Sīrijas aviobāzei dots raķešu trieciens; Pentagons noliedz iesaisti • IR.lv

Sīrijas aviobāzei dots raķešu trieciens; Pentagons noliedz iesaisti

3
Sīrijas valdības armijas spēki Austrumgutas pilsētā Dumā. Foto: AFP/LETA

ASV neveic gaisa triecienus Sīrijā, paziņoja Pentagons pēc plašsaziņas līdzekļu vēstītā, ka Sīrijas aviobāzei dots raķešu trieciens. “Pašlaik [ASV] Aizsardzības ministrija neveic gaisa triecienus Sīrijā,” teikts Pentagona paziņojumā, kas izplatīts svētdienas vakarā (pirmdienas rītā pēc Latvijas laika).

“Tomēr mēs turpinām cieši sekot situācijai  un atbalstīt pašlaik notiekošos diplomātiskos pūliņus saukt pie atbildības tos, kas Sīrijā vai citur izmanto ķīmiskos ieročus,” piebilsts paziņojumā.

Sīrijas valsts mediji ziņoja, ka militārajai aviobāzei Sīrijā naktī uz pirmdienu dots raķešu trieciens. Spēcīgas eksplozijas bijušas dzirdamas ap Taifuras aviobāzi Himsas pilsētā. Šai aviobāzei trāpījušas vairākas raķetes, ir gājuši bojā un ievainoti vairāki cilvēki. Sīrijas valsts mediji arī vēsta, ka aviobāzes pretgaisa aizsardzība esot notriekusi astoņas raķetes.

Iepriekš saistībā ar ziņām par uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem Sīrijas pilsētā Dumā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Sīrijai par to būs jāsamaksā augsta cena.

Sīrijas opozīcijas aktīvisti un palīdzības organizācijas sestdien ziņoja, ka uzbrukumā Dumā, kas atrodas Austrumgutā, netālu no Damaskas, nogalināti vismaz 40 cilvēki, daudzi, spriežot pēc izskata, ir nosmakuši. Vairāk nekā 500 cilvēki, lielākoties sievietes un bērni, nogādāti medicīnas centros ar sūdzībām par apgrūtinātu elpošanu un dedzinošu sajūtu acīs.

Uzbrukums, kurā, domājams, izmantotas ķīmiskās vielas, noticis gadu pēc ķīmiskā uzbrukuma Idlibas provinces Hān Šeihūnas pilsētai Sīrijas ziemeļrietumos, kur gāja bojā vairāk nekā 87 cilvēki. Reaģējot uz to, ASV raidīja spārnotās raķetes uz Sīrijas aviobāzi, no kuras, kā uzskata Rietumvalstis, tika veikts šis uzbrukums.

Pēdējos gados uzbrukumus Sīrijas teritorijā veikusi arī Izraēla.

Sīrijas režīms un Krievija noliedz ziņas par ķīmisko uzbrukumu Dumā, kur notikušajam neatkarīgu apstiprinājumu nav iespējams gūt, jo Sīrijas armija ir aplenkusi pilsētu.

Pieņemot Sīrijas valdības piedāvājumu, vairākas stundas pēc uzbrukuma nemiernieku grupējums “Jaish al Islam” (“Islāma armija”), kas kontrolēja Dumu, atstāja pilsētu un devās uz opozīcijas kontrolēto Džerābulusu, Sīrijas ziemeļos. Grupējums arī piekrita atbrīvot savus gūstekņus, kas bija viena no galvenajām Sīrijas valdības prasībām. Valdība no savas puses piekrita pārtraukt uzbrukumus Dumai.

Naktī uz pirmdienu vairāk nekā 100 autobusi iebrauca Dumā, lai transportētu kaujiniekus un viņu ģimenes uz Džerābulusu, ziņoja Sīrijas valdībai lojālais telekanāls “Al Ikhbariya”.

Tikmēr ANO pirmdien sasaukta Drošības padomes sēde, kurā tiks apspriesta situācija Sīrijā un ziņas par ķīmisko uzbrukumu.

Komentāri (3)

tara 09.04.2018. 15.32

1. aviobāzē atradās Sīrijas, Krievijas un Irānas aviācijas spēki;
2. no šīs bāzes tika palaists drons, kas tika iesūtīts Israēlas gaisa telpā un tika notriekts;
3. Israēla jau raidīja uzbrukumu šai bāzei atbildot uz robežas pārkāpumu;
4. Februara vidū Israēla iznīcinaja vienu no šīs konkrētās bāzes kontroltorņiem;
5. Divas Israēlas lidmašīnas vakar devas uz Libānu un no tās gaisa telpas tiešā mērķī iznīcināja Irānas štābu, kas atradās aviobāzē. Vairāki Irāņu komandieri gāja bojā;
6. No šīs aviobāzes pacēlās helikopters ar indīgo gāzi, kas tika lietota pret civiliedzīvotājiem;
7. Israēla nevar mierīgi noskatīties, ka tās robežu tuvumā notiek tas pats, kas 2.pasaules kara laikā. Holokaustu neviens nav aizmisis. Gazes kamerās bojāgajušos arī …Tas pats pašlaik notiek Sīrijā. Mierīgo iedzīvotāju nogalināšana lietojot ķīmiskos ieročus.
8. Israēla noskaidroja faktus, diskutēja ko darīt un reaģēja ātri un precīzi. Tie, kuri bija atbildīgi par ķīmisko uzbrukumu saņēma ātru atbildi.

Tas arī ir viss, kas noticis.
Man būtu liels prieks, ja Latvijas iedzīvotāji saņemtu šādu informaciju no plašsaziņas līdzekļiem, nevis to nesaprotamo bla, bla, bla … ko lasām IR un citur.

+3
0
Atbildēt

1

    lno > tara 10.04.2018. 18.39

    Žetons. IR nav laika iedziļināties šādos niekos. Tagad galvenais aizstāvēt sadarbību ar Sputnik:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 09.04.2018. 11.19

Нас там нету. Pret krieviem un to draudziņiem pielietot vispārpieņemtās cilvēciskā normas, tā jau ir paredzama kapitulācija. Cerams, ka ASV to beidzot ir sapratuši. Par to, kas darās Sīrijā, Putina melnai makakai, Obamai, būtu jāatbild ar visiem saviem tuviniekiem. Pēc taisnības tie ir izdodami sodīšanai Asada opozīcionāriem.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu