Kā iesēsties „e-komercijas vilcienā”? • IR.lv

Kā iesēsties „e-komercijas vilcienā”?

Jānis Grants. Publicitātes foto
Jānis Grants

Plaukstošās e-komercijas laikmetā uzņēmuma izcelsmes valsts un atrašanās vieta vairs neietekmē spēju tirgot preces Latvijas, Eiropas Savienības vai visas pasaules mērogā. Attiecīgi ne mazāk svarīga par kvalitatīvu preci mūsdienu tiešsaistes pircējam ir arī ātra un ērta piegāde. Efektīvākā piegādes risinājuma izvēlē var palīdzēt virkne ieteikumu.

Pirmkārt, rūpīgi jāizvēlas sūtījumu piegādes partneris. Sūtījuma saņēmēja pieredze preces piegādes brīdī var būtiski ietekmēt klienta viedokli par iegādāto preci. Izraugoties piegāžu partneri, jāpievērš uzmanība iespējamiem piegādes veidiem. Piemēram, Igaunijā un Skandināvijas valstīs iecienīta sūtījumu saņemšanas vieta ir paku skapis jeb automatizētais paku termināls. Savukārt Vācijā un Francijā priekšroka tiek dota piegādēm mājās.

Tāpat arvien lielāka nozīme tiek piešķirta ērtai preču atgriešanai. Tas nozīmē, ka pakas gala saņēmējam tiek nodrošināta iespēja preci ērti atgriezt sūtītājam, ja tā neder vai neatbilst gaidītajam. DPD un Kantar TNS pērn veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā vairāk nekā trīs ceturtdaļas respondentu atzina, ka tiešsaistes pirkumus viņus aizkavē veikt tieši neskaidra preču atgriešanas politika. Vēl vairāk aptaujāto kā kavēkli atzīmēja atgriešanas procesa sarežģītību.

Otrkārt, jāņem vērā sūtījumu piegādes standarti dažādās valstīs. Piemēram, Spānijā un Portugālē pieprasīta iespēja ir apmaksu par preci veikt piegādes brīdī pie kurjera. Francijā iecienītas ir piegādes nedēļas nogalēs, bet e-pircēji Lielbritānijā aktīvi izmanto iespēju pārcelt pakas piegādes datumu vai saņemšanas dienā pārvirzīt sūtījumu uz citu punktu sev ērtākā vietā un laikā. Izplatīta prakse ir arī atstāt paku “drošā vietā”, kas zināma vien saņēmējam un kurjeram, piemēram, garāžā vai uz lieveņa mājas iekšpagalmā.

Treškārt, nosūtītājs ir atbildīgs par sūtījuma rūpīgu iepakošanu, lai izvairītos no bojājumu riskiem ceļā, īpaši, ja pakai jāmēro prāvāks attālums. Kastēm jābūt izturīgām, dodot priekšroku vēl neizmantotām, ar stingrām malām. Kad priekšmets ievietots kastē, brīvā vieta tajā jāaizpilda ar iepakošanas materiālu pietiekamā daudzumā, lai neļautu precei kustēties un tikt deformētai. Savukārt trauslus priekšmetus, tostarp māla vai stikla izstrādājumus, pirms ievietošanas kastē jāiepako atsevišķi.

Visbeidzot, būtiski ir atrast savam biznesam izdevīgāko opciju, lai par piegādēm nenāktos pārmaksāt. Sūtījumu izmaksas ir atkarīgas no vairākiem faktoriem, tai skaitā nosūtīšanas veida, pakas svara, mērķa valsts un izmantotajiem papildu pakalpojumiem. Ja sūtījumi tiek veikti regulāri, juridiskie klienti personalizētus risinājumus un izdevīgus piedāvājumus var saņemt līgumsadarbības ar pārvadātāju ietvaros.

Tehnoloģijām attīstoties un klientu prasībām augot, sūtījumu piegāžu risinājumi kļūst arvien modernāki un pieejamāki. Tā, piemēram, jau šobrīd pastāv iespēja no automatizētajiem paku termināliem visā Latvijā veikt sūtījumus uz dažādiem galamērķiem Baltijā un Eiropā. Atliek vien rast veidu, kā sūtījumu piegādes visefektīvāk izmantot sava biznesa attīstībai, un ērti iekārtoties straujajā „e-komercijas vilcienā”.

 

Autors ir “DPD Latvija” valdes priekšsēdētājs

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu