Iecietība • IR.lv

Iecietība

7
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Gunārs Nāgels

Šajās dienās ir nācies īpaši domāt par cilvēku attieksmi pret līdzcilvēku – vai to vada mīlestība, vai naids. Bībeles Jaunā Derība ir pārpildīta ar Jēzus mīlestību, ieskaitot visiem zināmo pamācību: „Es saku: mīliet savus ienaidniekus, darait labu tiem, kas jūs ienīst, svētījiet tos, kas jūs nolād, lūdziet par tiem, kas jūs kaitina“ (Lk 6:27-28).

Mums visu laiku ir izvēle – vai pieejam dzīvei un attiecībām ar mīlestību, vai meklējam tumšākas filozofijas, neiecietību, iznīcināšanu – garīgo vai fizisko. Tajā pašā bībelē ir daudzas tumšas vietas, piemēram, „To burvi tev nebūs likt dzīvot“ (2.Moz 22:17) (angliski vēl izteiksmīgāk: „Thou shalt not suffer a witch to live“).

Paļaušanās uz tumšiem pantiem, kuri atrodami ne tikai Bībelē, bet arī dažādās pasaules reliģijās un filozofijās, ir nesusi lielu ļaunumu. Raganu dedzināšana senāk notika tepat Latvijā, bet arī mūsu laikos esmu dzīvojis zemē, kur valsts oficiāli izpilda nāves sodu burvjiem, nocērtot galvu.

Postošākā ir neiecietība. Lielā mērā kristīgā pasaule ir samierinājusies ar to, ka var būt dažādas izpratnes fundamentālajos jautājumos, un lielie kari par ticības niansēm ir kopumā pārgājuši no asins izliešanas uz asiem dialogiem. Bet tomēr vēl nevar teikt, ka iecietība ir uzvarējusi.

Okupācijas laikā notika cīņa par brīvību un brīvu domu, bet kāda tagad ir attieksme pret „citādi domājošiem“? Tā Eiropas daļa, kura bija austrumu pusē no Dzelzs priekškara, dzīvoja totalitārisma apstākļos, kuros bija pieļauta tikai viena patiesība. Diemžēl šis uzskats, ka var būt tikai viena patiesība, ir tik dziļi iesakņojusies, ka neiecietība pret domu dažādību, šķiet, aug spēkā, pat starp tiem, kuri paši agrāk cieta no tā laika vienīgās patiesības. Šī vairs nav valsts uzspiestā neiecietība, bet brīvprātīgi pieņemta.

Neiecietība vairo šķelšanos – jo radikālāk izsakās viena puse, jo radikālāk atbild otra. Atcerēsimies, ka ir veselas troļļu fabrikas, kuras ar to vien nodarbojas, kā vairo šķelšanās rietumu liberālajās demokrātijās. Viņiem nav svarīgi, kura puse uzvarēs – vienīgais rezultatīvais rādītājs ir šķelšanās un neiecietība.

Nekļūsim par neiecietības upuriem, pārrunāsim domstarpības bez apsaukšanas. Bieži domstarpības rodas no nezināšanas, vai jaucot nesavienotas lietas. Dažas „visiem zināmas lietas“, kuras bieži tiek deklarētas, ir vienkārši zinātniski nepareizas. Piemērus minēšu citā reizē.

Izvēlēsimies gaišos pantus un gaišāko ceļu, ne tādu, ko mūsu pretinieki mums būtu novēlējuši.

Priecīgas Lieldienas!

Autors ir laikraksta “Latvietis” redaktors

Komentāri (7)

Sskaisle 02.04.2018. 08.41

kaut kāds murgs – pirmkārt, Bībeli nevajag, nedrīkst citēt izraujot citātu no konteksta , otrkārt, Latvija ir tā posttotalitārā valsts, kuru vairāk izpostījuši un izlaupījuši pašu bāliņi – nacionālie spēki ir bijuši visās valdībās, visās varas koalīcijās, jā tātad laupījuši nežēlīgāk kā okupanti.
Atceros, kā bērnībā dzīvojot pie vecvecākiem mani vienmēr mulsināja apkārtnē esošās tukšās pamestās lauku mājas. Un komentāri – tur dzīvoja tāds labs saimnieks, tur tāda saimniece, kas tādas puķes audzēja , vai linus , vai …. Un tagad braukājot pa savus dzimto pusi – skatos , ka kļūst arvien vairāk māju, kurās dzīvoja mani skolas biedri, vai vienkārši pazīstami, bet kuras ir pamestas ….

OIK skandālisti no sadales tīkla, ne tikai saņēma superdāsnus pabalstus, bet vēl ietirgoja kārtējos miljonīgos valsts apmaksātos porjektus tam pašam m.martinsonam

kad vieni radi šausminājās vai krievu raķetes tik nenozīmējot karu , tad otri radi teica, ka viss jau tāpat iznīcināts un karš pašu bandītiem būtu izdevīgs viņu noziegumu noslēpšanai ….

tā kā – nekāda iecietība pret tautas iznīcinātājiem

+2
-2
Atbildēt

1

    QAnon > Dusma 02.04.2018. 09.02

    “Bībeli nevajag, nedrīkst citēt izraujot citātu no konteksta”
    .
    Kā teica Eho Moskvi galvenais redaktors, Venediktovs, puspatiesība ir fake news. Uzskatu, ka IR publicētie “Rīdzenes sarunu” atlasītie, aktierīšu ierunātie, fragmanti, ir fake news. “Pašu bāleliņi”, kas izzaguši valsti, tās ir komunistu cūkas un čekas sodomīti: LC, LPP, ZRP un Vienotība un rindā gaida JKP.

    +1
    -5
    Atbildēt

    2

    lno > altinyildiz 02.04.2018. 13.10

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > lno 02.04.2018. 13.46

    Par krievu armijnieku un to ģimeņu locekļu atstāšanu Latvijā, par nelegāļu: WWII noziedznieku un to noziegumu mantinieku, apdāvināšanu ar dzīvokļiem, par valsts mantas desmitiem miljardu vērtība izdalīšanu čekistiem, komunistiem un bandītiem, par Pilsonības likuma 0 variantu, par BB un desmitiem citu pret latviešu valsti un tautu pastrādātiem noziegumiem Bordāns, Piebalgs, Karina Pētersone, Indulis Bērziņš un visi pārējie LC prokremliskie izdzimteņi vēl pat pirmos 10 000 gadus nav nolauzuši katorgā, rokot purvā kūdru.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > altinyildiz 02.04.2018. 09.22

    aizmirsi NA , Visu Latvijai

    savukārt, oligarhu sarunas ….. diemžēl to publicēšana neko nav mainījusi – vai gandrīz neko – Latvijas valsts tiek izmantota tikai ES fondu naudas izzagšanai –

    tas arī viss stāsts –

    labi nocitēšu Sofoklu – no viņa lugas Ajants – 5 gs pme –

    ….Kam ir gan kauns, gan bailes,tas
    Var justies drošībā, to labi iegaumē!
    Bet valsts, kur pāri darīt ļauts un rīkoties,
    Kā grib , tā kaut gan ceļavējš bij labvēlīgs,
    Reiz laika gaitā bezdib enī gāzīsies.
    Lai tāpēc īstā brīdī pastāv bailes mums.

    +4
    -1
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > Dusma 02.04.2018. 11.51

    Latvijas valsts tiek izmantota tikai ES fondu naudas izzagšanai tāpēc,ka pustrakas dusmas balso par lielākajiem izzadzējiem.Nocitēšu Paulu Putniņu:Paši pūta,paši dega.

    +1
    -3
    Atbildēt

    1

    tonijs > Vahamurka 02.04.2018. 13.59

    „Liekuli, izvelc papriekš baļķi no savas acs un tad lūko izvilkt skabargu no sava brāļa acs.” (Mateja 7:5)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu