"Sarkanās līnijas" • IR.lv

“Sarkanās līnijas”

25
ASV izšautā "Tomahawk" raķete, kas lido uz mērķi Sīrijā. Foto: Reuters/LETA
Gunārs Nāgels

Sīrija pārkāpa ASV prezidenta Donalda Trampa novilkto sarkano līniju un saņēma triecienu – vairāk nekā 100 spārnotās raķetes no ASV, Apvienotās Karalistes un Francijas kuģiem un lidmašīnām. Iemesls? Sīrijas militārie spēki esot izmantojuši ķīmiskus ieročus – hlora gāzi, – lai nogalinātu 60 cilvēkus Doumas pilsētā pirms nedēļas.

Sīrijas režīma atbalstītāja Krievija bija izteikusi brīdinājumu, lai ASV neizpilda solīto triecienu, bet tas tomēr neatbaidīja prezidentu Trampu un viņa domubiedrus.

Ko lai mēs domājam par šādu rīcību? Vidusjūrā esošie ASV karakuģi USS Porter un USS Ross vien esot palaiduši 59 Tomahawk spārnotās raķetes uz Sīriju. Katra varētu izmaksāt ap miljonu Austrālijas dolāru. Tātad ir bijis arī nopietns finansiāls ieguldījums.

Sarkanās līnijas ir efektīvas tikai tad, ja tās ir ticamas. Esam arī agrāk piedzīvojuši citus draudus par sarkanām līnijām, kuras tika pārkāptas bez sekām. Tāpēc neatkarīgi no tā, vai piekrītam vai nepiekrītam, kur ir novilkta sarkanā līnija, ir labi zināt, ka tās ir reālas.

NATO un Latvijas gadījumā sarkanā līnija ir uzbrukums jebkurai no alianses valstīm, un NATO līguma 5. paragrāfa ticamība ir galvenais, kas mūs sargā no iebrukuma. Ne jau tas, ka tie minimālie NATO spēki, kas atrodas Latvijā paši varētu atvairīt nopietnu uzbrukumu.

Mēs arī varam būt pateicīgi par to, ka šī cīkstēšanās abu lielvalsts starpā notiek tālu no mūsu robežām un ka neesam Ukrainas vai Gruzijas situācijā, kad cīņa notiek mūsu valsts teritorijā.

Cīkstēšanās par ietekmi tomēr notiek visur pasaulē un visu laiku, un ne visi mūsu NATO un Eiropas Savienības sabiedrotie ir vienlīdz palīdzīgi. Briselē nule ir noplūduši dokumenti par Krievijas Gazprom soļiem uzspiest Krievijas ārpolitikas prasības Eiropai. Gazprom esot pārkāpusi vairākus Eiropas Savienības likumus, izmantojot savu vadošo stāvokli gāzes tirgū, bet Eiropas komisija esot gatava tos pieļaut, lai tikai Rietumeiropa saņemtu labvēlīgāku statusu.

Slepenais dokuments esot sagatavots 2015. gadā pēc četru gadu izmeklēšanas. Piemēram, Polijai bija jāmaksā 350 ASV dolāru par 1000 kubikmetriem gāzes, kamēr Vācijai bija jāmaksā tikai 200 dolāru, kaut arī gāze plūda pa to pašu vadu. Un Krievijas gāzi no Rietumiem nedrīkstēja sūtīt atpakaļ uz Austrumeiropu.

Mums jāpastāv par sarkano līniju ievērošanu ne tikai bruņotā konfliktā, bet arī ekonomiskā konfliktā.

Autors ir laikraksta “Latvietis” redaktors

Komentāri (25)

vvilums 16.04.2018. 09.53

Ukrainas vai Grūzijas scenārijs Latvijā vēl ir iespējams, ja kremļa-lembja padauzas pārņems visu varu valstī.

+4
0
Atbildēt

1

    tonijs > vvilums 16.04.2018. 10.49

    Nav iespējams, jo mēs tomēr esam NATO un tāpēc krievi te nelīdīs. Cita lieta, ja izveidotos tik prokrieviska valdība, kas lūgtu Krievijai mūs pievienot sev, bet tā nekad nenotiks un tauta to nepieļautu.

    0
    -3
    Atbildēt

    3

    QAnon > tonijs 16.04.2018. 13.43

    “Tauta”, kas gatava atbalstīt čekas kurmi, Bordānu, krievu militārista atvasi, Potapovu un kontrabandas jumtu, bargās krievenes vīreli, Jurašu? Kaut kā nemanīju, ka tauta būtu gatava apgriezt sprandas čekas projekta, ZRP, spitālīgo varzas saskaņiešiem, pēc to neveiksmīgā fašistiskā – nostaļiniskā valsts apvērsuma mēģinājuma, kopā ar SC.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    vvilums > tonijs 16.04.2018. 12.52

    Ne Gruzijā, ne Ukrainā nebija tik prokrieviska valdība, kas lūgtu Krievijai tās pievienot sev, bet tā sanāca.

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > vvilums 16.04.2018. 15.54

    Jā, bet ne Gruzija, ne Ukraina diemžēl nav NATO. Tā ir liela atšķirība no Latvijas. Mums paveicās, ka paspējām tur iestāties.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    vvilums > tonijs 16.04.2018. 16.27

    Tonijs: “Cita lieta, ja izveidotos tik prokrieviska valdība, kas lūgtu Krievijai mūs pievienot …”
    Liela varbūtība, ka rudenī mums būs tāda valdība, un, ja nelūgs pievienot, tad visādi citādi ar dažnedažādiem izsaimniekošanas projektiem, Rail Baltica projekta nobloķēšanu utt. var tuvināt Latviju x- stundai.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > vvilums 16.04.2018. 16.38

    Ko tu iesaki darīt?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    vvilums > tonijs 16.04.2018. 21.50

    Tikai proeiropiskiem, labāk liberāli konservatīviem , spēkiem var dot valsts grožus rokās , par tiem jābalso un tos jāsargā no kremļa propagandas uzbrukumiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > vvilums 16.04.2018. 22.05

    Problēma, ka šie proeiropeiskie, liberālie, konservatīvie spēki šobrīd ir ļoti sadrumstaloti un tikai apvienojoties varētu panākt vairākumu Saeimā.
    Reitingi no pēdējā IR:
    No vienas puses SC 20,4%, ZZS 13,9%. No otras puses NA 6,3%, V 4,9%, JKP 3,6%.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 16.04.2018. 11.09

    tonij, nu izbeidz taču – tu saki, ka mkrievi te nelīdīs, bet krievi te jau irvairāk kā latvieši – nu ko tu vari tiešām kūkot kā lakstīgala?

    nu nato nato, bet vai tad nato te dzemdēs latviešus,vai atvedīs viņus te atpakaļ, vai saglabās Latviju kā nacionālu valsti?

    Zini -man tāda aekdote patīk – divi puiši dodas makšķerēt un protams, ka dzer vienu šņabi pēc otra , kamēr nemaņā nokrīt. No rīta – tas pirmais saka otrajam – STULBENI – kur tu tos tīklus esi izmetis , tas otrais atbild – nu kur tu ar laivu airēji , tur es tīklus arī izmetu

    lūk – mana sajūta ir , ka Latvijas valsts vara rīkojas kā šie brašie makšķernieki , kur viens no tiem esi tu – kurš – 1.vai otrais pats izlem

    +2
    0
    Atbildēt

    4

    tonijs > Dusma 16.04.2018. 16.06

    Mežs: Pēc dzimušo skaita uz vienu sievieti Latvija pagaidām ir pirmrindniece Eiropā
    https://skaties.lv/zinas/latvija/mezs-pec-dzimuso-skaita-uz-vienu-sievieti-latvija-pagaidam-ir-pirmrindniece-eiropa/

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 16.04.2018. 16.27

    Un, ja zivis ķer ar tīklu, tā ir zvejošana, nevis makšķerēšana. Tu varbūt krokusus no pildītajiem sniegpulksteņiem arī neatšķir?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > Dusma 16.04.2018. 15.02

    Dusma viena pati jau ir tūkstotis krievu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 16.04.2018. 16.01

    Es domāju, ka krievi te nelīdis ar armiju. Varu palūgt avotu, ka krievu Latvijā ir vairāk nekā latviešu? Nato nedzemdēs latviešus, bet sargās mūs no iebrucējiem, lai varam paši te dzimt un vairoties. Es, kad eju makšķerēt, šņabi nedzeru, un kūko dzeguze, nevis lakstīgala.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 16.04.2018. 16.16

+4
0
Atbildēt

0

Sskaisle 16.04.2018. 11.04

nezinu – protams, kā es varu zināt, bet – medijos lasu – politiķi, viņu kalpi žurnālisti utt. visu laiku sludina – mums ir jābūt saprotošākiem, pretimnākošākiem utt. pret krieviem un Krieviju.
Lattelecom jau ir izdarījis kā saka lauvas tiesas darbu, lai Latviju russiifcētu un putinizētu. RD neatpaliek – tad es spriežu – kāpēc lai Putins te vestu iekšā sav karaspēku, ja Latvijas valsts pati – kā saka apgūlusies un kājas paplētusi gaida atdošanos Krievijai? Latvijai būs un es pat noticētu – kās aka uz sitienu – ja jau ir savs unikālais scenārijs – atdoties labprātīgi.
Manā vērtējumā tas jau notiek.

Kāpēc tik nekaunīga , es tiešām nedomāju šizofrēniska, bet tieši nekaunīga muldēšana?

maucība protams, klasiska –

+1
0
Atbildēt

1

    Vahamurka > Dusma 16.04.2018. 15.06

    Tiešām,absolūti maucīga muldēšana,ja pati balso par tiem,kas to izdarījuši,bet nozākā tos,kuri ir pret šādu rīcību:Lai vēl šajā Saeimas sasaukumā spertu izlēmīgus soļus Latvijas informatīvās telpas aizsardzībā, Nacionālā apvienība (NA) aicina koalīcijas partnerus – partiju “Vienotība” un “Zaļo un zemnieku savienību” – vienoties par kopīgu plānu Krievijas propagandas televīzijas kanālu ierobežošanā Latvijas teritorijā.http://www.nacionalaapvieniba.lv/aktualitate/na-aicina-koalicijas-partnerus-kopigi-meklet-risinajumus-krievijas-propagandas-kanalu-ierobezosanai/

    +3
    -2
    Atbildēt

    1

    tonijs > Vahamurka 16.04.2018. 16.19

    O, izrādās, ka Nacionālajai apvienībai ir savs portāls! Kāpēc tik garš domēna vārds un kāpēc tik maz komentāru?

    0
    -3
    Atbildēt

    2

    tonijs > tonijs 16.04.2018. 16.21

    Ā sapratu, tev un tev līdzīgajiem maksā tikai par komentāriem citos portālos.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    QAnon > tonijs 16.04.2018. 22.12

    Vai tad par garu, “http://www.nacionalaapvieniba.lv/”, kamēr izlasi pēdējos burtus, pirmie jau aizmirsušies? Vispār jau portāls paredzēts intelektuāliem nacionālpatriotiem, bet ne pastulbiem zatļerastiem

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > altinyildiz 17.04.2018. 00.13

    Garākā vietnes nosaukumā, to rakstot, vieglāk ielaist kļūdu un to neatrast.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu