Muitas tarifu karš: ASV pret Ķīnu un Ķīna pret ASV • IR.lv

Muitas tarifu karš: ASV pret Ķīnu un Ķīna pret ASV

Ķīniešu strādnieki izkrauj sojas pupiņu maisus. Foto: Reuters/LETA

ASV otrdien publicēja aptuveni 1300 Ķīnas importa preču sarakstu 50 miljardu ASV dolāru vērtībā, kurām ASV piemēros muitas tarifus, turpinoties ASV prezidenta Donalda Trampa sāktajai tirdzniecības konfrontācijai ar Pekinu.

Tas notika dienu pēc tam, kad Ķīna piemēroja jaunus muitas tarifus 128 ASV precēm trīs miljardu dolāru vērtībā, tai skaitā cūkgaļai, vīniem un augļiem, tā reaģējot uz Trampa lēmumu noteikt muitas tarifus tēraudam un alumīnijam, ziņo LETA/AFP.

Savukārt Ķīnas valdība trešdien publicēja 106 ASV importa preču sarakstu 50 miljardu dolāru (40,6 miljardu eiro) vērtībā, kurām Ķīna piemēros muitas tarifus, turpinoties tirdzniecības karam starp divām pasaules lielvarām. Šāds paziņojums izplatīts neilgi pēc tam, kad ASV amatpersonas otrdien noteica muitas tarifus aptuveni 1300 Ķīnas precēm 50 miljardu dolāru vērtībā.

ASV saraksts, kurā ir elektronika, lidaparātu daļas, satelīti, medikamenti, mehānismi un citas preces, vēl ir jāprecizē. Tas iecerēts kā atbilde Ķīnai uz ASV intelektuālā īpašuma un tehnoloģiju zādzību. “Ierosinātā produktu saraksta pamatā ir plaša starpaģentūru ekonomiskā analīze, un tas mērķēts uz produktiem, kas gūst labumu no Ķīnas rūpnieciskajiem plāniem, vienlaikus samazinot ietekmi uz ASV ekonomiku,” paziņoja ASVtirdzniecības pārstāvja Roberta Laitaizera birojs.

Sarakstā iekļautajām precēm paredzēts piemērot 25% tarifu, bet saraksts var tikt pārskatīts un šis process ilgs vismaz līdz maijam, pirms šis tarifs stāsies spēkā.

Ķīna kritizēja šo ASV soli, kuru tā nosauca par “vienpusīgu un protekcionistisku”. “Šāda vienpusīga un protekcionistiska rīcība ir smagi pārkāpusi Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) pamatprincipus un vērtības,” teikts Ķīnas vēstniecības paziņojumā. “Tā nekalpo ne Ķīnas interesēm, ne ASV interesēm, un vēl jo mazāk – globālās ekonomikas interesēm … Ķīnas puse vērsīsies pie PTO strīdu risināšanas mehānisma un veiks atbilstošus tāda paša mēroga un stipruma pasākumus pret ASV produktiem saskaņā ar Ķīnas likumiem.”

Trešdien Ķīnas Tirdzniecības ministrijas publiskotajām ASV precēm, starp kurām ir ķīmijas produkti, saldēta cūkgaļa, sojas pupiņas, automobiļi un mazizmēra lidaparāti, paredzēts piemērot 25% muitas nodevu. Ministrija gan neprecizēja, kad šie muitas tarifi stāsies spēkā.

Trešdaļa no ASV sojas pupiņu eksporta nonāk Ķīnā, pērn tam veidojot 14 miljardus dolāru, un šis produkts tiek iegūts no lauku štatiem, kas 2016.gada vēlēšanās balsoja par ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Tāpat tarifi attieksies uz lidmašīnām, kuru svars nepārsniedz 45 000 kilogramu ir mazākas par “Boeing” ražotajiem lidaparātiem.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu