Stoltenbergs: "Krimas scenāriju" Baltijas valstīs neizdosies atkārtot • IR.lv

Stoltenbergs: “Krimas scenāriju” Baltijas valstīs neizdosies atkārtot

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs Kanādā. Foto: AFP/LETA

NATO daudznacionālo kaujas bataljonu atrašanās Baltijas valstīs pilnībā izslēdz “Krimas scenārija” atkārtošanās iespēju reģionā, trešdien paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

“Kaut kas līdzīgs tam, kas notika Ukrainas Krimā vai Ukrainas austrumos, nevar notikt Baltijas valstīs, jo tur atrodas NATO, sniedzot drošības garantijas,” vizītes laikā Kanādā pavēstīja Stoltenbergs. Pēc viņa teiktā, ja kādai no Baltijas valstīm tomēr uzbruks, “NATO nekavējoties reaģēs, jo jau ir izvietojusi savus spēkus”, ziņo LETA/Ukrinform.

Viņš arī pateicās Kanādai par tās gatavību vadīt Latvijā dislocēto daudznacionālo bataljonu. “Kanādas vienību klātesamība Latvijā un amerikāņu klātesamība Polijā ir daļēji svarīga tāpēc, ka tie ir profesionāļi, labi apmācīti un ekipēti, un daļēji tāpēc, ka tas raida ļoti spēcīgu transatlantiskās vienotības signālu. NATO ir īsta transatlantiskā savienība,” teica Stoltenbergs.

NATO negrib jaunu bruņošanās sacensību ar Krieviju, trešdien paziņoja alianses ģenerālsekretārs situācijā, kad ir pastiprinājies saspīlējums starp Maskavu un Rietumiem pēc bijušā Krievijas izlūkdienesta virsnieka Sergeja Skripaļa saindēšanas Lielbritānijā. “Mēs negribam jaunu bruņošanās sacensību, tāpēc mēs fokusējamies uz to, kā varam atbildēt” “stingrā, stiprā, prognozējamā, bet arī nosvērtā un aizsardzības veidā,” Stoltenbergs sacīja reportieriem Otavā, stāvot blakus Kanādas premjerministram Džastinam Trudo.

“Mēs negribam jaunu Auksto karu,” teica NATO vadītājs. “Mēs turpināsim tiekties pēc konstruktīvākām attiecībām ar Krieviju,” sacīja Stoltenbergs.

NATO vadītājs izteica šīs piezīmes, kad reportieri viņam jautāja par jaunu NATO sankciju iespējamību pret Krieviju pēc Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanas Anglijas Solsberijas pilsētā 4.martā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu