Valsts kontrole: Nav skaidrības par nodokļu maksātāju naudas efektivitāti kultūrā • IR.lv

Valsts kontrole: Nav skaidrības par nodokļu maksātāju naudas efektivitāti kultūrā

6
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Foto: Edijs Pālens, LETA

Darbības stratēģiju neesamība teātros un koncertorganizācijās, pilnvērtīgas informācijas trūkums par teātra un mūzikas mākslas tirgu, lieka birokrātija, pieprasot formālas atskaites, un atšķirīgi dotāciju aprēķināšanas principi ir apstākļi, kas rada jautājumus par Kultūras ministrijas rīcības efektivitāti profesionālās teātra un mūzikas mākslas jomā, secinājusi Valsts kontrole.

“Finansējums kultūrai ir ilgtermiņa investīcija valsts attīstībai. Tāpat kā ikvienā citā nozarē arī kultūras jomā mums ir jāvērtē, vai ieguldītā nauda sasniedz mērķus un vai mērķi vispār ir noteikti. Sabiedrība, maksājot nodokļus, finansē 14 valsts profesionālos teātrus un koncertorganizācijas, un summa nav maza, tie ir vidēji 23 miljoni eiro gadā. Kultūras ministrijai gudri jāvērtē un jāstrādā, lai sabiedrības ieguldījums pārtop rezultātā – tālredzīgā investīcijā valsts nākotnei. Diemžēl šajā darbā mēs saskatām trūkumus. Nav pamata uzskatīt, ka profesionālās teātra un mūzikas jomai būtu piešķirams izņēmuma statuss, domājot par efektīvu, lietderīgu un gudru nodokļu maksātāju naudas izlietojumu,” uzsver valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Veicot revīziju, secināts, ka OECD definēto valsts kapitālsabiedrību pārvaldības labo praksi Kultūras ministrija ievēro tikai daļēji. Kaut arī Kultūras ministrija pauž pārliecību, ka kapitālsabiedrības ir labākā valsts iesaistes forma profesionālās teātra un mūzikas mākslas jomā, tomēr izvērtējums, kāda ir valsts teātru un koncertorganizāciju loma un vieta šajā pakalpojumu tirgū, nav veikts, vēsta LETA.

Vairākums profesionālo teātru un koncertorganizāciju joprojām strādā bez skaidras darbības stratēģijas, tām dotie uzdevumi neaptver visas kultūrpolitikas prioritātes un finansējums daudzos gadījumos tiek piešķirts balstoties uz vēsturiskiem datiem. Kultūras ministrija uzsver, ka valsts kapitālsabiedrības nodrošina augstāku kvalitātes standartu. Tomēr tikai teātriem, aprēķinot valsts budžeta dotāciju, tiek ņemts vērā rādītājs, kas būtu raksturojams kā kvalitāti raksturojošs, – nomināciju skaits “Spēlmaņu nakts” balvām, bet šis rādītājs vidēji veido tikai vienu procentu no dotācijas apmēra.

Daļu no ministrijas izvirzītajiem rezultatīvajiem rādītājiem teātri un koncertorganizācijas gadu no gada neizpilda, savukārt daļu pārpilda pat līdz 800%, kas revidentu ieskatā liecina par formālu ministrijas pieeju, izvirzot kapitālsabiedrībām sasniedzamos rezultātus.

Lēmumu pieņemšanai nepieciešamie finanšu rezultātu izvērtējumi ir virspusēji un nepamato izdarītos secinājumus. Tai pat laikā Kultūras ministrija no teātriem un koncertorganizācijām četras reizes gadā pieprasa apjomīgas atskaites, kas nav izmantojamas ne valsts piešķirto līdzekļu izlietojuma kontrolei, ne arī, lai izvērtētu kopējo finanšu situāciju kapitālsabiedrībās.

Valsts kontrole veikusi likumības un lietderības revīziju par Kultūras ministrijas kapitālsabiedrību pārvaldību ar mērķi pārliecināties, ka Kultūras ministrija, pārvaldot savas kapitālsabiedrības, ievēro tiesību aktu prasības un valsts kapitālsabiedrību pārvaldības labo praksi. Revīzija veikta par laiku no 2014. gada 1. janvāra līdz 2017. gada 30. jūnijam.

Komentāri (6)

kolpants 23.04.2018. 11.05

на святое замахнулись!
Сейчас получат отлуп “не лейте воду на мельницу Москвы, это наш краеугольный камень латышскости” и т.д.
Так как под это дело деньги выделяются ОЧЕНЬ серьезные-и строительство и реновация и содержание культурных объектов.
Цветочные ларьки -детский сад по сравнению с замком света, где только на одном паркете “сняли” больше, чем стоимость строительства всех цветочных ларьков.

Как никак у Латвии в ВВП на культуру тратится самый большой процент по сравнению с другими странами ЕС

+2
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > kolpants 23.04.2018. 11.24

    jā – jo dikti smuki var to naudu tā nošmugulēt, jeb nozagt – sak – tautai vajag kultūru, tautai vajag ara gaismu, bet beigās tautai tiek tik ādas noplēšana

    lūk

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

Sskaisle 23.04.2018. 09.54

ai labi vēl – par cik es līdzpaņemtās pusdienas ēdu pamatā sēžot pie datora – tad oficiālo pusdienlaiku varu izmantot izskrienot kād apli pa pilsētu un nolēmu pirms prombraukšanas – promvešanas – vēlreiz aplūkot Rafaēla Svēto Katrīnu. Tie 3 eur – ko simtagdes sakarā jau varēja tautai arī uzdāvināt – tie tā kā kremta, ka otrreiz jāmaksā, bet tad sev teicu – neesi skopa gnīda – tas tomēr ir Rafaēls un … tas kas mani satrieca – arī šoreiz – labi tas bija dienas laikā – bet mēs zālē atka bijām divas tantiņas – plus divas citas tantiņas un viens onkulis bija apsargi –

vai nebija tā, ka uz šo brīnumu vajadzēja vest bērnus – jauniešus no mazpilsētām, no lauku skolām – lai pie reizes iziet visu ekspozīciju un vakarā kādu izrādi nobauda

bet visu naudu taču tās siles cūkas ir norijušas un tautai paliek plika piga …

saku vēlreiz – un visā nopietnībā – VK neapjedz kultūrpolitikas prettautisko , antinacionālo raksturu

es tebiju ielikusi saiti no vienas sarunas , kur bija jaunā KM valsts sekretāre, kura pat nezin visus muzejus, kuri ir KM pārziņā … bet algas un prēmijas šiem kā imperatoriem

tas ir slikti, loti ….

+4
-2
Atbildēt

0

Sskaisle 23.04.2018. 09.45

vēl – klausos Konstei – RS Ventspilī tiek pieškirts Triju Zvaigžnu ordenis . Par ko? Par čaklu sadarbību ar oligaru hūti? Par seksmīgu finanšu nokopšanu ? Par ko?

Vienlaicīgi – Domuzīmēs bija raksts par pensionētu fililoģi, kura pašas entuziasma vadīta ir sakārtojusi un būtībā izglābusi no bojāejas Latviešu literārās valodas enciklopēdijas arhīvu. Vai Triju Zvaigžņu ordenis nepienācās Zuicenai Ievai, kura būtībā tautas bagātību ir glābusi un lolojusi pilnīgi par velti, pašaizliedzīgi.
Mēs taču visi zinam, ka tas pats sinonīmu vārdnīcas arhīvs ir pazudis – vai nozagts, vai vienkārši paņemts vai izmests un kaut kad valsts par tā atgūšanu maksās bargu naudu.

Tad par kādu kultūrpolitiku var būt run. Apbalvo un slavina siles varoņus ….

nu bļedj teikt – tas tāpat ir ļoti loti maigi – ļoti …

Jo būtībā jau runa ir par absolūtu haosu kultūrpolitikā .

Vai par LM kolekcijas pazušanu ABLV bankā – rakstīt? Jeb tur tāpat viss ir skaidrs

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu