Saimnieku amati • IR.lv

Saimnieku amati

1
Aivars Ozoliņš

ZZS atklāj, ka par amatiem valsts pārvaldē ir jāmaksā

Amatu valsts pārvaldē var nopirkt. Ja tas šķiet pārāk skarbi teikts, var citādi — amatpersonām ir jāmaksā par atrašanos amatos, vismaz tajos, kurus kontrolē Zaļo un Zemnieku savienība. Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra raidījumam Nekā personīga apstiprināja, ka, «esot konkrētajā amatā, iespējams, tas vienkārši kādā brīdī ir pienākums».

Jautājums Putram bija par finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas biroja darbiniekiem, kuri nesen vienlaikus ziedojuši ZZS dažs 2000, cits 2500 eiro. Vai tas ir pienākums, esot amatā ministres birojā? «Ne tikai [ministres birojā],» Putra precizēja.

Un patiešām — ZZS dāsni ziedojuši arī citu apvienības politiķu atbildībā esošu valsts pārvaldes iestāžu darbinieki, piemēram, Zemkopības ministrijas amatpersonas un ierēdņi — no valsts sekretāres Daces Lucauas (ziedojusi 3000 eiro), viņas vietnieces Pārslas Rigondas Krieviņas (2000 eiro) un ministrijas parlamentārā sekretāra Ringolda Arnīša (3000 eiro) līdz pat ministra Jāņa Dūklava padomniekiem un viņa biroja vadītājai. Apvienībai ziedojušo valsts iestāžu un kapitālsabiedrību amatpersonu saraksts ir tik garš, ka varam nešaubīties — Putra zina, ko runā.

Valsts civildienesta likums noteic «Latvijas Republikai un tās Satversmei lojāla, profesionāla, politiski neitrāla valsts civildienesta tiesisko statusu». Bet amatpersonu interešu konflikta novēršanas likuma mērķis ir «nodrošināt valsts amatpersonu darbību sabiedrības interesēs».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu