Auguši kopā ar valsti • IR.lv

Auguši kopā ar valsti

5
Fricis Kalvelis, Matīss Čudars, Liene Dreimane, Emīls Pakārklis, Daniels Krimans un Ieva Florence. Foto — Reinis Hofmanis, stils — Baiba Prindule-Rence
Marija Leščinska

Pirms 28 gadiem, kad tika pieņemta neatkarības deklarācija, daudzi no tiem, kas šobrīd veido mūsu valsts tēlu un ikdienu, vēl nebija dzimuši. Talantīgi cilvēki, kas izmantojuši iespējas dzīvot un mācīties citur pasaulē, iegūt pieredzi un pēc tam Latvijā strādāt darbu, kas sniedz gandarījumu. Aicinājām kopā sešus jaunus cilvēkus un jautājām, kas šodien ir patriotisms

Foto — Reinis Hofmanis

Matīss Čudars, mūziķis

«Manas domas par patriotismu ir dalītas. Uzskatu, ka mīlēt savu ģimeni, dzimtu un tautu ir veselīgas dzīves priekšnoteikums. Bet tikpat svarīgi, ja ne svarīgāk, ir mīlēt visu — jo, pēc paša pieredzes, tikai tad spēju pa īstam mīlēt savus tuvākos un mīlēt savu tautu.» Ģitārists Matīss Čudars (27) šogad pretendēja uz prestižāko apbalvojumu Latvijas mūzikā — bija nominēts kā Gada mūziķis Lielajai mūzikas balvai. Gadu iepriekš ar nomināciju tika novērtēts viņa veikums kategorijā Gada koncerts — par dalību koncertā Merkūrijs uz Mēness.

Mācījies Rīgas Doma kora skolā un konservatorijā Amsterdamā. Tieši Nīderlandē jaunais mūziķis izkopis savu neatkārtojamo stilu, ko nevēlas iekļaut kādā šaurā žanrā. Tajā ir daļa no džeza, daļa — rokmūzikas un klasikas. Liela daļa — laikmetīgās improvizācijas. Viens no muzikālajiem notikumiem, par kuriem Matīss bija nominēts Lielajai mūzikas balvai, ievedis viņu arī pavisam jaunā — flamenko — pasaulē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu