuši sūdzības un tieši tagad gatavo atbildi. Publisks paziņojums gaidāms pēc valsts svētkiem.

Kopumā sociālās uzņēmējdarbības atbalstam no Eiropas Sociālā fonda būs iespējams saņemt 12 miljonus eiro līdz 2022. gadam. Līgumu par finansējuma piešķiršanu līdz šim parakstījuši četri uzņēmumi — Blind Art, kas jau gadiem nodarbina vājredzīgus un neredzīgus rokdarbniekus dizaina priekšmetu radīšanā, biedrība Cēsu Jaunā skola un viesu nams Eisaki Rēzeknes novadā, kas nodarbinās ilgstošos bezdarbniekus. Tomēr vislielāko naudu saņēmis Memory Water. Kompānija, kuras mājaslapu rotā Gandija attēls un solījums mainīt pasauli, saņems 133 tūkstošus — gandrīz tikpat, cik pārējie trīs kopā.

Labklājības ministrija, ar kuras vēlību uzņēmums pie atbalsta ticis, pseidozinātnes atbalstīšanā problēmu nesaskata — viss esot pēc noteikumiem.

Plašāk lasiet žurnālā Ir.

Komentāri (30)

J.Biotops 26.04.2018. 10.29

Mutes ciet!
Negatīvās informācijas atfiltrēšanas pozitīvo efektu ir neapgāžami pierādījuši profesori Šarls Atāns un Ruperts deBīls no Nanomistikas univeristātes. Sevišķi pozitīvi caurplūdes efekts izpaužas informatīvo plūsmu moderatoru naudas makos.

+11
-2
Atbildēt

2

    Janis Plavins > J.Biotops 26.04.2018. 10.35

    Ha ha … tie ir izdomāti vārdi un izdomāta iestāde. Tur jau tā lieta, ka nav pierādījuši pretējo!

    +1
    -6
    Atbildēt

    2

    kaaposc > Janis Plavins 26.04.2018. 10.38

    Jāni, esat dzirdējis par tādu Rasela tējkannu (Russell’s teapot)?

    +7
    -2
    Atbildēt

    1

    J.Biotops > kaaposc 26.04.2018. 10.50

    Tējkanna ir tuvā radniecībā ar visiem zināmo neredzamo rozā vienradzi. Šis raksts rada pamatu aizdomām, ka tieši tas, joprojām neredzami rozā, ieperinājies Labklājības ministrijā, kur iebarojis kompetentus darbiniekus ar no Mēness frekvencēs attīrītām bioveslīgām driģenēm.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Janis Plavins 26.04.2018. 10.43

    Parunāsim, ja spēsiet pierādīt apvainojošos apgalvojumus par izdomātajiem vārdiem. Un – kad varēsiet pierādīt ka Jūsu kompānija nedarbojas no Siriusa atjājušu reptlokoku uzdevumā.
    Manis rakstīto par naudas plūsmu pozitīvo efektu taču neapstrīdēsiet?

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Kamielis > J.Biotops 26.04.2018. 10.43

    Žetons!

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

J.šveiks 26.04.2018. 08.50

atkal jauns nano ūdens , zilā kalna Martas ūdenim Marta bija radījusi kautkadu ticību , bet šim brīnumam nez vai radīs , aiz noteikumiem varbūt stāv atkal kāds martinzonam līdzīgs

+7
-2
Atbildēt

0

kolpants 26.04.2018. 12.48

Методика оценки проектов на ЕС деньги есть одна большая и сама по себе требующая научное изучение процедура.
То эксперты авансом утверждают проекты с сомнительными технологиями, то смело зарубают уже существующие заводы, желающие увеличить объемы, с обоснованиями уровня “нам кажется, что больше такое покупать не будут, а ваши протоколы намерений для нас неубедительны”.
И оспорить практически нереально, минЭко практически всегда на стороне экспертов.

+2
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > kolpants 26.04.2018. 15.00

    nu ko tu jaucies! kas tev nav skaidrs? !!!
    Runa ir par tiesiskuma neesamību – nu neesam mes tiesiska valsts , ja pat saeimas deputāti pārdodas, ka tik ir pircēji –

    neiedomājie s tik lielīties, ka tavā putina krievijā ir beztiesiskāk un trakāk – nu neticu – lūk, neticu un viss

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu